Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Οι Κύπριοι της Αυστραλίας θα συνεδριάσουν στην Αδελαΐδα

Οι Κύπριοι της Αυστραλίας θα συνεδριάσουν στην Αδελαΐδα

Η Αδελαΐδα θα φιλοξενήσει το Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Κοινοτήτων Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, της ΠΑΣΕΚΑ και της ΝΕΠΟΜΑΚ.

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί από τις 29 Ιανουαρίου έως τις 31 Ιανουαρίου και αναμένεται να λάβουν μέρος πολυάριθμοι σύνεδροι από όλη την Αυστραλία.

Το φετινό Συνέδριο αναμένεται με ενδιαφέρον δεδομένου ότι διαφαίνονται κάποιες ελπίδες για πιθανή λύση του Κυπριακού.

Στο μεταξύ, οδηγίες στο υπουργείο Εξωτερικών για να ξεκινήσει η τυπική διαδικασία, ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να υποβάλει αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για να γίνει η Τουρκική και επίσημη γλώσσα της Ένωσης, φέρεται να έχει δώσει ο πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Havadis».

Η εφημερίδα γράφει ότι πρόκειται για μία κίνηση καλής θέλησης από την ελληνοκυπριακή πλευρά και υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης θεωρεί ότι η αναγνώριση της Τουρκικής ως επίσημης γλώσσας της ΕΕ, θα συμβάλει θετικά στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Υπενθυμίζεται ότι τα Τουρκικά μαζί με τα Ελληνικά είναι επίσημη γλώσσα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας. Χρησιμοποιείται όμως σε ευρεία κλίμακα και η Αγγλική.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε για το θέμα τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στην τελευταία συνάντησή τους στο πλαίσιο των συνομιλιών.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι εδώ και 12 χρόνια, με το αιτιολογικό πως «το κόστος ήταν υψηλό και οι χώρες-μέλη της ΕΕ δεν το επιθυμούσαν», το θέμα της τουρκικής γλώσσας δεν υπήρχε στην ατζέντα.

ΠΗΓΗ ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Σχετικές ειδήσεις