ΑΠΟΨΕΙΣ

Η πρόταση δυσπιστίας που εξέθεσε τον ΣΥΡΙΖΑ

Έλενα Ράπτη - Ελληνίδα πολιτικός της Νέας Δημοκρατίας
Έλενα Ράπτη - Ελληνίδα πολιτικός της Νέας Δημοκρατίας

Η σκέψη του κυρίου Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης ήταν αναμφίβολα μια απελπισμένη κίνηση ενός ανθρώπου που έχει ξεμείνει από λύσεις.

Είναι αλήθεια πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν περνά τις καλύτερες μέρες του. Δημοσκοπικά βυθίζεται. Πολιτικά φυλλοροεί προς το ΠΑΣΟΚ. Και το ερώτημα είναι αν εννοεί αυτά που λέει περί εκλογών ή απλά εξάγει το πρόβλημά του. Γιατί είναι πραγματικά άξια απορίας η ανάλυση αυτής της επιλογής του, όταν μάλιστα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως οι εκλογές θα γίνουν στη συνταγματική τους προθεσμία. Όπως άξια απορίας είναι και η συμπεριφορά του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ που δυστυχώς συντάχθηκε πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίζοντας την πρόταση μομφής.

Ας υποθέσουμε όμως για μια στιγμή πως ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά εκλογές πραγματικά! Αυτό σημαίνει πως θέλει να φύγει η παρούσα κυβέρνηση και να έρθει μια άλλη. Σίγουρα όμως, δεν μπορεί να είναι η δική του. Γιατί στόχος κάθε πολιτικής αλλαγής είναι να πάμε σε κάτι καλύτερο από αυτό που είχαμε πριν. Άρα και μόνο με αυτή τη συνθήκη ο ΣΥΡΙΖΑ αποκλείεται.

Ο κύριος Τσίπρας επενδύει στην αμνησία των Ελλήνων. Ελπίζει δηλαδή να ξέχασαν οι πολίτες την ολέθρια διακυβέρνηση της εποχής ΣΥΡΙΖΑ και να ξανακάνουν το ίδιο λάθος. Μήνες τώρα επενδύει πολιτικά στην αποτυχία της κυβέρνησης. Την εύχεται, αλλά κυρίως την επιδιώκει. Βρίσκεται απέναντι σε κάθε εθνική προσπάθεια: τη μάχη με την πανδημία, την αγορά των Rafale, τις διεθνείς συμφωνίες που ισχυροποιούν τη χώρα. Μονίμως αρνείται, μονίμως καταψηφίζει, μονίμως υπονομεύει. Και φυσικά μονίμως εκτίθεται.

Και ως μόνη επιλογή του έμεινε η πρόταση δυσπιστίας. Με κύριο αίτημα να έρθει ξανά για να σώσει την Ελλάδα, που δεν πρόλαβε να καταστρέψει ολοκληρωτικά μέχρι το 2019. Άραγε πώς όμως;

Είναι προφανές πως η κακοκαιρία ήταν η αφορμή για την πρόταση μομφής και όχι η αιτία της. Βόλεψε χρονικά τον ΣΥΡΙΖΑ, άσχετα αν η συνολική προσπάθεια αποτέλεσε ένα άλμα στο κενό.

Η κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη για την κακοκαιρία στο μέτρο που της αναλογεί. Η δημόσια συγνώμη του Πρωθυπουργού είναι δείγμα αλλαγής στην πολιτική νοοτροπία και ισχυρή πολιτική πράξη. Ασυνήθιστη για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα και φυσικά παντελώς άγνωστη στον ΣΥΡΙΖΑ. Ας το συγκρίνουμε με τη διαχείριση του ΣΥΡΙΖΑ. Στην τραγωδία στο Μάτι ο κύριος Τόσκας έψαχνε να βρει λάθος, αλλά δεν έβρισκε… και ο κύριος Τσίπρας έλεγε σε πυρόπληκτη «και να έπαιρνες τα 2000 ευρώ θα τα σπατάλαγες». Και βεβαίως, συγνώμη δεν ακούστηκε ποτέ μέχρι σήμερα!

Εμείς αντίθετα επισημάναμε λάθη, τα διορθώνουμε και προχωράμε. Και ταυτόχρονα, ανοίξαμε το θέμα για αποζημιώσεις και ικανοποίηση όσων ταλαιπωρήθηκαν.

Για να δούμε όμως και κάποια ακόμη έργα και ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ… Πώς ακριβώς θα «ξανασώσει» την Ελλάδα;

Με 200.000 αιτήσεις συντάξεων ξεχασμένες σε υπόγεια και ράφια; Με 100 ανθρώπους που κάηκαν στο Μάτι και τον κύριο Τσίπρα να παίζει θέατρο στην αίθουσα επιχειρήσεων; Με υψηλότατους φόρους, αφού όποιος δεν ξέρει να αναπτύσσεται, ξέρει μόνο να φορολογεί; Με ευνοϊκές ρυθμίσεις στους ποινικούς νόμους για να κυκλοφορούν ελεύθεροι οι κάθε είδους κατάδικοι; Με την αριστεία που την είπε ρετσινιά; Με τους μετανάστες που έμπαιναν στην χώρα από παντού, αφού κατά τον κύριο Τσίπρα η θάλασσα δεν έχει σύνορα; Με στημένες σκευωρίες τύπου Novartis που κατέπεσαν στη δικαιοσύνη; Με προσπάθειες να στήσει διαγωνισμούς για τις τηλεοπτικές άδειες; Με τα capital controls, τις ουρές στα ATMs, τα μνημόνια που θα έσκιζε και τα δημοψηφίσματα που κόντεψαν να βγάλουν την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Πόσες ώρες θα μπορούσαμε άραγε να μιλάμε για τη χαμένη πενταετία του ΣΥΡΙΖΑ; Ποιο από όλα αυτά θα ήθελαν άραγε οι Έλληνες να ξαναζήσουν;

Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει λόγο να συγκριθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχει νόημα να συγκριθείς με το χειρότερο. Εμείς αναμετριόμαστε με τους στόχους. Κάθε μέρα. Σε κάθε τομέα. Και κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την πραγματικότητα. Πως η Ελλάδα άλλαξε πολλά σε μόλις δύο χρόνια. Είμαστε πλέον στις χώρες με τη χαμηλότερη φορολογία στην Ευρώπη. Μειώσαμε την ανεργία στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών. Είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη σε ρυθμούς ανάπτυξης (7%) και προορισμός ξένων επενδύσεων (η Microsoft, η Amazon, η Pfizer, η CISCO, η Digital Realty και μόλις προχθές χθες η JP Morgan). Οι νέοι επιστήμονες επιστρέφουν στη χώρα. Νέες επιχειρήσεις ιδρύονται διαρκώς. Η εμπιστοσύνη των πολιτών στην οικονομία αύξησε τις καταθέσεις τους στις τράπεζες κατά 39 δις. Αυξήσαμε το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και το ενισχύουμε για να αντιμετωπίσει και το πρόσφατο κύμα ακρίβειας. Δανειζόμαστε από τις αγορές με ιστορικά χαμηλά επιτόκια και η οικονομία μας διαρκώς αναβαθμίζεται από τους ξένους οίκους. Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό και ακολουθεί και νέα αύξηση τον Μάιο, ακόμη μεγαλύτερη. Χιλιάδες προσλήψεις ενίσχυσαν την υγεία με γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό ενώ οι ΜΕΘ υπερδιπλασιάστηκαν. Πρώτοι στην Ευρώπη εφαρμόσαμε το πιστοποιητικό εμβολιασμού που ήταν πρόταση του Πρωθυπουργού, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ λοιδωρούσε. Εφαρμόσαμε με τεράστια επιτυχία το πρόγραμμα εμβολιασμού ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, προφυλάσσοντας εκατομμύρια συμπολίτες μας από τη βαριά νόσηση, τη νοσηλεία και τη διασωλήνωση. Εφαρμόσαμε πρώτοι στην Ευρώπη την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και διαθέσαμε δωρεάν δεκάδες εκατομμύρια self-tests και rapid tests. Η παιδεία ενισχύθηκε με χιλιάδες εκπαιδευτικούς. Αυστηροποιήθηκαν οι ποινές για δεκάδες αδικήματα. Εκατοντάδες υπηρεσίες ψηφιοποιήθηκαν, διευκολύνοντας τους πολίτες. Η Ελλάδα επεκτείνει την κυριαρχία της, εξοπλίζεται και ισχυροποιείται. 43 δις διατέθηκαν στη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών μέσα στην πανδημία. Η χώρα μας σχεδιάζει με οικολογικό αποτύπωμα κάθε νέα της πολιτική. Δεκάδες ακόμη πολιτικές που τις γνωρίζουν οι πολίτες.

Αυτή είναι η Ελλάδα που ζούμε. Και το σχέδιό μας έχει ακόμη υψηλότερους στόχους. Γιατί την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει, όλοι οι υπόλοιποι δουλεύουμε.

Τι υπηρετεί άραγε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ; Ποια ιδεολογία; Ποια πολιτική; Καμία πρόταση, κανένα όραμα, καμία ιδέα, κανένας στόχος. Το είδαμε και χθες στη Βουλή. Ούτε μια λέξη για πρόγραμμα. Βλέπει την εξουσία ως λάφυρο. Χρησιμοποιεί την πόλωση ως συστατικό πολιτικής επιβίωσης. Έχει τον λαϊκισμό, δεύτερη φύση. Να παράγει, δεν ξέρει. Να διανέμει, δεν ξέρει. Να διοικεί, δεν ξέρει. Να κυβερνά, δεν ξέρει. Ελπίζαμε να κάνει χρήσιμη αντιπολίτευση. Και σε αυτό είναι κακός.

Έχει ωστόσο ενδιαφέρον να δούμε αν οι πολιτικοί μετανάστες του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ αρχίσουν να επιστρέφουν σιγά-σιγά στο ανακαινισμένο σπίτι τους. Ίσως για αυτό και η βιασύνη για εκλογές. Πρώτη φορά αξιωματική αντιπολίτευση κάνει πρόταση δυσπιστίας για πρόβλημα που έχει η ίδια.

Η Βουλή έδειξε χθες την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση. Και όλες οι μετρήσεις δείχνουν πως την ίδια εμπιστοσύνη έχει και η κοινωνία. Η χώρα βαδίζει με ασφάλεια μπροστά. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να μεγαλώνει και να δυναμώνει. Και θα πάει με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς μόλις βγούμε από την κρίση της πανδημίας. Η Ελλάδα θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία. Και ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να ψάχνει πώς να αποτύχει. Ο καθένας τον δικό του στόχο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βουλή: Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας - 156 βουλευτές ψήφισαν κατά και ένας «παρών»