ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Όλα παίζονται τη Δευτέρα

Όλα παίζονται τη Δευτέρα

Υπουργός της κυβέρνησης κι από τα πιο σημαντικά πολιτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που θα παίξει ουσιαστικό ρόλο στην αλλαγή ηγεσίας του τις επόμενες ημέρες, βρισκόταν χθες βράδυ στα όρια νευρικής κρίσης.

Συναντηθήκαμε σε ένα κάλεσμα για βραδινό φαγητό και πολιτική συζήτηση στο σπίτι κοινού φίλου στα βόρεια προάστια. Ο υπουργός ήρθε εκεί αμέσως μετά την κρίσιμη πεντάωρη χθεσινή σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου υπό τον κ.Παπαδήμο.

Ήταν εξουθενωμένος. Ήταν απίστευτα ανήσυχος.

Τον ξέρω χρόνια και πρόκειται για έναν άνθρωπο ψύχραιμο, δυναμικό, τολμηρό. Καθώς συζητούσα μαζί του σκεφτόμουν ότι αν αυτός ο ψύχραιμός και τολμηρός άνθρωπος ήταν σε αυτά τα χάλια χθες βράδυ μετά την ενημέρωσή του από τον κ.Παπαδήμο, πώς θα ήταν άραγε οι άλλοι υπουργοί λιγότερο δυναμικοί και ψύχραιμοι.

Τι ήταν όμως εκείνο πού έκανε το φίλο υπουργό να φτάσει στα όρια του πανικού και της μελαγχολίας χθες βράδυ μετά την 5ωρη σύσκεψη με τον κ.Παπαδήμο.

Φυσικά δεν μου αποκάλυψε λεπτομέρειες αυτής της άτυπης υπουργικής σύσκεψης,. Όμως μου περιέγραψε το πλαίσιό της.

«Ο Παπαδήμος μας είπε στη σύσκεψη ότι όλα παίζονται τη Δευτέρα στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης. Αν δεν υπάρξει μέχρι Κυριακή βράδυ μία κατ' αρχήν συμφωνία για το PSI και τα μέτρα που προτείνει στο νέο της Μνημόνιο η Τρόικα, το θέμα της Ελλάδα δεν θα έρθει στη Σύνοδο Κορυφής, και τότε όλα τελείωσαν. Οι δανειστές μας έχουν περάσει ήδη την κόκκινη γραμμή ανοχής τους και αντοχής τους για την Ελλάδα μας είπε ο κ.Παπαδήμος. Και στις 14 του Μάρτη δεν θα έχουμε τα λεφτά να πληρώσουμε τη δόση που πρέπει για τα χρέη μας».

Οπότε; Οπότε πτωχεύουμε λέω εγώ.

Τελικά μήπως πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι ήδη πτωχεύσαμε και να κοιτάξουμε παρακάτω τι κάνουμε;