ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα μπάνια του λαού, οι πρόωρες εκλογές και το 4ο κύμα της πανδημίας

Τα μπάνια του λαού, οι πρόωρες εκλογές και το 4ο κύμα της πανδημίας

Μπορούμε να προσδιορίσουμε κάποιους παράγοντες που ενδέχεται να χαλάσουν τα μπάνια του λαού; Νομίζω το μέγα θέμα που μπορεί να δημιουργήσει αναστάτωση και προβλήματα είναι η πανδημία και η μετάλλαξη Δ και όχι το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών που γράφουν αρκετοί…

Εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων και εν μέσω φόβων για κορύφωση του 4ου κύματος πανδημίας είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε σκέφτεται, ούτε συζητά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Μέσα στο μυαλό του πρωθυπουργού προφανώς και δεν μπορεί να είναι κανείς, όμως ο κ. Μητσοτάκης έχει δείξει ότι δεν κινείται με μεθόδους τυχοδιωκτισμού.

Ο αρχηγός της ΝΔ δεν είναι «αλεξιπτωτιστής» της πολιτικής και γι’ αυτό τον λόγο δεν θα έκανε ποτέ εκλογές εν μέσω σφοδρής πανδημίας. Δεν ενδιαφέρεται να εγγράψει κάτι τέτοιο στο βιογραφικό του, ακόμα κι αν ένα μεγάλο κομμάτι των συνομιλητών του, του εισηγούνται να προκαλέσει πρόωρες κάλπες εντός του φθινοπώρου για να κάψει την απλή αναλογική και τον Τσίπρα.

Το επιχείρημα των υποστηρικτών των πρόωρων εκλογών είναι ότι όσο περνάει ο χρόνος, τόσο περισσότερο αυξάνει η φθορά λόγω κυβερνησιμότητας. Δεν ξέρω μπορεί και να έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν αυτή την εξέλιξη. Όμως είναι αλήθεια ότι η περιπέτεια με την πανδημία δεν αφήνει πολλά περιθώρια για τέτοιες συζητήσεις. Αν το ποσοστό των εμβολιασθέντων δεν φτάσει στο επιθυμητό αριθμό του 75% ή 80% οποιαδήποτε άλλη πολιτική συζήτηση είναι άκαιρη. Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης τους ακούει όλους. Έχει ένα μεγάλο συρτάρι που βάζει μέσα όλες τις εισηγήσεις. Όμως δεν θα τις μελετήσει τώρα. Θα αφήσει να κυλήσει ομαλά το καλοκαίρι και θα λάβει τις αποφάσεις του μετά τις διακοπές του Δεκαπενταύγουστου.

Προς το παρόν η απάντηση που δίνει στους συνομιλητές του και σε όσους του εισηγούνται διενέργεια εκλογών είναι η εξής: «Δεν είναι ώρα για τέτοιες συζητήσεις»… Είναι δηλαδή πάνω στην λογική του Αντρέα Παπανδρέου που πίστευε ότι το δικαίωμα των πολιτών για καλοκαιρινή ξεκούραση είναι ιερό. «Δεν πειράζουμε τα μπάνια του λαού» και ειδικά ενός λαού που δυο χρόνια τώρα ταλαιπωρείται περισσότερο ψυχολογικά από τα συνεχή lockdown και τα περιοριστικά μέτρα.

Για το restart της νέας σεζόν ο πρωθυπουργός έχει δυο επιλογές:

Το ενδεχόμενο ενός σαρωτικού ανασχηματισμού που θα δώσει νέα ώθηση και ανάσα φρεσκάδας στην κυβέρνηση και το ενδεχόμενο εκλογών αν η κυβέρνηση βρεθεί όπως λέμε με την πλάτη στον τοίχο, σε αδιέξοδο κυβερνησιμότητας.

Το τελευταίο δεν το αποκλείω αν και δεν του δίνω ιδιαίτερες πιθανότητες, για έναν και μόνο λόγο τον οποίο περιέγραψα πιο πάνω: Ο Μητσοτάκης δεν είναι αλεξιπτωτιστής και σίγουρα δεν θέλει να αποδράσει…

Στο προηγούμενο lockdown που επίσης τον πίεζαν να πάει σε πρόωρες εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Εγώ δεν είμαι σαν τους άλλους, ούτε θα γίνω...».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Koρονοϊός - Ανάλυση: Γιατί η Covid-19 δεν μπορεί να συγκριθεί με τη γρίπη