ΑΠΟΨΕΙΣ

Προτεραιότητα οι άμαχοι της Ουκρανίας

Προτεραιότητα οι άμαχοι της Ουκρανίας
Έλενα Ράπτη - Ελληνίδα πολιτικός της Νέας Δημοκρατίας

Το τελευταίο διάστημα ακούμε πάρα πολλές αναλύσεις για τακτικές πολέμου, γεωπολιτικά συμφέροντα, διαπραγματεύσεις και εθνικές πολιτικές στο μεταβαλλόμενο σκηνικό του πολέμου στην Ουκρανία.

Και ταυτόχρονα βλέπουμε στους δέκτες μας τις εικόνες καταστροφής ενός παράλογου πολέμου, συντρίμμια και νεκρούς, εκατομμύρια πρόσφυγες και δεκάδες χιλιάδες «πολιορκημένους».

Η πρώτη μας σκέψη σε αυτές τις τραγικές στιγμές είναι με τον λαό της Ουκρανίας. Σε αυτόν τον λαό πρέπει να σταθούμε δίπλα. Σε όσους έφυγαν, αλλά και σε όσους έμειναν. Γιατί όλοι δοκιμάζονται στις πιο σκληρές συνθήκες. Οι πρόσφυγες χωρίς να ξέρουν πότε και αν θα γυρίσουν και όσοι έμειναν πίσω χωρίς να ξέρουν εάν και πόσο θα ζήσουν. Η Μαριούπολη είναι το επίκεντρο μιας ανθρωπιστικής τραγωδίας, με χιλιάδες ανθρώπους σε καταφύγια, χωρίς θέρμανση, χωρίς νερό, χωρίς τροφή. Νοσοκομεία βομβαρδισμένα, φάρμακα πουθενά, ασθενείς με ανίατες ασθένειες δίνουν μάχη με τον χρόνο, παιδιά ζούνε καθημερινά τον εφιάλτη του πολέμου.

Η κυβέρνηση κινήθηκε με ταχύτητα, οργανώνοντας την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού και συντονισμό του Υπουργείου Υγείας για τη συγκέντρωση και του Υπουργείου Άμυνας για την αποστολή. Μεταφέρθηκαν με δύο C-130 φάρμακα, κουβέρτες, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Μετά την τετραμερή συνάντηση των Μάριο Ντράγκι, Πέδρο Σάντσεθ, Αντόνιο Κόστα στην οποία συμμετείχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει να ανακατασκευάσει το μαιευτήριο της Μαριούπολης που χτυπήθηκε από ρωσικά πυρά.

Στο πλαίσιο στήριξης του Ουκρανικού λαού, το Συμβούλιο Υπουργών Παιδείας της Ε.Ε. υιοθέτησε πρόταση της Ελλάδας για τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας που θα μπορεί να φιλοξενεί αιτήματα της ουκρανικής εκπαιδευτικής κοινότητας καταγράφοντας τις ανάγκες της για εξοπλισμό, εκπαιδευτικό υλικό και τεχνική βοήθεια, αλλά και για να συγκροτήσει παράλληλα έναν μηχανισμό κάλυψής τους, με τη συνδρομή κρατών-μελών, επιχειρηματικού τομέα, κοινωνίας πολιτών και φορέων, αλλά και διεθνών οργανισμών με ανάλογη εμπειρία και τεχνογνωσία.

Επιπλέον το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έλαβε μέτρα για την υποδοχή και τη φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων όπως: η παροχή καθεστώτος, αρχικά 12μηνης, προσωρινής προστασίας σε εκτοπισθέντες Ουκρανούς πολίτες, η δημιουργία ειδικής σελίδας ευρέσεως εργασίας, στην οποία θα αναρτώνται αγγελίες από εταιρείες που προσφέρουν άμεσα θέσεις σε Ουκρανούς εκτοπισθέντες και άμεσα διαθέσιμες έως και 30 χιλιάδες κλίνες χάρη στην αποσυμφόρηση των νησιών και της ενδοχώρας.

Τέλος στην Νέα Δημοκρατία προχωρήσαμε σε μια κίνηση που υπαγορεύτηκε από τα βαθιά αισθήματα αλληλεγγύης όλων μας για τον Ουκρανικό λαό. Σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό και με τη συμμετοχή μελών τοπικών οργανώσεων, βουλευτών αλλά και επιχειρήσεων, οργανισμών και φορέων, συγκεντρώσαμε πλήθος αγαθών, τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης.

Στις μεγάλες ανθρωπιστικές κρίσεις υπάρχει ρόλος για όλους. Κανενός προσφορά δεν περισσεύει. Υπάρχουν στην Ελλάδα δεκάδες σημεία που μπορεί κάποιος να καταθέσει το ενδιαφέρον του για τον λαό της Ουκρανίας, όπως μπορεί, με τις δικές του δυνάμεις. Λίγα φάρμακα, λίγες κονσέρβες, μερικά κουτιά παιδικό γάλα. Η αλληλεγγύη των λαών φαίνεται σε αυτές τις στιγμές που περισσεύει ο πόνος και η απόγνωση.