ΑΠΟΨΕΙΣ

Πότε θα πάμε σε εκλογές

Πότε θα πάμε σε εκλογές

Το διαζύγιο των ΑΝ.ΕΛ με το ΣΥΡΙΖΑ και η ψήφος εμπιστοσύνης που ζήτησε ο πρωθυπουργός, πυροδότησαν μια σειρά σεναρίων για πρόωρες εκλογές.

Οι περισσότεροι «ποντάρουν» στον Μάιο, ενώ κάποιοι άλλοι δεν αποκλείουν να γίνουν ακόμα και τον Μάρτιο. Ο πιο κατάλληλος να απαντήσει στο ζήτημα, ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει σε συνεντεύξεις του, κι όχι μόνο, ότι στόχος του είναι οι κάλπες να στηθούν στο τέλος της τετραετίας.

Με τις εξελίξεις να τρέχουν με καταιγιστικούς ρυθμούς και την κυβέρνηση να έχει εξασφαλίσει από ότι φαίνεται τον «μαγικό» αριθμό των 151 βουλευτών, στο Μέγαρο Μαξίμου οι εκλογικοί σχεδιασμοί περνούν σε δεύτερο πλάνο.

Κι αυτό γιατί η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει το βράδυ της Τέταρτης, με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα βρίσκεται με την «πλάτη στον τοίχο». Αντιθέτως η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα παραμείνει σε ισχύ, θα της δίνει και πάλι το δικαίωμα να αποφασίσει η ίδια, πότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή για να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία.

Το πότε θα είναι αυτή θα εξαρτηθεί κατά μεγάλο βαθμό, από μια σειρά πρωτοβουλιών που πρέπει να κυρωθούν από την κυβέρνηση.

Η Συμφωνία των Πρεσπών, η συνταγματική αναθεώρηση, η συμφωνία με την Εκκλησία, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η προστασία της πρώτης κατοικίας, οι 120 δόσεις και η επιδότηση ενοικίου θα κρίνουν την ημερομηνία των εκλογών.

Όταν όλα τα παραπάνω ψηφιστούν και ξεκινήσουν να υλοποιούνται, τότε θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές.

Όλα αυτά χωρίς να υπάρξει φυσικά κάποιος αστάθμητος παράγοντας, ο οποίος μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα.

Σχετικές ειδήσεις