ΑΠΟΨΕΙΣ

Αφγανιστάν: Η Φον ντερ Λάιεν τάζει λεφτά σε όποιον δεχθεί πρόσφυγες, η Μέρκελ παρακαλεί τον Ερντογάν

Αφγανιστάν: Η Φον ντερ Λάιεν τάζει λεφτά σε όποιον δεχθεί πρόσφυγες, η Μέρκελ παρακαλεί τον Ερντογάν

Το πάθημα του 2015 δεν έγινε μάθημα και τώρα τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα...

Έχει κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης μιας σφοδρής προσφυγικής κρίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση; Όχι. Υπάρχει στα σκαριά ένα σύστημα μετεγκαταστάσεων με βάσει την δυνατότητα που όλη η Ευρώπη θα έχει συμφωνήσει για τις δυνατότητες κάθε χώρας; Όχι κανένα. Η Ευρώπη είναι πλήρως απροετοίμαστη όπως ήταν και το 2015 με τη Συρία.

Το πάθημα του 2015 δεν έγινε μάθημα και τώρα τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα, αφού σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις, πολύ σύντομα θα μιλάμε για ροές που θα ξεπεράσουν τους 500.000 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν.

Το παιχνίδι είναι ακόμα χειρότερο από ότι φαντάζει σε πρώτο χρόνο. Οι ΗΠΑ για 20 και πλέον χρόνια δημιούργησαν μια «ανοικτή πληγή» την οποία τώρα αποφάσισαν να εγκαταλείψουν φορτώνοντας το πρόβλημα στην Ευρώπη.

Ταυτόχρονα ο Βλαντιμίρ Πούτιν φρόντισε να στείλει μήνυμα στην Άνγκελα Μέρκελ ότι καμία από τις περιφερειακές χώρες που συνορεύουν με το Αφγανιστάν (Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν κλπ) δεν πρόκειται να δεχθούν πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας. Η Γερμανίδα καγκελάριος επιχείρησε να πείσει και τον Ταγίπ Ερντογάν να συνδράμει προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης των ροών, αλλά και εκεί συνάντησε τοίχο. Ο Τούρκος πρόεδρος ήταν αρνητικός και τόνισε στη Μέρκελ ότι η χώρα του δεν μπορεί να δεχθεί κανέναν πρόσφυγα.

Η κατάσταση όπως αντιλαμβάνεστε γίνεται εξόχως απελπιστική και αυτό φαίνεται από την κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η οποία τάζει λεφτά σε όποιον δεχθεί πρόσφυγες στο έδαφός του. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απηύθυνε έκκληση προς όλες τις χώρες, κυρίως τις ευρωπαϊκές χώρες, να υποδεχθούν μέρος των Αφγανών προσφύγων που διαφεύγουν από την Καμπούλ και διαβεβαίωσε τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα το κάνουν ότι θα έχουν την οικονομική στήριξη της Ευρώπης.

«Απευθύνω έκκληση προς όλα τα κράτη που συμμετείχαν σε αποστολές στο Αφγανιστάν, τους Ευρωπαίους και του άλλους, να προσφέρουν επαρκείς ποσοστώσεις υποδοχής (…) ώστε να μπορέσουμε συλλογικά να συνδράμουμε όσους έχουν ανάγκη προστασίας», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν κατά την διάρκεια επίσκεψής της σε κέντρο υποδοχής Αφγανών προσφύγων που έχουν απασχοληθεί στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Κομισιόν είναι έτοιμη να παράσχει τους αναγκαίους πόρους του προϋπολογισμού για την στήριξη των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα βοηθήσουν πρόσφυγες να εγκατασταθούν στο έδαφός τους», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Στην Ε.Ε. ξέρουν καλά ότι το πρόβλημα θα πέσει στις πλάτες της Ελλάδας και ευελπιστούν ότι η χώρα μας για άλλη μια φορά θα υποκύψει στις πιέσεις. Η ανησυχία στην Αθήνα είναι έκδηλη, αφού πρακτικά η χώρα μας δεν αντέχει άλλες ροές. Δεν υπάρχουν περιθώρια η Ελλάδα να μετατραπεί για άλλη μια φορά σε ξέφραγο αμπέλι.

Ακόμα πληρώνουμε το σφάλμα των open borders του 2015.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.