ΥΓΕΙΑ

Η ευεργετική δράση του πράσινου τσαγιού κατά της «κακής» χοληστερόλης

Η ευεργετική δράση του πράσινου τσαγιού κατά της «κακής» χοληστερόλης

Μια νέα αμερικάνικη έρευνα αποκαλύπτει πως το πράσινο τσάι έχει την δυνατότητα να ρίξει κατά μερικές μονάδες την «κακή» χοληστερόλη.

Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια φαρμακολογίας Ολίβια Φουνγκ του Δυτικού Πανεπιστημίου Επιστημών της Υγείας στην Καλιφόρνια, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό του Αμερικανικού Διαιτητικού Συλλόγου, ανέλυσαν και επαναξιολόγησαν συγκριτικά (μετά-ανάλυση) 20 κλινικές δοκιμές διάρκειας τριών εβδομάδων έως έξι μηνών, που αφορούσαν περίπου 1.500 άτομα.

Στο τέλος, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το πράσινο τσάι ρίχνει κατά μέσο όρο πέντε έως έξι μονάδες την ολική και την ''κακή'' χοληστερόλη (LDL), σε σχέση με τα εικονικά φάρμακα.

Μάλιστα, η μελέτη έλεγξε την αποτελεσματικότητα τόσο του ίδιου του πράσινου τσαγιού ως ροφήματος, όσο και των καψουλών που περιέχουν ορισμένες ουσίες του πράσινου τσαγιού, των λεγόμενων «κατεχινών», οι οποίες θεωρείται πως μειώνουν την απορρόφηση της χοληστερόλης στο έντερο.

Όπως αποδείχτηκε, το πράσινο τσάι με μορφή ροφήματος είναι ελαφρώς πιο αποτελεσματικό στην μείωση της χοληστερόλης σε σχέση με τα αντίστοιχα χάπια που περιείχαν κατεχίνες.

Ωστόσο, η Φουνγκ δήλωσε ότι αν κάποιος παίρνει ήδη φάρμακα για να ρίξει την χοληστερόλη, θα πρέπει να μην τα σταματήσει και να μην τα αντικαταστήσει με το πράσινο τσάι. Από την άλλη, όπως είπε, η προσθήκη πράσινου τσαγιού στην καθημερινή διατροφή αποτελεί μία μέθοδο να μειωθεί κάπως το επίπεδο χοληστερόλης.