ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Έλληνες εφοπλιστές: Γυρνούν την πλάτη στη γαλανόλευκη

Έλληνες εφοπλιστές: Γυρνούν την πλάτη στη γαλανόλευκη

Κάνουν πράξη τις απειλές περί φυγής από το εθνικό νηολόγιο.

Όλο και λιγότερο ταξιδεύει η ελληνική σημαία στις θάλασσες του πλανήτη, καθώς Έλληνες εφοπλιστές προτιμούν να προβάλλουν στα γεωγραφικά μήκη και πλάτη αυτή των Νήσων Μάρσαλ, της Λιβερίας, της Μάλτας και άλλων «σημαιών ευκαιρίας».

Η τάση φυγής από το εθνικό νηολόγιο, από το επίπεδο των απειλών έχει περάσει στην πράξη, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που δημοσίευσε η Tradewinds. Μόλις 819 πλοία Ελλήνων εφοπλιστών σε σύνολο 3.901 χωρητικότητας 291 εκατ. dwt, φέρουν τη γαλανόλευκη. Την ώρα μάλιστα, που Έλληνες εφοπλιστές σπάνε ξανά ρεκόρ αγορών νέων πλοίων, τα πλοία που εγγράφονται στο εθνικό νηολόγιο μειώνονται. Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο 224 πλοία προστέθηκαν στο συνολικό στόλο των Ελλήνων εφοπλιστών, όμως το πρώτο τρίμηνο του έτους το ελληνικό νηολόγιο έχασε 10 πλοία σε σχέση με πέρυσι. Το 2013 τα πλοία υπό ελληνική σημαία αριθμούσαν 829, ενώ το 2012 ο αριθμός αυτός ανερχόταν στα 862.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Tradewinds, οι Έλληνες εφοπλιστές προτιμούν από τις ξένες σημαίες αυτή τη Λιβερίας και ακολουθούν των Νήσων Μάρσαλ και της Μάλτας. Για το 2013 μάλιστα, «αγαπημένη» ξένη σημαία αναδείχτηκε αυτή του διάσημου φορολογικού παραδείσου, καθώς 123 ελληνικά πλοία εγγράφηκαν στο νηολόγιο των Νήσων Μάρσαλ.

Marshall-Islands

Ως βασική αιτία για το γεγονός ότι ελληνικά πλοία κατεβάζουν τη γαλανόλευκη αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «DEAL news», «η αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί για το φορολογικό καθεστώς στην Ελλάδα μετά την αιφνιδιαστική κίνηση του υπουργείου Οικονομικών τον περασμένο Δεκέμβριο να αυξήσει τη φορολογία των ελληνόκτητων πλοίων η διαχείριση των οποίων γίνεται από την Ελλάδα, κατά πολύ περισσότερο από ό,τι είχαν –εθελοντικά κατόπιν διαβουλεύσεων με την κυβέρνηση- συμφωνήσει οι εφοπλιστές». Μάλιστα, το 2014 ενδέχεται να αποδειχθεί έτος σημαντικής μείωσης του στόλου στο εθνικό νηολόγιο, αφού είναι πολλοί οι Έλληνες εφοπλιστές που κάνουν σκέψεις όχι μόνο να μεταφέρουν τα πλοία τους, αλλά και τις διαχειρίστριες εταιρείες στο εξωτερικό.

Επιπλέον, για το μικρό ποσοστό του ελληνόκτητου τονάζ υπό ελληνική σημαία, που είναι 22%, Έλληνες εφοπλιστές υποστηρίζουν ότι φταίει το «αυξημένο κόστος απασχόλησης των Ελλήνων ναυτικών».

Φαίνεται πως κάποιοι Έλληνες εφοπλιστές φωνάζουν προς το κράτος «δεν πληρώνω» φόρους, προς τους Έλληνες ναυτικούς «δεν πληρώνω» αξιοπρεπείς μισθούς και τελικά «δεν υψώνω» και την ελληνική σημαία. Αποδεικνύεται επομένως πώς εννοούν οι ίδιοι την «προσφορά» τους στην πατρίδα και τον ελληνικό λαό, που θα συνεχίσει για χρόνια να υπομένει τις συνέπειες της κρίσης.

Διαβάστε επίσης:

Έλληνες εφοπλιστές: Όλα για πάρτη τους...

Κίνημα «δεν πληρώνω» από Έλληνες εφοπλιστές

Έλληνες εφοπλιστές: Βγάζουν λεφτά και από οικολογικά εγκλήματα

Χαρίζουν εκατομμύρια ευρώ από πρόστιμα σε off-shore εταιρείες

Έλληνες εφοπλιστές κήρυξαν «πόλεμο» για τα φορολογικά προνόμια

«Φορολογικός παράδεισος για τους εφοπλιστές, φοροληστεία για το λαό»

Έλληνες εφοπλιστές: Δεν θέλουν να δώσουν ούτε ένα ευρώ!

«Σκηνοθετημένη» πειρατεία σε πλοίο Έλληνα εφοπλιστή;

Καταδικάστηκε από την αμερικανική δικαιοσύνη ο εφοπλιστής Κτιστάκης

Έλληνας εφοπλιστής κατηγορείται για φοροδιαφυγή στις ΗΠΑ

Εφοπλιστές: «Ανταρσία» για να αποφύγουν την υποχρεωτική φορολόγηση

Εφοπλιστές: Απειλούν να κατεβάσουν την ελληνική σημαία

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων