ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

«Δώρο» Βενιζέλου στον Μητσοτάκη αρχαίο νεκροταφείο

«Δώρο» Βενιζέλου στον Μητσοτάκη αρχαίο νεκροταφείο

Η μεγάλη έρευνα του Newsbomb για τις δωρεές στα ιδρύματα πεθαμένων και ζωντανών τέως πρωθυπουργών, ακινήτων και εκτάσεων που θα μπορούσαν να αποδώσουν μεγάλα ποσά στα Δημόσια Ταμεία, κλείνει σήμερα με μία σημαντική αποκάλυψη: 

Του Κώστα Χαρδαβέλλα

-Αρχαίος χώρος στο κέντρο της Αθήνας (στον Κεραμικό, σε σημείο που έχουν ταφεί επιφανείς άνδρες της Αρχαιότητας) και ένα ολόκληρο ξενοδοχείο «Ξενία» κοντά στην Πάτρα προσφέρθηκαν σαν δώρα στα ιδρύματα Μητσοτάκη και Γ.Α. Παπανδρέου.

Οι παραχωρήσεις αυτές έγιναν επί υπουργίας Βενιζέλου στο υπουργείο Πολιτισμού (και στη δεύτερη φάση επί υπουργίας Βουλγαράκη) και το Ξενία παραχωρήθηκε στο ίδρυμα Παπανδρέου επί υπουργίας Νίκου Χριστοδουλάκη στο υπουργείο Οικονομικών.

Το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» στεγάζεται σε κτίριο επί της οδού Ψαρομηλίγκου 30, στην είσοδο του Κεραμεικού, το οποίο παραχωρήθηκε δωρεάν το 2001 από τον τότε υπουργό Πολιτισμού κ. Ευ. Βενιζέλο. Ένα χρόνο αργότερα, έγινε δεύτερη παραχώρηση στο Ίδρυμα, διπλανού οικοπέδου επί της οδού Ψαρομηλίγκου 32 για να χρησιμοποιηθεί αυτό σαν αυλή του ιδρύματος Μητσοτάκη.

Η συγκεκριμένη περιοχή τη δεκαετία του 1980 είχε απαλλοτριωθεί και έγιναν αρχαιολογικές έρευνες για να διαπιστωθεί η ακριβής τοποθεσία του «Δημοσίου Σήματος» δηλαδή του αρχαίου νεκροταφείου, στο οποίο ενταφιάζονταν επιφανείς προσωπικότητες (Λυκούργος, Πλάτων κ.ά.) της αρχαίας Αθήνας.

Έτσι, όταν το 2007 το ίδρυμα Μητσοτάκη υπέβαλε αίτημα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο με το οποίο ζητούσε και ένα ακόμα διπλανό δημόσιο οικόπεδο (επί της οδού Σαλαμίνος 4) για να επεκτείνει τον προαύλιο χώρο του πέρα από κάθε λογική το ΚΑΣ συμφώνησε με το αίτημα του ιδρύματος Μητσοτάκη για να ακολουθήσει και η τυπική παραχώρησή του επί υπουργίας Γ. Βουλγαράκη στο υπουργείο Πολιτισμού.

Στην ίδια γειτονιά, τον Κεραμεικό βρίσκεται και το ακίνητο του ιδρύματος Γ. Α. Παπανδρέου. Αυτό το νεοκλασικό υπέροχο κτίριο επί των οδών Πειραιώς 83 και Σαλαμίνος είχε παραχωρηθεί δωρεάν από το υπουργείο Πολιτισμού τον Ιούνιο του 1991 επί κυβερνήσεως Κ. Μητσοτάκη και υπουργίας του αείμνηστου Τζαννή Τζαννετάκη.

Στο ίδρυμα Γ.Α. Παπανδρέου έχει παραχωρηθεί το ξενοδοχείο «Ξενία Καλετζίου» της Αχαΐας. Η παραχώρηση έγινε τον Ιανουάριου του 2004 επί κυβερνήσεως Κ. Σημίτη, όταν υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ήταν ο κ. Ν. Χριστοδουλάκης. Η απόφαση δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ενάμισι μήνα πριν από τις Εθνικές Εκλογές και ανέφερε ότι: «Το Ξενία Καλετζίου Αχαΐας (ξενώνας «Ερύμανθος») και περιβάλλον χώρος συνολικής έκτασης 8.666 τ.μ. όπως αυτό εμφανίζεται σε τοπογραφικό διάγραμμά της «ελληνικά τουριστικά ακίνητα ΑΕ» παραχωρείται στο Κοινωφελές Ίδρυμα με την επωνυμία «Πνευματικό Ίδρυμα Γ. Α. Παπανδρέου».

Η ονομαστική του αξία προσδιορίζεται περίπου σήμερα στο 1,5 εκατ. ευρώ κι όταν το θέμα είχε φθάσει στη Βουλή το 2010 οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος τότε είχαν υποστηρίξει ότι το ξενοδοχείο τούς παραχωρήθηκε από την κυβέρνηση Σημίτη για να «απαλλαγεί» ο ΕΟΤ από το βάρος του.

Σε όλες τις περιπτώσεις δωρεών προς τα ιδρύματα πρώην πρωθυπουργών δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής ουδείς επίσημος διαχειριστικός έλεγχος.

Διαβάστε επίσης: Λεφτά για το λαό χαρίστηκαν σε ιδρύματα πρώην

Χαρίζουν Ελλάδα και σε πεθαμένους πρωθυπουργούς