ΑΠΟΨΕΙΣ

Η αλληλεγγύη της Ελλάδας και τα... κροκοδείλια δάκρυα της Τουρκίας

Η αλληλεγγύη της Ελλάδας και τα... κροκοδείλια δάκρυα της Τουρκίας

Ο δραματική κατάστση στο Λίβανο αποκάλυψε για μια ακόμη φορά τις διαφορές μας με το καθεστώς Ερντογάν - Πώς η Αθήνα βοηθά έμπρακτα και πώς το η Άγκυρα επιχειρεί με κουτοπονηριές να φανεί ως... σωτήρια δύναμη. 

Η έκρηξη που σημειώθηκε στις 04 Αυγούστου στο λιμάνι της Βηρυτού μπορεί να έσπειρε το θάνατο και να κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της υποδομής της πόλης, όμως οι επιπτώσεις της επεκτείνονται και σε πολλά άλλα επίπεδα.

Η εύθραυστη κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας που είχε διαμορφωθεί λόγω της πολιτικής αστάθειας και των οικονομικών προβλημάτων, τάχιστα επιδεινώθηκε. Πολλοί αναλυτές, μάλιστα, έσπευσαν να δηλώσουν ότι αυτή η έκρηξη έδωσε και τη χαριστική βολή στην πορεία της χώρας προς την ομαλότητα.

Οι προεκτάσεις που μπορεί να έχει αυτή η καταστροφή μπορεί να οδηγήσουν σε γενικότερη αποσταθεροποίηση της περιοχής, και αυτός είναι και ο λόγος που ο διεθνής παράγοντας ευαισθητοποιήθηκε άμεσα, στην προσπάθεια να αποτρέψει ακόμα μία ανεξέλεγκτη εστία εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το πλήθος των βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν στο διαδίκτυο δείχνοντας την καταστροφικότητα της έκρηξης, προκάλεσε την άμεση ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης. Πολλά κράτη έσπευσαν να δηλώσουν την υποστήριξη τους στην προσπάθεια για την επιστροφή της χώρας σε μία υποτυπώδη κανονικότητα. Οι χώρες της Ευρώπης απέστειλαν άμεσα διασωστικά συνεργεία με σκοπό την ανεύρεση επιζώντων στα χαλάσματα της Βηρυτού.

Μεταξύ αυτών και η Χώρα μας, η οποία, ανταποκρίθηκε άμεσα με αποστολή αεροσκάφους C-130, το οποίο μετέφερε ομάδα της ΕΜΑΚ (Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών) για συμμετοχή στις έρευνες του εντοπισμού και παροχής βοήθειας στους επιζώντες της πρωτοφανούς αυτής καταστροφής, με διασωστικό σκύλο, δύο οχήματα και ειδικό εξοπλισμό. Κατόπιν εντολής του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και έγκρισης του ΥΕΘΑ Νικολάου Παναγιωτόπουλου, το Αρματαγωγό ΙΚΑΡΙΑ μετέβη στη Βηρυτό, μεταφέροντας ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των ΕΔ, φαρμακευτικό υλικό καθώς και υλικά. Παράλληλα, σχεδιάζεται εκ νέου αποστολή βοήθειας σε μέσα και προσωπικό μετά από συνεννόηση με τις αρχές του Λιβάνου, ενώ υφίσταται η ετοιμότητα για συνέχιση της παροχής βοήθειας εάν αυτό απαιτηθεί.

Ας δούμε όμως ποια ήταν η αντίστοιχη αντίδραση της Τουρκίας στην καταστροφή. Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Οκτάι συνοδευόμενος από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών έσπευσαν να επισκεφθούν τη Βηρυτό. Εκτός όμως από τη συνάντηση με τους ομολόγους τους, επέλεξαν να περιηγηθούν και στις λαβωμένες από την έκρηξη γειτονιές της πρωτεύουσας του Λιβάνου. Και εκεί, εντελώς “αυθόρμητα και τυχαία” συνάντησαν πλήθος κόσμου που κρατώντας σημαίες της Τουρκίας στα χέρια τους, υποδέχονταν τους Τούρκους αξιωματούχους ως λυτρωτές. Με τις κάμερες να τους ακολουθούν παντού, οι Οκτάι και Τσαβούσογλου έδιναν την εντύπωση ότι ήθελαν απλά να εκμεταλλευτούν επικοινωνιακά τον πόνο και την οδύνη των ανθρώπων, παρά να συνδράμουν ουσιαστικά στη συμφορά που τους βρήκε.

Όμως, δεν σταμάτησαν εκεί. Ο Τσαβούσογλου εξήγγειλε την πρόθεση της Τουρκίας για χορήγηση της τουρκικής υπηκοότητας στους Τουρκομάνους του Λιβάνου που το επιθυμούν δηλώνοντας Τούρκοι. Ποιος είναι αλήθεια ο λόγος για τέτοιες κινήσεις την ώρα που ακόμα άνθρωποι αναζητούν συγγενείς και φίλους τους στα χαλάσματα; Προφανώς αποτελεί μια ξεκάθαρη προσπάθεια εκμετάλλευσης της τραγωδίας υπέρ των γνωστών τουρκικών βλέψεων στην περιοχή.

Και σε όλο αυτό το επικοινωνιακό κρεσέντο, έρχονται να προστεθούν ειδήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι οποίες αναφέρουν ότι αυτές τις μέρες διακινείται οπλισμός από την πλευρά της Τουρκίας προς τον Λίβανο χρησιμοποιώντας τα βόρεια σύνορά του με την Συρία.

Αν αληθεύουν όντως αυτές οι φήμες, τότε δείχνουν τον προσχηματικό χαρακτήρα της υποτιθέμενης προσπάθειας της Τουρκίας για παροχή βοήθειας στον χειμαζόμενο λαό του Λιβάνου και αυτό που πραγματικά θέλει η Τουρκία, είναι να βάλει πόδι και σε αυτή τη χώρα μετά τη Συρία, τη Λιβύη και το Ιράκ, επιδεικνύοντας για άλλη μια φορά τα γνωστά δείγματα μεγαλοϊδεατισμού, επεκτατισμού και αλαζονείας που διακατέχουν την ηγεσία της.

Πάνω στα χαλάσματα και την πολιτική αναταραχή, τα όπλα της Τουρκίας στα χέρια των υποστηρικτών της θα βυθίσουν τη χώρα ακόμη περισσότερο στην αστάθεια και την απόγνωση σε συνεργασία με τους όψιμους φίλους της, την Χεζμπολάχ και το Ιράν, ίσως. Ας ελπίσουμε να είναι απλά φήμες...

Η σύγκριση μεταξύ της ελληνικής συνδρομής στην καταστροφή και της αντίστοιχης τουρκικής δείχνει ξεκάθαρα την διαφορά αντίληψης μεταξύ μίας δημοκρατικής Ευρωπαϊκής χώρας με ιδεώδη έναντι ενός δόλιου αυταρχικού καθεστώτος με τυφλές επιδιώξεις. Η μία διαπνέεται από την ανιδιοτελή προσφορά για βοήθεια στον σκληρά δοκιμαζόμενο συνάνθρωπο και την ανακούφιση του ανθρωπίνου πόνου από την καταστροφή, ενώ η άλλη σπεύδει υποβολιμαίως να εκμεταλλευτεί την τραγωδία προς ιδίον και μόνο όφελος. Η Χώρα μας, για μία ακόμη φορά με τις ενέργειές της, συμβάλλει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή που όλοι επιθυμούν, πλην του γνωστού ενός.

Ο νοών νοείτω.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Μήνυμα στην Άγκυρα από την επίσκεψη Μάας στην Αθήνα: Τι ειπώθηκε με Μητσοτάκη-Δένδια