ΥΓΕΙΑ

Υποχρεωτικές προληπτικές εξετάσεις για τέσσερις μορφές καρκίνου σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας

Υποχρεωτικές προληπτικές εξετάσεις για τέσσερις μορφές καρκίνου σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας

Προληπτικές εξετάσεις για τις τέσσερις πιο διαδεδομένες μορφές καρκίνου προωθεί ο υπουργός Υγείας,Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας περιλαμβάνει υποχρεωτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του προστάτη και του παχέος εντέρου, και μάλιστα προβλέπει πρόστιμο για όσους παραλείπουν να κάνουν τα επιβεβλημένα τσεκ – απ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», το σχέδιο, που θα θέσει σε διαβούλευση στους αρμόδιους φορείς το υπουργείο Υγείας, αφορά στη μαστογραφία και το τεστ pap για τις γυναίκες, το PSA (προστατικό αντιγόνο) και την κλινική εξέταση του προστάτη για τους άνδρες, ενώ και για τα δύο φύλα θα επιβληθεί η διενέργεια κολονοσκόπησης και τεστ κοπράνων.

Στη συνέχεια το ρεπορτάζ, αναφέρει πως με τις εξετάσεις αυτές - που ξεκινούν σε συγκεκριμένη ηλικία και επαναλαμβάνονται με συγκεκριμένη συχνότητα (που θα καθοριστεί βάσει των επιστημονικών οδηγιών)- επιτυγχάνεται πρώιμη διάγνωση τεσσάρων νεοπλασματικών νοσημάτων, τα οποία έχουν ήδη υψηλή συχνότητα εμφάνισης στην πατρίδα μας.

Πρόκειται για τους καρκίνους του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του προστάτη και του παχέος εντέρου, για τους οποίους οι επιδημιολογικές μελέτες φανερώνουν πως επίκειται μεγάλη αύξηση εντός της προσεχούς 20ετίας, εξαιτίας του καπνίσματος και της κακής διατροφής.

Όπως εξηγεί ο υπουργός Υγείας μιλώντας στην εφημερίδα, η πρόληψη του καρκίνου πρέπει να γίνει συνείδηση όλων των πολιτών - κάτι που δεν ισχύει μέχρι σήμερα. «Σαν λαός είμαστε αμελείς σε ό,τι αφορά την υγεία μας. Το αποδεικνύει το γεγονός πως πρόσφατα υλοποιήθηκε πρόγραμμα αντικαρκινικών εξετάσεων για 60.000 ωφελούμενους, στο οποίο προσήλθαν να εξεταστούν μόλις 7.000 άτομα», λέει ο κ. Κουρουμπλής.

«Προσανατολιζόμαστε στο να θεσπίσουμε ως υποχρεωτικές τις προαναφερθείσες εξετάσεις και όσοι δεν είναι συνεπείς θα αντιμετωπίζουν ως ποινή την υποχρέωση να συμμετέχουν στο κόστος της νόσου, εφόσον αρρωστήσουν», καταλήγει ο υπουργός.