ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΚΤ και νόσος COVID-19 ορίζουν την οικονομία της ΕΕ

ΕΚΤ και νόσος COVID-19 ορίζουν την οικονομία της ΕΕ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Οι οικονομίες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δεχτούν μεγάλη πίεση, λόγω του θανατηφόρου ιού COVID-19.

Στις 31,4 μονάδες βυθίστηκε τον Μάρτιο ο σύνθετος δείκτης τιμών παραγωγού για την Ευρωζώνη, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο του 1998 όταν ξεκίνησε ο δείκτης. Τον Φεβρουάριο, ο PMI είχε διαμορφωθεί στις 51,6 μονάδες, ενώ υπενθυμίζεται ότι πάνω από 50 μονάδες τα στοιχεία δείχνουν ανάπτυξη ενώ κάτω από 50 δείχνουν συρρίκνωση δραστηριότητας.

Μέσα σε ένα μήνα τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου γνώρισαν την πλήρη κατάρρευση και πλέον λειτουργούν σε συνθήκες πρωτόγνωρης μεταβλητότητας καθώς δέχθηκαν πανίσχυρο χτύπημα από έναν αόρατο εχθρό. Αυτή τη φορά δεν ήταν η χρεοκοπία κάποιας μεγάλης τράπεζας ή οι «εγωισμοί» των ηγετών του κόσμου για την κυριαρχία στο παγκόσμιο εμπόριο, αλλά μία πανδημία που μέχρι στιγμής δεν έχει… αντίπαλο.

Ο πρώην επικεφαλής της Goldman Sachs, Λόιντ Μπλανκφάιν, καλεί την αμερικανική κυβέρνηση να σπάσει το «lock down» σε λίγες εβδομάδες και να επιτρέψει στις λιγότερο ευπαθείς ομάδες να πάνε στις δουλειές τους. «Είναι λογικό να λαμβάνονται ακραία μέτρα για να κρατηθεί όρθιο το σύστημα υγείας, όμως η κατάρρευση της οικονομίας, των θέσεων εργασίας και του ηθικού των πολιτών είναι επίσης θέμα υγείας», υποστηρίζει.

Στον «πάγο» και επισήμως βρίσκεται το όριο δημόσιου δανεισμού που προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης για τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Οι υπουργοί Οικονομικών των «27», στη δήλωση την οποία υιοθέτησαν μετά τη διάσκεψή τους, δίνουν την δυνατότητα στις κυβερνήσεις προκειμένου να αντλήσουν κεφάλαια και να αντιμετωπίσουν τον κορονοϊό και τις επιπτώσεις του, υιοθετώντας έτσι σχετική πρόταση της ΕΕ για ενεργοποίηση της «ρήτρας περί γενικής αναστολής ισχύος».

Αξίζει να τονιστεί ότι με βάση τα όσα ίσχυαν μέχρι τώρα, οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ υποχρεούνται να περικόπτουν κάθε χρόνο τα ελλείμματα στον προϋπολογισμό τους μέχρις ότου το ισοζύγιο να γίνει μηδενικό ή πλεονασματικό, μειώνοντας ταυτόχρονα το δημόσιο χρέος μέχρι αυτό να υποχωρήσει κάτω από το όριο του 60% του ΑΕΠ.

Η εξέλιξη αυτή, η οποία έρχεται μετά από τις σχετικές μονομερείς αποφάσεις που έχουν ήδη λάβει αρκετές κυβερνήσεις, είναι προφανές ότι θα οδηγήσει σε νέα έκρηξη του δημόσιου χρέους.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ήταν ένα ιδιαίτερα θετικό νέο για τη χώρα μας. Προς το παρόν, και μόνο η εξαγγελία της κυρίας Lagarde-ΕΚΤ ήταν ικανή να αναστρέψει την αρνητική πορεία των αποδόσεων των ομολόγων της περιφέρειας.

Θα πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση. Το Ευρωομόλογο είναι μια επιλογή, ώστε να μπορεί να ανακοπεί η πτώση όσο η κρίση βαθαίνει.

Οι εποχές είναι δύσκολες και καλούνται οι ηγέτες να λάβουν γενναίες αποφάσεις. Η ευρωπαϊκή οικονομία οφείλει να αντέξει και να βγει δυνατή από την κρίση.

*Ο Κων/νος Σ. Μαργαρίτης είναι δημοσιογράφος

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων