BOMBER

Πρόωρες εκλογές: Τα όνειρα, οι... εφιάλτες και η πολιτική αφέλεια

Πρόωρες εκλογές: Τα όνειρα, οι... εφιάλτες και η πολιτική αφέλεια

Όλως περιέργως - και εν μέσω τουρκικών προκλήσεων - έχει ανοίξει η συζήτηση περί πρόωρων εκλογών - Κατά κύριο λόγο, την σεναριολογία ενισχύει η αξιωματική αντιπολίτευση, για προφανείς λόγους

Για την ακρίβεια, στον ΣΥΡΙΖΑ, ορισμένοι, κοιμούνται και ξυπνούν με την ελπίδα ότι ο Σαμαράς θα ρίξει τον Μητσοτάκη. Ότι δηλαδή θα αντιδράσει για τα εθνικά θέματα και το μεταναστευτικό και με κάποιο τρόπο θα οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές… Κάποιοι, έχουν αρχίσει και το συζητούν ως σενάριο στην Κουμουνδούρου και μάλιστα το πιστεύουν.

Προφανώς και πρόκειται για πολιτική αφέλεια.

Ο Σαμαράς είναι μεν ο βασικός εχθρός του Μητσοτάκη και αυτό είναι αληθές. Όμως το 2020 δεν είναι 1993. Άλλες εποχές τότε και άλλες συγκυρίες. Ο Σαμαράς πρώτον δεν επιθυμεί να ρίξει τον Μητσοτάκη και δεύτερον δεν μπορεί.

Δεν επηρεάζει τόσους βουλευτές ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει συνθήκες «αποστασίας», ακόμη κι αν το επιθυμούσε. Επίσης θα πρέπει να σημειώσουμε ότι για να ρίξεις μια κυβέρνηση, θα πρέπει να έχεις και σχέδιο για την επόμενη μέρα, όπως έκανε το 1993 με την Πολιτική Άνοιξη.

Τέτοιο πράγμα σήμερα δεν φαίνεται να υπάρχει.

Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι ο ίδιος ο Σαμαράς θέσει εαυτόν εκτός ΝΔ, έχω την πεποίθηση ότι σχεδόν κανένας άλλος δεν θα τον ακολουθήσει σε αυτό το timing.

H εξουσία είναι «γλυκιά», δεν εγκαταλείπεται εύκολα.