Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Η ανεργία εκβιάζει το επιχειρείν των νέων

Η ανεργία εκβιάζει το επιχειρείν των νέων

Το πρόβλημα της ανεργίας έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις στη Θεσσαλονίκη και οι τοπικές αρχές αδυνατούν να το αντιμετωπίσουν.

Σε πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη, το 1/3 των εργοδοτών δήλωσε ότι δεν μπορεί να καλύψει τις κενές θέσεις εργασίας που διαθέτει, γιατί οι υποψήφιοι γι αυτές τις θέσεις δεν έχουν τις κατάλληλες δεξιότητες.

Αυτή τη στιγμή 25% των νέων Ευρωπαίων είναι άνεργοι. Ένας από τους πιο βασικούς λόγους είναι η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Εξίσου σημαντικός λόγος, σύμφωνα με την έρευνα της McKinsey, είναι η εκπαίδευση και οι δεξιότητες που αποκτάνε μέσα από αυτήν οι νέοι.

Στη Θεσσαλονίκη, έδρα του ευρωπαϊκού οργανισμού εκπαίδευσης και κατάρτισης- CEDEFOP, η τεχνογνωσία πηγαίνει χαμένη αφού κανείς από τη δημοτική αρχή δε δείχνει διάθεση συνεργασίας και επιμόρφωσης. Το κενό γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, αν σκεφθεί κανείς ότι είναι λίγοι οι μαθητές που λαμβάνουν κάποιου είδους επαγγελματικό προσανατολισμό. Είναι πολύ μικρό το ποσοστό των μαθητών που γνωρίζει ποιο επάγγελμα θα ακολουθήσει, τι γνώσεις απαιτούνται και τι δεξιότητες. Τις περισσότερες φορές οι μεταλυκειακές σπουδές δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες της αγοράς.

Τα ΙΕΚ πρόσφεραν, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, ειδικότητες που ανταποκρίνονταν στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Η συρρίκνωσή τους προκάλεσε σύγχυση και πανικό στη νέα γενιά. Το μεγαλύτερο ποσοστό του εργατικού δυναμικού του ιδιωτικού τομέα απασχολείται σε μικρές επιχειρήσεις. Αυτές αναζητούν εξειδικευμένο προσωπικό που θα μπορέσει να συνδράμει στην αύξηση της παραγωγής.

Η συνεργασία με το CEDEFOP θα είχε λύσει όλα αυτά τα προβλήματα, θα βοηθούσε τους επιχειρηματίες να προκηρύξουν τις νέες θέσεις απασχόλησης και τους νέους να είναι εφοδιασμένοι με τα απαιτούμενα προσόντα. Η πρακτική άσκηση των έξι μηνών σε μια θέση που έχει σχέση με τις σπουδές του υποψηφίου εργαζομένου μπορεί να αυξήσει τη πιθανότητα να προσληφθεί.

Πόσο πιο αποδοτική και ευέλικτη θα ήταν η δημοτική αρχή αν είχε αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που τις δίνονται; Η Ελλάδα της κρίσης και του ΔΝΤ δε μπορεί να ανεχτεί ερασιτεχνισμούς και πειραματισμούς. Τα προβλήματα είναι πολλά και απαιτούν συνεννόηση και συνεργασία.

Οι νέοι απογοητευμένοι από τέτοιες στάσεις επιλέγουν τη λύση της ξενιτιάς και η χώρα μας στερείται ενός ανθρωπίνου δυναμικού υψηλών προδιαγραφών.
Ας γίνει αντιληπτό σε όσους φιλοδοξούν να ασκήσουν διοίκηση, ότι τους εργαζομένους πρώτα τους μετεκπαιδεύεις και τους εξοπλίζεις με προσόντα και στην έσχατη περίπτωση τούς απολύεις ….

Σχετικές ειδήσεις