ΥΓΕΙΑ

Απειλείται με ακρωτηριασμό 5χρονο κορίτσι – Η μηνιγγίτιδα εξελίχθηκε σε σηψαιμία

Απειλείται με ακρωτηριασμό 5χρονο κορίτσι – Η μηνιγγίτιδα εξελίχθηκε σε σηψαιμία

Νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»

Το 5χρονο κορίτσι είχε νοσηλευτεί στο Ιατρικό Κέντρο Αμαρουσίου, καθώς διαγνώσθηκε με μηνιγγίτιδα, η οποία εντός 24ώρου εξελίχθηκε σε μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία. Το παιδί μεταφέρθηκε στις 12 Οκτωβρίου στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», όπου νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας μέχρι και σήμερα.

Η μηνιγγίτιδα τύπου Β έχει προκαλέσει εκτεταμένες νεκρώσεις στην περιοχή της φτέρνας και των δαχτύλων της μικρής, καθιστώντας τη χειρουργική επέμβαση απαραίτητη.

Το κρούσμα εκδηλώθηκε σε νηπιαγωγείο του Καματερού που συστεγάζεται με Δημοτικό σχολείο. Οι γονείς ενημερώθηκαν από τις διοικήσεις των σχολείων και για λόγους πρόληψης, τα σχολεία παρέμειναν κλειστά για μία ημέρα εξαιτίας του περιστατικού.

Το περιστατικό καταδεικνύει πόσο σοβαρή είναι η νόσος, με ύπουλα συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης. Τέτοιες δυσάρεστες συγκυρίες αναδεικνύουν επίσης τη σημασία της πρόληψης μέσω του εμβολιασμού, τονίζουν με έμφαση οι επιστήμονες.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα παρέχεται εμβολιαστική κάλυψη για τη μηνιγγίτιδα με εξαίρεση τη μηνιγγίτιδα τύπου Β, η οποία αποτελεί και μια από τις πλέον επικίνδυνες καθώς εξελίσσεται ραγδαία και μπορεί να προκαλέσει από χρόνια αναπηρία έως και θάνατο.

Την ένταξη του εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών έχουν ζητήσει οι παιδίατροι της Αττικής, με επιστολή τους προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Όπως επισημαίνουν, παρότι τα τελευταία χρόνια η επίπτωση της μηνιγγίτιδας έχει μειωθεί σημαντικά χάρη στην εκτεταμένη εφαρμογή των εμβολιασμών έναντι των οροομάδων C, A,W και Y, ωστόσο η κύρια αιτία μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας παραμένει η οροομάδα Β (έναντι της οποίας γίνεται το εμβόλιο) καθώς ευθύνεται για το 86,6% των περιπτώσεων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου στην Ελλάδα. Η πρόληψη, μέσω εμβολιασμού, συνιστά τη βασική άμυνα απέναντι στη νόσο, αλλά το εμβόλιο παραμένει εκτός Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, λόγω σταθερά χαμηλής επιδημιολογίας. Οι παιδίατροι υπογραμμίζουν πως η πολύ σοβαρή επιβάρυνση της υγείας που προκαλείται από τη μηνιγγίτιδα δεν μπορεί να μετριέται μόνο με βάση τον αριθμό των περιστατικών και ζητούν από τους αρμοδίους ένταξη στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών αλλά και ξεκάθαρες συστάσεις για τη χορήγησή του από την πολιτεία προς τους γιατρούς.