ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Σχέδιο αφανισμού της Ελλάδας

Σχέδιο αφανισμού της Ελλάδας

Από το βράδυ της Τετάρτης (4/2/2015) βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένα σχέδιο αφανισμού της Ελλάδας, αν δεν υποκύψει τυφλά στις εντολές του Βερολίνου, το οποίο είναι -χωρίς την παραμικρή αλλαγή- συνέχιση του προγράμματος λιτότητας που έχει επιβληθεί από την τρόικα.

Αυτό σημαίνει άμεση επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, εντός του Σαββατοκύριακου, έλεγχος αν εφαρμόζονται ή όχι οι όροι του μνημονίου, αξιολόγηση και υπαγωγή σε νέο μνημόνιο από 1η Μαρτίου, για να αρχίσει η αποστολή χρημάτων προς την Ελλάδα για τις δανειακές της υποχρεώσεις, που είναι για το 2015 περίπου 24 δισ. ευρώ.

Μέρκελ και Σόιμπλε τελικά πέρασαν την άποψή τους περί άτεγκτης αντιμετώπισης της Ελλάδας τις αμέσως επόμενες μέρες και σκληρή τιμωρία της με στραγγαλισμό της οικονομίας της, γεγονός που θα εμφανιστεί πλήρως στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου. Εκεί η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με όλα τα κράτη της Ευρωζώνης (συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου) τα οποία θα της ζητήσουν άμεση αποδοχή της τρόικας κατ' αρχήν στην Ελλάδα.

Πληροφορίες του Newsbomb.gr από την Ουάσινγκτον αναφέρουν ότι η Μέρκελ, χθες το πρωί, είχε πολύωρη τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο Ομπάμα, τον οποίο έπεισε να αποσύρει τη θερμή υποστήριξή του στην Ελλάδα, για να μην δημιουργηθούν ελπίδες σε άλλες πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης, που θέλουν τερματισμό της λιτότητας και να ακολουθήσουν το δρόμο της αμφισβήτησης στα γερμανικά σχέδια, όπως πρώτη κάνει τώρα η Αθήνα.

«Τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μόνο την Ελλάδα», είπε η Μέρκελ στον Ομπάμα, «αν δεν τους δώσουμε μία σκληρή απάντηση σύντομα θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ανατροπές πολιτικές και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία και ίσως Ιταλία. Και τότε, όχι μόνο η Ευρώπη, αλλά και η αμερικανή οικονομία, θα κλονιστούν επικίνδυνα».

Αυτό το επιχείρημα της Μέρκελ περί παγκόσμιου οικονομικού ντόμινο, αν δεν τεθεί βίαια ένα τέλος στην «ελληνική επανάσταση», οδήγησαν τον Ομπάμα να αναπροσαρμόσει τις προηγούμενες θερμές δηλώσεις του υποστήριξης προς την Ελλάδα και να μιλήσει χθες για μία ανάγκη προσαρμογής της Ελλάδας στους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Τα χρήματα στα κρατικά ταμεία επαρκούν για τις ανάγκες της χώρας και την εξυπηρέτηση των δανείων της, μέχρι τέλος Μαρτίου. Και οι ελληνικές τράπεζες δεν κινδυνεύουν με κατάρρευση εφόσον θα χρηματοδοτούνται κανονικά μέσω ELA από την ΕΚΤ. Όμως, η ζωή για τις ελληνικές τράπεζες κρέμεται από τον Ντράγκι (στενό συνεργάτη της Μέρκελ) ο οποίος οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να τραβήξει το σωληνάκι, που δίνει ζωή στις ελληνικές τράπεζες.

Στις σημερινές συνεδριάσεις της κυβέρνησης με τους βουλευτές και στη συνέχεια στο στενό υπουργικό συμβούλιο, με απόλυτη ψυχραιμία θα διατυπωθεί και πάλι η θέση της Ελλάδας, ότι δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς και αν η επιλογή του Βερολίνου είναι να φτάσουν τα πράγματα στα άκρα, η Ελλάδα δεν θα έχει κανένα λόγο να μην συγκρουστεί με το γερμανικό ιμπέριουμ στην Ευρώπη.