Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Ένταση με ρωσικά μαχητικά σε νατοϊκή άσκηση

Ένταση με ρωσικά μαχητικά σε νατοϊκή άσκηση

Ρωσικά αεριωθούμενα παρακολουθούν στενά την κοινή ναυτική άσκηση στη Μαύρη Θάλασσα που άρχισε την Τρίτη (3/3/2015), μεταξύ της τουρκικής φρεγάτας Turgutreis και του (αμερικανικού) USS Vicksburg (CG-69), ταχύπλοο σκάφος με τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους, κατηγορίας Ticonderoga.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, δημοσίευσε ανακοίνωση της διοίκησης της ναυτικής βάσης στη Σεβαστούπολη, ότι Sukhoi SU-30 πολλαπλών ρόλων και μαχητικά Sukhoi-24 έχουν αναπτυχθεί κατά των πλοίων του ΝΑΤΟ, που διεξάγουν ασκήσεις στο νοτιοδυτικό μέρος της Μαύρης Θάλασσας.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτά τα πλοία βρίσκονται σε άσκηση από μια πιθανή επίθεση από τα αεροσκάφη μας», προσθέτει η ανακοίνωση.

Επίσης, την Τρίτη, τρία Su-30 και τέσσερα Su-24 απογειώθηκαν από τη βάση Νόβοφεντορίφκα στην Κριμαία για να διεξάγουν πτήσεις παρατηρήσεων πάνω από τα σκάφη.

Άγνωστη πηγή που μίλησε με το ρωσικό πρακτορείο εξήγησε ότι η άσκηση έχει δώσει την ευκαιρία στους Ρώσους πιλότους να εκπαιδευθούν εκτός του ρωσικού εναέριου χώρου ώστε να αποκτήσουν εμπειρία από μια επιχείρηση με πλοία του ΝΑΤΟ στη θάλασσα αυτή».

Εν τω μεταξύ, τέσσερα επιπλέον πλοία του ΝΑΤΟ προσχώρησαν στην άσκηση αργότερα (σήμερα Τετάρτη): είναι το αμερικανικό Regina Maria, το ιταλικό Alizeo (φρεγάτα), το καναδικό Fredericton (φρεγάτα) και το γερμανικό Spessart.

Ο υποναύαρχος των ΗΠΑ, Brad Williamson, ο οποίος είναι επικεφαλής των έξι σκαφών SNMG2 ( Standing NATO Maritime Group Two) κυκλοφόρησε μια δήλωση που έλεγε ότι «Είμαστε εδώ μετά από πρόσκληση των κυβερνήσεων της Τουρκίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας και προσβλέπουμε στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητας με τις ναυτικές δυνάμεις».

Στη δήλωση τονίστηκε ότι η προγραμματισμένη επίσκεψη στη Μαύρη Θάλασσα ήταν σε πλήρη συμμόρφωση των διεθνών συμβάσεων.

Σημειώνεται -σύμφωνα με το τούρκικο δημοσίευμα της Bugün- ότι ο απεσταλμένος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, Αλεξάντερ Γκρούσκο, είχε προηγουμένως προειδοποιήσει ότι η Μόσχα θα λάβει «αναγκαία αντίμετρα» εάν η συμμαχία αυξήσει την παρουσία της στη Μαύρη Θάλασσα.