ΜΑΡΚΟΣ ΜΟΥΖΑΚΗΣ

Διαπλεκόμενα όνειρα «αριστερής παρένθεσης»…

Διαπλεκόμενα όνειρα «αριστερής παρένθεσης»…

Όταν το 1981 το ΠΑΣΟΚ κι ο Α. Παπανδρέου κάλπαζαν προς την εξουσία και το όραμα της «Αλλαγής» συνήγειρε το λαό και σάρωνε κατεστημένα δεκαετιών, η τότε Ν.Δ. των Ράλλη-Αβέρωφ εφηύρε τη θεωρία της «πασοκικής παρένθεσης», προκειμένου να καθησυχάσει τους αρμούς του συστήματος και να πετύχει κάποια στοιχειωδώς σοβαρότερη συσπείρωση.

Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, το ΠΑΣΟΚ, άπειρο και δέσμιο εσωτερικών ισορροπιών, αναγκασμένο να υλοποιήσει έστω μέρος των όσων υπόσχονταν, δεν θα άντεχε για πολύ στην κυβέρνηση. Οι αγορές θα το «κατάπιναν» σε λίγους μήνες, η οικονομία θα κατέρρεε, τα εθνικά θέματα θα περνούσαν κρίση και… η Ν.Δ. θα έρχονταν πάλι και μάλιστα σαν σωτήρας της χώρας!

Ε, το πόσο αυτή η θεωρία επιβεβαιώθηκε, το ξέρουμε.

Το ΠΑΣΟΚ «κατσικώθηκε» στην εξουσία και… βαρεθήκαμε να μας κυβερνά!

Το 2004 πάλι, όταν το σύστημα Σημίτη κατέρρεε (ένα απ’ τα σκληρότερα μεταπολιτευτικά συστήματα), το καθεστώς της διαπλοκής δοκιμάζονταν και οι πυλώνες των αρπαχτών προσπαθούσαν να βρουν διεξόδους κι ερείσματα στην κυβέρνηση Καραμανλή που έρχονταν με ορμή, οι διαπλεκόμενοι νταβατζήδες αντάμα με τα επικοινωνιακά σαΐνια του καθεστώτος εφηύραν τη θεωρία της «δεξιάς παρένθεσης» και την πλασάριζαν από καναλιών κι εφημερίδων τους. Να θυμηθούμε τα όσα έλεγαν κι έγραφαν τότε «έγκριτοι» αναλυτάδες της συμφοράς και κανάλια της παραπληροφόρησης;

Ε, το πόσο κι αυτή η θεωρία επιβεβαιώθηκε, επίσης το ξέρουμε.

Ο Κ. Καραμανλής έμεινε πεντέμισι χρόνια πρωθυπουργός κι αποχώρησε με τον τρόπο που λίγο-πολύ ξέρουμε. Πάντως… παρένθεση δεν ήταν!

Τώρα, στο σωτήριο έτος 2014 και πλησιάζοντας στο 2015 πάλι οι διαπλεκόμενοι αρμοί του διεφθαρμένου συστήματος, με όλα τα μέσα (ΜΜΕ, δημοσιογράφους, συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα του αναξιόπιστου πολιτικού προσωπικού, επιχειρηματίες συγκεκριμένους, εξωπολιτικά κέντρα εντός κι εκτός της χώρας) αντικρίζοντας το κύμα της λαϊκής οργής κι αγανάκτησης να έρχεται και να παρασέρνει τους «βράχους» των μνημονίων, της διαφθοράς και διαπλοκής και να υπόσχεται ανάσα σε ένα λαό ρημαγμένο, με μια πλατιά συσπείρωση πέριξ του ΣΥΡΙΖΑ, όλος αυτός ο συρφετός λανσάρει τη θεωρία της «αριστερής παρένθεσης».

Σύμφωνα με αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ άπειρος, δέσμιος εσωκομματικών ισορροπιών, αιχμάλωτος συνιστωσών, δεν θα μπορέσει να σταθεί στην κυβέρνηση ούτε για λίγους μήνες. Θα πληρώσει το λαϊκισμό που –κατ’ αυτούς- εκπέμπει τώρα και… σε λίγο θα έρθουν να μας σώσουν, αλήθεια… ποιοι;

Μα… οι βρικόλακες των μνημονίων, οι πατερούληδες της φτώχιας, της ανεργίας, της κοινωνικής περιθωριοποίησης!

Ναι, διότι αυτό φαντάζονται οι νυν συγκυβερνώντες!

Επειδή η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται μηχανιστικά, εμείς θα πούμε πως είναι στο χέρι του ΣΥΡΙΖΑ να μην επαληθευτούν τα όνειρα των πατερούληδων.
Είναι στο χέρι του να τους στείλει πράγματι στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, εξευτελισμένους.

Αρκεί να είναι έτοιμος.

-Να έχει σχέδιο, ρεαλιστικό και προσαρμοσμένο στις σημερινές ανάγκες υπέρβασης της μέγιστης ανθρωπιστικής κρίσης κι όχι στις ανάγκες… της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.
-Να μην έχει άγνοια κινδύνου.
-Να επιδείξει στοιχειώδη ωριμότητα, σοβαρότητα, να ξεπεράσει τις παραλυτικές ισορροπίες των συνιστωσών, να διδαχτεί από λάθη του και πρόσφατου παρελθόντος.
-Να μην υποταχτεί στην αλαζονεία, να μην περάσει σε μια αντίληψη καθεστωτική.
-Να παραμείνει ένας αγνός φορέας μιας νέας Αλλαγής.

Απ’ αυτά και μόνο απ’ αυτά θα εξαρτηθεί το πέρασμα των πατερούληδων της δήωσης της πατρίδας στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας…