ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Πάμε φουλ για λύση την Παρασκευή

Πάμε φουλ για λύση την Παρασκευή

Μέσα σε οκτώ λεπτά αργά χθες, Δευτέρα (23/03/2015) το βράδυ κρίθηκαν όλα για την Ελλάδα και τώρα πάμε φουλ για λύση του προβλήματος της ρευστότητας στο Eurogroup της Παρασκευής.

Τι έγινε αυτά τα οκτώ κρίσιμα λεπτά χθες βράδυ στα άδυτα των αδύτων της γερμανικής καγκελαρίας, σε ένα ιδιαίτερο δωμάτιο-γραφείο της Μέρκελ που βρίσκεται ακριβώς πάνω από την αίθουσα-τραπεζαρία που γίνονται τα επίσημα δείπνα της Γερμανίδας καγκελαρίου;

Είχαν περάσει περίπου τρεις ώρες από τη στιγμή που ξεκίνησαν το δείπνο όλοι γύρω από ένα τραπέζι προς τιμή του Έλληνα πρωθυπουργού, 12 άτομα όλοι κι όλοι, η Μέρκελ και ο Τσίπρας και πέντε άτομα από κάθε αντιπροσωπεία, όταν ξαφνικά η Γερμανίδα καγκελάριος σηκώθηκε, πλησίασε τον Τσίπρα και του είπε να την ακολουθήσει. Ανέβηκαν οι δυο τους στο προσωπικό της γραφείο. Αυτή η τετ α τετ συνάντηση Μέρκελ - Τσίπρα κράτησε οκτώ λεπτά. Όταν επέστρεψαν ο Τσίπρας είχε ένα πλατύ χαμόγελο και η Μέρκελ φαινόταν πολύ πιο ευδιάθετη από ότι πριν.

Επίσημες δηλώσεις γι αυτή την πριβέ συνάντηση φυσικά δεν έγιναν. Οι πληροφορίες όμως από ανθρώπους της Καγκελαρίας αλλά της συνοδείας του Έλληνα πρωθυπουργού λένε ότι η Μέρκελ μετά από όσα άκουσε και στο επίσημο δείπνο από τον Τσίπρα και τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός για μέτρα άμεσα και μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, του είπε ιδιαιτέρως στο γραφείο της αυτό που ήθελε να μείνει εντελώς μεταξύ τους.

Και αυτό ήταν ένα θετικό «ναι» στην Ελλάδα από πλευράς Γερμανίας στο προσεχές Eurogroup της Παρασκευής.

Έμεινε ικανοποιημένη η Μέρκελ από τις τελικές ελληνικές προτάσεις και η διαβεβαίωσή της για θετική στάση της Γερμανίας στην Ελλάδα τις προσεχείς κρίσιμες ημέρες δόθηκε σε αυτό το τετ α τετ που είχε με τον Τσίπρα αργά χθες το βράδυ.

Το σενάριο εξελίσσεται καλά και όλα δείχνουν ότι πάμε για φουλ λύση την Παρασκευή γιατί σε δέκα ημέρες αν δεν μας δώσουν χρήματα ή πάμε σε στάση πληρωμών και μία εξόφληση των εξωτερικών δανείων ή σε εσωτερική στάση πληρωμών, γεγονός βέβαια που αποκλείει σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση.

Τα συμπεράσματα πάντως και τα αποτελέσματα παρόλο που δεν ανακοινώνονται είναι πάρα πολύ θετικά για την Ελλάδα.

Σχετικές ειδήσεις