ΑΠΟΨΕΙΣ

Ως πότε η Ευρώπη θα μεγαλώνει παιδιά άλλων; Η Σύνοδος Κορυφής, ο θείος Σαμ και οι άρπαγες

Ως πότε η Ευρώπη θα μεγαλώνει παιδιά άλλων; Η Σύνοδος Κορυφής, ο θείος Σαμ και οι άρπαγες
Μπορεί αυτή η Ευρώπη να προστατεύσει το λαό της;
Pixabay

Δεν ξέρω αν το μέλλον της Ευρώπης θα είναι ζοφερό, αλλά σίγουρα είναι δυσοίωνο

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε ξανά στο προσκήνιο τα δομικά πρόβλημα του Ευρωπαϊκού εγχειρήματος το οποίο εδώ και δεκαετίες έχει χάσει τον προσανατολισμό του και έχει εγκλωβιστεί σε μια ψευδεπίγραφη διεύρυνση χωρίς πολιτική ολοκλήρωση

Παλιά λέγαμε ότι η Ευρώπη μπορεί να μην έχει στρατό και ενέργεια, είναι όμως μια τεράστια πολιτική δύναμη. Δυστυχώς, ούτε αυτό ισχύει.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κατάφερε να προχωρήσει ποτέ στην εμβάθυνση και σε μια ουσιαστική πολιτική ενοποίηση. Πέτυχε μια πρόχειρη και στρεβλή νομισματική ενοποίηση χωρίς καν να προβλέψει την οικονομική ενοποίηση.

Η περίφημη ΟΝΕ που τόσο διαφημίστηκε το μόνο που κατάφερε είναι να δημιουργήσει ζώνες δεύτερων και τρίτων ταχυτήτων ανάμεσα στα κράτη - μέλη. Άλλοι τρέχουν με ταχύτητες υψηλές κι άλλοι μένουν πίσω ασθμαινοντας με δυσθεώρητα χρέη.

Το όραμα του «Οικουμενικού Χωριού» πήγε περίπατο, η αλληλεγγύη επίσης, η Ευρώπη των Λαών χάθηκε ανάμεσα σε χρεόγραφα και ομόλογα της δευτερογενούς αγοράς, το Σύνταγμα της Ευρώπης έγινε swap και cds και οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν αισθάνονται ότι είναι πολίτες μιας υπερεθνικής οντότητας. Δεν συμμετέχουν καν στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Μπορεί αυτή η Ευρώπη να προστατεύσει το λαό της; Κάνεις δεν πιστεύει κάτι τέτοιο.

Μια Ευρώπη που ζει εδώ και χρόνια στη μακαριότητα της αμερικανικής προστασίας και που φρόντιζε μόνο για τη διεύρυνση προς Ανατολάς καθ' υπόδειξη του ΝΑΤΟ για να στήνουν βάσεις οι ΗΠΑ στα κράτη της πάλαι ποτέ σοβιετικής ένωσης δεν είναι σοβαρή Ευρώπη. Είναι Ευρώπη μαριονέτα...

Ποια ευρωπαϊκή ταυτότητα και συνείδηση να αποκτήσουμε εμείς οι κάτοικοι της Γηραιάς Ηπείρου όταν στις Συνόδους Κορυφής μας φέρνουν τον «θείο Σαμ» από το Αμέρικα να μας μοσχοπουλήσει το δικό του LNG, το δικό του πετρέλαιο, τα δικά του όπλα; Η αρχαία ελληνική μυθολογία περιγράφει με απόλυτη σαφήνεια την τύχη αυτής της γης που ζούμε.

Για όσους ξεχνούν παραθέτω την αρπαγή της Ευρώπης. Η οποία κατά την μυθολογία ήταν πολύ όμορφη. Μια μέρα που μάζευε με τις φίλες της άνθη σε ένα αγρό στην ακρογιαλιά της Φοινίκης , την είδε ο Δίας και θαμπώθηκε από την ομορφιά της. Για να την πλησιάσει μεταμορφώθηκε σε κάτασπρο ταύρο. Βλέποντας η Ευρώπη τον ήσυχο ταύρο, πήγε κοντά του, τον χάιδεψε λίγο και, αφού βεβαιώθηκε ότι δεν αγριεύει, κάθισε πάνω στη ράχη του. Αυτό περίμενε και ο Δίας, οπότε αμέσως, γρήγορος σαν αστραπή, έπεσε στη θάλασσα ώστε να μην προλάβει η Ευρώπη να κατεβεί. Από τη Φοινίκη ο ταύρος-Δίας κολύμπησε ως την Κρήτη, όπου βγήκε στην Γόρτυνα. Εκεί, αφού φανέρωσε στην Ευρώπη ποιος ήταν, την έκανε μητέρα των τριών αγοριών που προαναφέρθηκαν. Στο σημείο αυτό οι κάτοικοι της Γόρτυνας λάτρευαν έναν ιερό πλάτανο, όπου και θυσίαζαν. Αντιστοίχως, ο Δίας χάρισε στην Ευρώπη τρία δώρα: τον Τάλω (έναν άγρυπνο μεταλλικό γίγαντα-φύλακα που αργότερα προστάτευε την Κρήτη από κάθε επιδρομή), ένα κυνηγόσκυλο που δεν έχανε ποτέ το θήραμά του και ένα όπλο που δεν αστοχούσε ποτέ μα ποτέ. Μετά από αυτά, ο Δίας αποκατέστησε την Ευρώπη παντρεύοντάς τη με τον βασιλιά της Κρήτης Αστερίωνα, γιο του Τεκτάμου. Ο Αστερίων δεν απέκτησε παιδιά με την Ευρώπη, αλλά υιοθέτησε τα τέκνα του Δία.

Επιστρέφοντας στο σήμερα, αναρωτιέται κανείς μήπως ήρθε η ώρα η Ευρώπη να αποκτήσει τα δικά της παιδιά.

Ως πότε θα μεγαλώνει τα παιδιά άλλων;

Ως πότε θα υπηρετεί άρπαγες και σφετεριστές;

Διαβάστε επίσης:

Παρέμβαση Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

Είναι οι ΗΠΑ το χάπι για τον ενεργειακό «πονοκέφαλο» της Ευρώπης; Η «ακτινογραφία» του deal