Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Πούτιν: Oι κυρώσεις στην Τεχεράνη δεν περιλαμβάνουν στρατιωτικούς εξοπλισμούς

Πούτιν: Oι κυρώσεις στην Τεχεράνη δεν περιλαμβάνουν στρατιωτικούς εξοπλισμούς

Ο Πούτιν, ερωτώμενος για την άρση του εμπάργκο στην προμήθεια των πυραυλικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-300 στην Τεχεράνη, είπε πως η σύμβαση έχει υπογραφεί από το 2007.

"Το 2010 ο τότε πρόεδρος Μεντβέντεφ ανέστειλε την διαπραγμάτευση, καθώς είχε ξεκινήσει η διεθνής διαδικασία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Σήμερα, έχουμε σαφείς ενδείξεις πως οι Ιρανοί εταίροι μας είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν σε συμβιβαστική λύση στο ζήτημα των πυρηνικών.

Όλα τα μέρη επιβεβαίωσαν πρόσφατα ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί η συμφωνία. Για αυτό και προχωρήσαμε σε αυτήν την απόφαση. Ισως οι διεθνείς εταίροι μας δεν έχουν επίγνωση του γεγονότος ότι οι κυρώσεις του ΟΗΕ δεν περιλαμβάνουν στρατιωτικό εξοπλισμό. Ήταν μια κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά μας.

Οσον αφορά τον κατάλογο των κυρώσεων, η χώρα μας πάντα συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του UNSC. Και όταν προχωρούμε σε προμήθειες ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού σε μια χώρα μιας συγκεκριμένης περιοχής, πάντα λαμβάνουμε υπόψιν οι τρέχουσες πολιτικές συνθήκες, ιδιαίτερα σε μια χώρα της Μέσης Ανατολής".

Ο ρώσος πρόεδρος συμπλήρωσε πως "οι ΗΠΑ προμηθεύουν εδώ και χρόνια πολύ περισσότερο στρατιωτικούς εξοπλισμούς σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Ο ισραηλινός πρόεδρος Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει εκφράσει ανησυχίες για την παράδοση των ρωσικών S-300 στο Ιράν. Ομως οι S-300 δεν αποτελούν απειλή για το Ισραήλ, είναι ένα αμυντικό όπλο".

Πάνω από δύο εκατομμύρια ερωτήσεις έχουν καταφθάσει από χθες στο Κρεμλίνο από ρώσους πολίτες για να απαντηθούν από τον πρόεδρο Πούτιν στην 13η «Ανοιχτή Γραμμή» που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή, σε ζωντανή αναμετάδοση από τα ρωσικά και διεθνή ΜΜΕ. ΟΙ πολίτες στέλνουν και αυτήν τη στιγμή ερωτήματα μέσω mail, twitter (#Putin), Vkontakte, facebook, αλλά και τηλεφωνικά.

Σχετικές ειδήσεις