ΥΓΕΙΑ

Σε ισχύ ο «οικογενειακός γιατρός» – Αναβολή για το νέο σύστημα υποχρεωτικών παραπομπών

Σε ισχύ ο «οικογενειακός γιατρός» – Αναβολή για το νέο σύστημα υποχρεωτικών παραπομπών

Επιμένει ο ΙΣΑ στην ελεύθερη επιλογή γιατρού – Για «αόρατους» οικογενειακούς γιατρούς κάνει λόγο η ΝΔ

Διευκρινίσεις σχετικά με το νέο θεσμό του οικογενειακού γιατρού εξέδωσε το υπουργείο Υγείας, καθώς από χθες, Τετάρτη (01/08/0218) τέθηκε σε ισχύ το νέο σύστημα. Όπως τονίζει, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ οικογενειακοί γιατροί (ειδικότητας γενικής ιατρικής, παθολογίας και παιδιατρικής) έχουν επικουρικό ρόλο συμπληρώνοντας τις υπηρεσίες που παρέχουν οι οικογενειακοί γιατροί των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ.

Το προηγούμενο «στρεβλό σύστημα συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με τους οικογενειακούς γιατρούς που ως γνωστόν, οι 200 επισκέψεις εξαντλούνταν τις πρώτες μέρες κάθε μήνα, με αποτέλεσμα την οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων» αλλάζει. Το νέο σύστημα συμβάσεων έχει ως κύρια χαρακτηριστικά:

- Τη δέσμευση συγκεκριμένου χρόνου καθημερινά για τη φροντίδα των πολιτών έτσι ώστε να συμπληρώνονται 20 ώρες την εβδομάδα για όλο το μήνα

- Την έγκαιρη δήλωση ωραρίου, ημερών και ωρών εργασίας ανά εβδομάδα με ανάρτησή τους στην είσοδο του ιατρείου και στο ηλεκτρονικό σύστημα.

Επίσης, το υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι:

Α) Με το παλιό σύστημα, οι περίπου 1.700 συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γενικοί γιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι μπορούσαν να πραγματοποιήσουν περίπου 340.000 επισκέψεις μηνιαίως, ενώ προς το παρόν οι περίπου 600 που έχουν ήδη συμβληθεί, μπορούν, λόγω του αυξημένου διαθέσιμου χρόνου, να πραγματοποιήσουν περίπου 200.000 ραντεβού.

Ο ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσει να έχει ανοιχτή πρόσκληση για τη συμμετοχή ιδιωτών ιατρών στο δίκτυο των συμβεβλημένων του και ήδη καταγράφεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Οργανισμού ένα διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Επίσης, τονίζεται ότι οι οικογενειακοί γιατροί που προσλαμβάνονται στις ΤΟΜΥ - των οποίων ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μετά την ολοκλήρωση της πρόσφατης επαναπροκήρυξης- ανταποκρίνονται ήδη σε ένα πολύ σημαντικό όγκο επισκέψεων για υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Παράλληλα, ακολουθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, η προκήρυξη 450 θέσεων μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ, διαφόρων ειδικοτήτων, για τα Κέντρα Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου όλης της χώρας.

Β) Το σύστημα παραπομπών από τον οικογενειακό γιατρό σε άλλες υπηρεσίες του ΕΣΥ ή σε συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς ειδικοτήτων είναι γνωστό ότι θα εφαρμοστεί σταδιακά από 1/1/2019 αναλογικά με το επίπεδο κάλυψης του πληθυσμού από οικογενειακούς ιατρούς. Μέχρι τότε οι ασφαλισμένοι θα εξακολουθήσουν να επισκέπτονται δωρεάν και χωρίς παραπεμπτικό τους συμβεβλημένους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων.

Τέλος, επισημαίνεται ότι τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται χωρίς καμιά παραπομπή, σε όλες τις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας (ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας, πρώην μονάδες ΠΕΔΥ, Περιφερειακά Ιατρεία) και Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης (Νοσοκομεία).

«Στη σωστή κατεύθυνση οι διευκρινίσεις»

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) εκτιμά ότι η αναβολή της εφαρμογής του νέου συστήματος υποχρεωτικών παραπομπών είναι στη σωστή κατεύθυνση, καθώς μετά από παρέμβασή του «γίνεται αποδεκτό, ότι δεν μπορεί να ισχύσει το σύστημα των υποχρεωτικών παραπομπών, στους ειδικούς γιατρούς, τουλάχιστον, για το επόμενο χρονικό διάστημα».

Επιπλέον, καλεί το υπουργείο Υγείας να καταργήσει το σύστημα των υποχρεωτικών παραπομπών, να διασφαλίσει την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στο γιατρό που έχουν ανάγκη και να αξιοποιήσει το υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της χώρας που «γίνεται ανάρπαστο από τα υγειονομικά συστήματα των άλλων χωρών.

Τέλος, καλεί τον ΕΟΠΥΥ να διαμορφώσει αξιοπρεπείς μισθολογικές και επαγγελματικές συνθήκες για τους οικογενειακούς και τους συμβεβλημένους ειδικούς γιατρούς, προκειμένου ο ιατρικός κόσμος να στελεχώσει το Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας.

«Υγειονομικό χάος»

Στις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους οικογενειακούς γιατρούς αναφέρονται με κοινή τους δήλωση οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Οικονόμου και Ιάσων Φωτήλας. Οι επικεφαλής του Τομέα Υγείας της ΝΔ κάνουν λόγο για το «μεγαλύτερο μεταρρυθμιστικό ναυάγιο στο χώρο της Υγείας» χαρακτηρίζοντας τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ ως «μία από τις πιο δραματικές αποτυχίες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

«Η πολυδιαφημισμένη -αλλά πολυδάπανη, παντελώς πρόχειρη και αποσπασματική- “νέα” Πρωτοβάθμια Υγεία που δρομολογεί το υπουργείο Υγείας, μετά το φιάσκο με τις ελάχιστες έως ανύπαρκτες και υποστελεχωμένες ΤΟΜΥ, περνά τώρα στο επόμενο στάδιο: με ανακοίνωση του ο ΕΟΠΥΥ, κατήγγειλε χθες τις 1.950 συμβάσεις με ιδιώτες παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους, που μέχρι τώρα εξυπηρετούσαν ανελλιπώς τους ασφαλισμένους, και έθεσε σε ισχύ πλέον νέες συμβάσεις με τους αόρατους οικογενειακούς γιατρούς της “μεταρρύθμισης”, προκαλώντας υγειονομικό χάος στη χώρα και σκορπίζοντας ανασφάλεια και σύγχυση σε ασφαλισμένους, ασθενείς και επαγγελματίες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» καταλήγουν οι δύο βουλευτές.