ΥΓΕΙΑ

Φυσικοθεραπευτές: Προ των πυλών η αναστολή υπηρεσιών στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

Φυσικοθεραπευτές: Προ των πυλών η αναστολή υπηρεσιών στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

Κινητοποιήσεις προαναγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ), με κύριο αίτημα την αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τη φυσικοθεραπεία.

Το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΣΦ συνεδριάζει εκτάκτως με θέμα την έναρξη κινητοποιήσεων και την οργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, τις επόμενες ημέρες. Οι φυσικοθεραπευτές δεν αποκλείουν να προχωρήσουν και σε αναστολή παροχής υπηρεσιών στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Ήδη πραγματοποίησαν μία 48ωρη προειδοποιητική κινητοποίηση στις 23 και 24 Μαΐου.

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, η απώλεια του εισοδήματος των φυσικοθεραπευτών από το 2013, έχει φτάσει τα 125 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να απειλείται ο κλάδος με εξαφάνιση. «Το έτος 2015 η υποβληθείσα δαπάνη ήταν 91.675.120 ευρώ, το έτος 2016 ήταν 96.144.021 ευρώ, το έτος 2017 ήταν 95.777.131 ευρώ, ενώ άγγιξε τα 53.000.000 ευρώ μόνον για το πρώτο εξάμηνο του 2018 με επιτρεπτή 34.000.000 ευρώ. Δηλαδή 19.000.000 ευρώ το εξάμηνο στις πλάτες των φυσικοθεραπευτών ή 125.000.000 ευρώ από το 2013, απλήρωτων παρεχόμενων υπηρεσιών» αναφέρει ο Σύλλογος.

Με το νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ (ΕΚΠΥ), αυξάνονται οι παρεχόμενες συνεδρίες φυσικοθεραπείας για δεκάδες παθήσεις, χωρίς ωστόσο να προβλέπεται αύξηση του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΠΣΦ, Πέτρο Λυμπερίδη, «είναι πολύ σημαντικό που ο ΕΟΠΥΥ αναγνωρίζει ότι οι υπηρεσίες που παρέχονται από τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας είναι ποιοτικές και οικονομικότερες από άλλες δομές υγείας, όπως τα Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης και κατευθύνει τους ασφαλισμένους στα εργαστήρια φυσικοθεραπείας εξοικονομώντας πόρους, όμως η παραπάνω εξέλιξη μοιραία θα επιφέρει μια αύξηση της ετήσιας δαπάνης για υπηρεσίες φυσικοθεραπείας, χωρίς, ωστόσο, η εν λόγω αύξηση να συνοδευτεί από αντίστοιχη – ανάλογη αύξηση της προϋπολογιζόμενης ετήσιας δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη των συνεδριών φυσικοθεραπείας.»

Τέλος, ο ΠΣΦ έχει ζητήσει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς και με εκπροσώπους των κομμάτων για να τους ενημερώσει για τη δραματική κατάσταση του κλάδου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων