BOMBER

Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και παραμύθια της Χαλιμάς…

Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και παραμύθια της Χαλιμάς…
ASSOCIATED PRESS

Απορώ πώς προχωράμε με τους Τούρκους τα περίφημα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης όταν οι ίδιοι κάνουν εμπρηστικές δηλώσεις κάθε μέρα, με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας να ανεβάζει για ακόμη μια φορά τους τόνους και να μιλά για «παράνομη στρατιωτικοποίηση» 16 ελληνικών νησιών.

Μιλώντας στην εφημερίδα Hurriyet, ο Χουλουσί Ακάρ είπε πως ο «τρόπος προσέγγισης της Ελλάδας είναι να δυσκολέψει την επίλυση των προβλημάτων σε κοινό επίπεδο».

«Έχει στρατιωτικοποιήσει 16 από τα 23 νησιά από το 1936 και έχει παραβιάσει συνθήκες» είπε ο ίδιος, και συνέχισε: «Παράλληλα, με έναν τρόπο που δεν έχει προηγούμενο στον κόσμο, ισχυρίζεται πως ο εναέριος χώρος της είναι 10 μίλια ενώ τα χωριά της ύδατα φθάνουν τα έξι μίλια». Ο Ακάρ προχώρησε και σε… υποδείξεις, λέγοντας πως η χώρα μας πρέπει να παραμείνει πιστή στις σχέσεις καλής γειτονίας και στις συνθήκες που έχει υπογράψει.

Πείτε μου σας παρακαλώ όταν πηγαίνουν οι δικοί μας διπλωμάτες στην Άγκυρα, τι ακριβώς λένε με τον Ακάρ; Επί ποιων θεμάτων συζητούν; Επιπλέον, την ίδια ώρα που λέγονται τα παραπάνω, η τουρκική εταιρεία πετρελαίων (TPAO), αγόρασε και τρίτο γεωτρύπανο, κάτι που αποδεικνύει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει ακάθεκτος το ερευνητικό του πρόγραμμα. Όπως γράφει ο ιστότοπος ναυτιλιακών ειδήσεων Tradewinds, πρόκειται για το πλωτό γεωτρύπανο «Sertao» με έτος ναυπήγησης το 2012.

Αγοράστηκε από δημοπρασία για μόλις 37,5 εκατομμύρια δολάρια στις 31 Ιανουαρίου, ενώ η τιμή του στην αγορά το 2014 αποτιμάτο στα περίπου 600 εκατ. δολάρια και τον τελευταίο χρόνο στα μόλις 120. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», το γεωτρύπανο αυτό, το οποίο θα μετονομαστεί από την TPAO θα μετασκευασθεί στα χρώματα του τουρκικού ερευνητικού στόλου. Το νέο γεωτρύπανο είναι μεγαλύτερο από τα «Φατίχ» και «Γιαβούζ», τα οποία ήδη πραγματοποιούν γεωτρήσεις στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αποκάλυψη - «βόμβα» για την εξαφάνιση της 7χρονης Βαλεντίν στο κέντρο της Αθήνας (pics)

Σχετικές ειδήσεις