BOMBER

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ιδιοκτησία κανενός»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ιδιοκτησία κανενός»

Aυτή ήταν η φράση - κλειδί που είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην εναρκτήρια ομιλία του στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και η οποία βεβαίως θύμισε άλλες εποχές, Ανδρέα Παπανδρέου, του τύπου: «Το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα εξουσίας, δε γεννήθηκε για να αποτελέσει διάττοντα αστέρα, δεν χαρίζεται και δεν τεμαχίζεται σε τιμάρια».

Με τον τρόπο αυτό ο Τσίπρας έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στους δελφίνους, στις φράξιες και σε όσους φαντασιώνονται ότι μπορούν να τον κοντράρουν στο εσωτερικό του κόμματος. Ταυτόχρονα ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τα στελέχη του κόμματος να μην φοβηθούν «να ανοίξουμε, να μεγαλώσουμε, να αλλάξουμε το κόμμα», στέλνοντας ηχηρό μήνυμα προς κάθε πλευρά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτήτες…».

«Γιατί η αριστερά δε βρίσκεται στις κλειστές πόρτες των συνεδριάσεων των πεφωτισμένων. Άλλα στους πολλούς, απλούς, λαϊκούς, καθημερινούς ανθρώπους», τόνισε ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του. Χαρακτήρισε δε ιστορική την ευθύνη «να εκπροσωπήσουμε τις προσδοκίες και να μη διαψεύσουμε τις ελπίδες του 32% του ελληνικού λαού που μας εμπιστεύτηκε ξανά». Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η ΚΕ «είναι αφιερωμένη στην έγκριση του οδικού χάρτη και των αναγκαίων βημάτων για τη μεγάλη καμπάνια διεύρυνσης και μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μαζικό δημοκρατικό, συμμετοχικό κόμμα της Αριστεράς».

Το εγχείρημα είναι προφανώς πολύ πιο δύσκολο από ότι αρχικά είχε υπολογίσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό είναι τεράστιες, ενώ είναι προφανές ότι οι τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε άγρια κόντρα με τους έμπιστους του Τσίπρα. Για την ακρίβεια, υπάρχει μια τριχοτόμηση στην ανθρωπογεωγραφία της Κουμουνδούρου:

Από την μια οι προεδρικοί, από την άλλη οι διαφωνούντες και στην άκρη - άκρη οι αναμένοντες… Αυτοί που παίζουν άμυνα και περιμένουν να δουν ποιος θα νικήσεις για να πάνε με το νικητή.