ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι «φίλοι» μας οι Ευρωπαίοι αναστέλλουν τη χρηματοδότηση της Frontex στην Ελλάδα

Οι «φίλοι» μας οι Ευρωπαίοι αναστέλλουν τη χρηματοδότηση της Frontex στην Ελλάδα
AP Photo/Jean-Francois Badias

«Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι» - Ο λόγος για τους εταίρους μας που αποφάσισαν να αναστείλουν την χρηματοδότηση της Frontex στην Ελλάδα διότι λένε διαπίστωσαν push back – Υιοθετούν πλήρως το αφήγημα των Τούρκων δηλαδή

Η απόφαση που πήραν οι Ευρωβουλευτές που μετέχουν στην Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού της ΕΕ είναι κάτι παραπάνω από υποκριτική και εξοργιστική συνάμα.

Με ευρεία πλειοψηφία 2-6 η Επιτροπή αποφάσισε να αναστείλει τη χρηματοδότηση της Frontex σε Ελλάδα και Ουγγαρία, αφού όπως αναφέρεται διαπιστώθηκαν σοβαρές παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων που διαπίστωσαν θεσμικά όργανα (ως προς τις υποθέσεις των push backs στη χώρα μας).

Η ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρει: «Την Πέμπτη (31/03), η Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού συνέστησε την εκκαθάριση των περισσότερων λογαριασμών της Ε.Ε. για το 2020, αλλά ανέβαλε την απόφαση για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Σε ψηφοφορία με 6 υπέρ, 23 κατά και 1 αποχή, οι ευρωβουλευτές στην Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού ανέβαλαν την απόφαση για τους λογαριασμούς της υπηρεσίας συνοριακού ελέγχου της Ε.Ε. Οι αναφερόμενες παραβιάσεις στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίστηκαν και οι επιχειρήσεις στην Ουγγαρία συνεχίστηκαν παρά την απόφαση του Δικαστηρίου που ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις επιστροφής προσφύγων στην Ουγγαρία το 2020 ήταν ασυμβίβαστες με το δίκαιο της Ε.Ε.».

Η Ευρώπη δηλαδή υιοθετεί το άθλιο αφήγημα των Τούρκων που χρησιμοποίησαν τους Τούρκους ως ασύμμετρη απειλή στα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα και μας εγκαλεί που προστατεύσαμε τα σύνορα. Η Ευρώπη που δεν συνέβαλε ούτε κατ΄ ελάχιστον στην αποσυμφόρηση του προσφυγικού, αναστέλλει τη χρηματοδότηση της Frontex. Και κάπου εκεί χάνεται η λεγόμενη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ξεδιαλύνεται πλήρως ο ρόλος του ευρωπαϊκού οικοδομήματος που καταπέφτει σαν χάρτινος πύργος και γκρεμίζει τις προσδοκίες όσων πίστευαν ότι είμαστε ισότιμα μέλη της Ε.Ε.

Προφανώς η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει υπακούσει στους εκβιασμούς της Τουρκίας και να ανοίξει τα σύνορα σε Έβρο και Αιγαίο προκειμένου ο Ερντογάν να «ξεφορτωθεί» τους δήθεν πρόσφυγες τους οποίους συγκέντρωσε από μη εμπόλεμες ζώνες και τους οποίους χρησιμοποιεί για να απολαμβάνει ένα σκασμό δισεκατομμύρια τα οποία λαμβάνει από την Ευρώπη και βάζει στα τουρκικά ταμεία. Πιο απλά δεν γίνεται.