Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Γαλλία και Γερμανία αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες

Γαλλία και Γερμανία αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες

Η κυβέρνηση εστιάζει στην καθημερινότητα, με την παράλληλη επίλυση των εκκρεμοτήτων της με τους δανειστές. Οι πολίτες αναμένουν να δουν τις «υποσχέσεις του πρωθυπουργού» από το βήμα της ΔΕΘ, να γίνονται πραγματικότητα.

Του Κωνσταντίνου Σ. Μαργαρίτη

Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση και τα στελέχη της δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις εντάσεις που προκύπτουν. Το διάστημα μέχρι τις ευρωεκλογές είναι μακρύ και χάνεται πολύτιμος χρόνος σε συσκέψεις και «ανούσιες» δηλώσεις.

Γερμανία και Γαλλία προετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα, με τους ηγέτες τους να είναι «δημοσκοπικά λαβωμένοι». Τα προβλήματα στο εσωτερικό των χωρών τους, δεν τους επιτρέπουν να ανοίξουν τον ουσιαστικό διάλογο για το «μέλλον της Ευρώπης».

Για την ανάγκη «επανίδρυσης» της Ευρώπης μπροστά στον κίνδυνο «παγκόσμιου χάους» μίλησε στο γερμανικό κοινοβούλιο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και κάλεσε τη Γερμανία να προσεγγίσει τη Γαλλία για να προχωρήσουν από κοινού στην εμβάθυνση και την εδραίωση της Ευρώπης.

«Η Ευρώπη, και στους κόλπους της το γάλλο-γερμανικό δίδυμο, φέρουν την υποχρέωση να μην αφήσουν τον κόσμο να ολισθήσει προς το χάος» και για τον λόγο αυτόν «η Ευρώπη πρέπει να είναι περισσότερο ισχυρή, περισσότερο κυρίαρχη», δήλωσε ο Μακρόν.

«Η Ευρώπη δεν θα είναι σε θέση να διαδραματίσει τον ρόλο της εάν γίνει το παιχνίδι των δυνάμεων και αρκεσθεί σε έναν δεύτερο ρόλο στην παγκόσμια σκηνή», πρόσθεσε ο Μακρόν, ο οποίος επισκέφθηκε το Βερολίνο για να συμμετάσχει στην ημέρα μνήμης για τα θύματα των πολέμων.

Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, σε επίπεδο επικοινωνίας, Μέρκελ και Μακρόν κάνουν ότι δύναται για να επιδείξουν ομοφωνία, ωστόσο εκτιμάται ότι οι διαφωνίες παρέμειναν. Συμπερασματικά: οι δύο ηγέτες συμφωνούν σε έναν κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης και στην ίδρυση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, αλλά δεν συμφωνούν στη θέσπιση Υπουργείου Οικονομικών της Ευρωζώνης και Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανεργίας.

Φαίνεται πάντως ότι συμφωνούν πλέον και στη δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού στρατού.

Τη θέση ότι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα συνταράξουν το πολιτικό σκηνικό στην Ευρώπη και θα βοηθήσουν την Ιταλία στον αγώνα της για τον προϋπολογισμό υποστήριξε ο Λουίτζι Ντι Μάιο. Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, επικεφαλής του λαϊκιστικού κινήματος Πέντε Αστέρια, υποστήριξε ότι από τον Μάιο η Κομισιόν θα αναγκαστεί να υποχωρήσει στη σύγκρουση με την Ιταλία.

Μόλις μερικές ημέρες μετά την εκ νέου απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού από τις Βρυξέλλες και την απειλή για επιβολή κυρώσεων, διότι δεν συμβαδίζει με τη δέσμευση των κρατών-μελών της ευρωζώνης για χαμηλά ελλείμματα, ούτε θα συμβάλει στη μείωση του ιταλικού ελλείμματος που είναι το δεύτερο υψηλότερο στην ευρωζώνη, η ιταλική κυβέρνηση συνεργασίας της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά και των Πέντε Αστέρων αρνείται να αλλάξει τον προϋπολογισμό της.

Η Κομισιόν από την πλευρά της αναμένεται να επιβάλει κυρώσεις στην Ιταλία, για μη συμμόρφωση με τους κανόνες της Ε.Ε. και είναι πλέον πολύ πιθανό ότι θα επιβληθούν και πρόστιμα.

Η Ελλάδα καλείται να συμμετέχει σε αυτές τις «ζυμώσεις» με ενεργό και πρωταγωνιστικό ρόλο. Η σημερινή κρίση στην Ευρώπη θα αναδείξει τους νέους ηγέτες.

Κων/νος Σ. Μαργαρίτης
Δημοσιογράφος