ΑΠΟΨΕΙΣ

Η απορρόφηση των 32 δισ. ευρώ, η νέα μεγάλη πρόκληση για την χώρα μας

Η απορρόφηση των 32 δισ. ευρώ, η νέα μεγάλη πρόκληση για την χώρα μας
INTIME NEWS

Η Ελλάδα διαχειρίστηκε έγκαιρα και συνετά την υγειονομική κρίση της πανδημίας και αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση σε διεθνές επίπεδο.

Γράφει ο Νίκος Παγώνης*

Με τον τρόπο που θα διαχειριστεί την απορρόφηση των κονδυλίων των 32 δις Ευρώ, της σημερινής πρότασης της Επιτροπής (Commission) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα κριθεί η δυνατότητα της χώρας μας για οικονομική ανέλιξη και ενίσχυση του κλίματος της εμπιστοσύνης από τις άλλες χώρες.

Η έγκαιρη απορρόφηση των χρημάτων είναι το ένα ζήτημα. Το άλλο ζήτημα είναι η έγκυρη απορρόφηση των χρημάτων και είναι ένα στοίχημα ξεχωριστό.

Έγκαιρη απορρόφηση σημαίνει ότι τα χρήματα πρέπει να δεσμευτούν από την χώρα μας μέχρι το 2022. Αν περιμένουμε την παράταση του 2024, υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο, τα χρήματα να χαθούν. Τίθενται από τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς, αυστηρές προϋποθέσεις, ως η σύναψη συμβάσεων για τουλάχιστον το 60% του ποσού της επιδότησης έως το 2022, η κατάρτιση 4ετών εθνικών σχεδίων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, η υποβολή 3μηνιαίων εκθέσεων αξιολόγησης και προόδου.

Έγκυρη απορρόφηση σημαίνει ότι τα χρήματα δεν διατίθενται προς κατανάλωση, κατά τα κακώς κείμενα προηγούμενων εποχών, αλλά, πρώτον, για την ανάκαμψη από τις συνέπειες της πανδημίας και δεύτερον, για την ορθολογιστική και εύρυθμη ανάπτυξη ενός νέου παραγωγικού και ανταγωνιστικού μοντέλου. Ενός αναπτυξιακού δηλαδή μοντέλου οικονομίας, σύμφωνου με τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού, με άξονες την Πράσινη ανάπτυξη, τις Υποδομές, τον Ψηφιακό εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών δημόσιας διοίκησης, την Ψηφιοποίηση της οικονομίας στην αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης προϊόντων και την Κατάρτιση.

Η ενίσχυση του τομέα της Υγείας, που σήκωσε τεράστιο βάρος μεσούσης της πανδημικής κρίσης, όπως και η στήριξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας είναι «εκ των ων ουκ άνευ» προϋπόθεση για την άμβλυνση των συνεπειών της πανδημίας. Ας θυμόμαστε ότι η πανδημία μπορεί να επιστρέψει και ότι η πρόληψη σώζει.

Η δε στρατηγική ανασυγκρότησης της οικονομίας απαιτεί υπευθύνους σχεδιασμούς διαχείρισης των οικονομικών εργαλείων που προτείνονται, τόσο ως προς την οικονομική «θωράκιση», όσο και ως προς την οικονομική «προοπτική», ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα απορρόφησης και αξιοποίησης των πόρων.

Εδώ ας θυμόμαστε, ότι με τα κατάλληλα εργαλεία, με στόχους και προσήλωση σε αυτούς, μπορούμε να καταπλήξουμε ξανά εταίρους, συμμάχους και ανταγωνιστές, σημειώνοντας μια νέα μεγάλη επιτυχία.

*Ο Νίκος Παγώνης είναι Γραμματέας Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων (Ε.Κ.Ο.) Νέας Δημοκρατίας

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αλλάζει η νομοθεσία, άμεσα τα λουκέτα – Λειτουργεί ακόμα το κλαμπ στη Μύκονο