ΥΓΕΙΑ

Ξανθός: Με «μπλοκάκια» και προγράμματα τα 2/3 των προσλήψεων στα νοσοκομεία

Ξανθός: Με «μπλοκάκια» και προγράμματα τα 2/3 των προσλήψεων στα νοσοκομεία

Θα αξιοποιηθούν όλοι οι τρόποι για να στηριχθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας, τόνισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά την ενημέρωση για τα πεπραγμένα της 5ης, 6ης και 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Ο κ. Ξανθός έδωσε έμφαση στο θέμα των προσλήψεων, για να καλυφθούν τα κενά στα νοσοκομεία. «Από το 2016 υπάρχει αντιστροφή της διαρροής προσωπικού. Έχει αυξηθεί η ροή των νεοεισερχόμενων στα νοσοκομεία σε σχέση με αυτούς που αποχωρούν, και μέσα στο 2017 θα ενισχυθεί περαιτέρω αυτή η διαδικασία» ανέφερε ο κ. Ξανθός, διευκρινίζοντας ότι «οι προσλήψεις που θα γίνουν θα έχουν αναλογία 1/3 μόνιμο προσωπικό και 2/3 με άλλη μορφή εργασιακής σχέσης, είτε με μπλοκάκια είτε μέσα από επιδοτούμενα προγράμματα».

«Θα αξιοποιήσουμε κάθε τύπο εργασιακής σχέσης για να στηρίξουμε τη δημόσια φροντίδα και περίθαλψη» επισήμανε και επιτέθηκε σε όλους όσοι αντιδρούν και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι καθιερώνει στο Δημόσιο «εργασιακή ζούγκλα».

«Όλες οι υποστηρικτικές λειτουργίες των νοσοκομείων ήταν στα χέρια των εργολάβων και εμείς θέλουμε να εφαρμόσουμε μία πολιτική υπέρ των εργαζομένων» πρόσθεσε, τέλος, ο κ. Ξανθός.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Νοσοκομείο Ζακύνθου. Τα χειρουργεία στο εν λόγω νοσηλευτικό ίδρυμα παρέμεναν κλειστά από τον Δεκέμβριο, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια που προκάλεσαν σοβαρές μετεγχειρητικές επιπλοκές σε 5 ασθενείς. Ο αναπληρωτής υπουργός διαβεβαίωσε ότι το Νοσοκομείο Ζακύνθου είναι απολύτως ασφαλές από υγειονομικής άποψης και ότι τα χειρουργεία θα αρχίσουν προοδευτικά τη λειτουργία τους.

Ο κ. Πολάκης σημείωσε επίσης ότι, η ηγεσία του υπουργείου, λαμβάνοντας υπόψη την αγωνία των γιατρών μετά τα θλιβερά περιστατικά που σημειώθηκαν αλλά και τις αντιρρήσεις που υπάρχουν, αποφάσισε τη μετακίνηση δύο χειρουργών και ενός αναισθησιολόγου, ώστε να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου.

«Είναι το μοναδικό νοσοκομείο που μέσα σε 4 χρόνια από την κατασκευή του έλαβε δεύτερη πιστοποίηση. Όλες οι υποδομές του είναι απολύτως ασφαλείς από υγειονομικής πλευράς, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και πρέπει όλοι οι συνάδελφοι και οι εργαζόμενοι, να υπερβούν τις φοβίες και τις προσωπικές σκοπιμότητες και να βάλουν μπροστά για να λειτουργήσει ομαλά» πρόσθεσε ο κ. Πολάκης.

Ακόμα ο κ. Πολάκης έκανε λόγο για μαύρη προπαγάνδα σε ό,τι αφορά το Νοσοκομείο του Βόλου και υπεραμύνθηκε της απόφασης του διοικητή του ιδρύματος να γίνει έλεγχος στις δαπάνες, μετά, όπως είπε, τη διαπίστωση ότι αυτές -ειδικά για τη μονάδα χημειοθεραπείας- είχαν εκτιναχθεί στα ύψη.

«Αυτή η μονάδα χημειοθεραπείας σε ένα χρόνο κατανάλωσε τον μισό προϋπολογισμό του νοσοκομείου. Από τα 5 εκατ. ευρώ κατανάλωσε τα 2,5 εκατ. Φέτος ο διοικητής του νοσοκομείου είδε την εκτίναξη αυτή. Να μην το ψάξει; Να μην το ερευνήσει; Και βγάζουν ανακοινώσεις από δεξιά μέχρι πολύ αριστερά ότι καταστρέφουμε την Υγεία. Δεν σταματάμε το δούλεμα; Μαζεύτηκαν όλα τα περιστατικά στον Βόλο. Υπάρχει τοπική συγκέντρωση εκεί; Ας ηρεμήσουμε λίγο και να σταματήσει η μαύρη προπαγάνδα, λες και δεν έχουμε εμείς ευαισθησία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πολάκης.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)