BOMBER

Επίσκεψη Τσαβούσογλου: Μήπως να ανοίγαμε τη συζήτηση για Ίμβρο και Τένεδο;

Επίσκεψη Τσαβούσογλου: Μήπως να ανοίγαμε τη συζήτηση για Ίμβρο και Τένεδο;

Ελληνοτουρκικά: Το τελευταίο χρονικό διάστημα το καθεστώς Ερντογάν έχει εγκαταλείψει (προσωρινά) τις επεκτατικές εμμονές του για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και έχει στρέψει το ενδιαφέρον του στη Θράκη… 

Δεν είναι τυχαίο ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίας Τσαβούσογλου στη Θράκη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να αναφερθεί ξανά σε «τουρκική» μειονότητα, για να λάβει τη σχετική απάντηση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης δεν διέπεται από εθνικά χαρακτηριστικά, είναι μια θρησκευτική μειονότητα, αποτελούμενη μάλιστα από τρεις συνιστώσες κοινότητες: Τους «τουρκογενείς», τους Πομάκους και τους Ρομά. Οι θέσεις της Αθήνας είναι γνωστές, διαχρονικές και σύννομες.

Όμως για τους Τούρκους η Θράκη είναι ο δούρειος ίππος για να εισβάλλουν και να προσβάλλουν την εθνική μας κυριαρχία, όπως ακριβώς έκαναν και με την Κύπρο.

Προσέξτε. Οι Τούρκοι συνεχώς επικαλούνται α λα κάρτ την συνθήκη της Λωζάνης στο πλαίσιο της διαχρονικής στρατηγικής τους για «νέα σύνορα» σε βάρος της Ελλάδος. Επικαλούνται λοιπόν τακτικά την «ανάγκη αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου» με τον ισχυρισμό ότι αυτό επιβάλλει η Συνθήκη της Λωζάνης.

Την ίδια συνθήκη που έχουν κουρελιάσει στην Ίμβρο, την Τένεδο και την Κωνσταντινούπολη!

Την ίδια συνθήκη που δεν θέλουν να εφαρμόζεται στην Θράκη! Μιλάμε για απίστευτα πράγματα…

Και κανείς δεν τους λέει: «Ελάτε να συζητήσουμε για Ίμβρο και Τένεδο».
Το κείμενο της Συνθήκης αναφέρεται ρητά στις υποχρεώσεις που έχει η Τουρκία να σεβαστεί, μεταξύ άλλων, τα ανθρώπινα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, στην Ίμβρο και στην Τένεδο.

Το άρθρο μάλιστα 37 της Συνθήκης ορίζει ότι η Συνθήκη είναι αυξημένης τυπικής ισχύος έναντι οποιουδήποτε άλλου νόμου ή κανονισμού ή εσωτερικής επίσημης πράξης που θα μπορούσε να ισχύσει στην Τουρκία. Δηλαδή, η Τουρκία στερήθηκε από κάθε δικαίωμα να ψηφίζει μόνη της νόμους ενάντια στις υποχρεώσεις που ανέλαβε με την Συνθήκη της Λωζάνης.

Για όσους δεν γνωρίζουν σημειώνω ότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, η Τουρκική αντιπροσωπεία επέμενε φορτικά και τελικά το επέβαλε να μην υπάρχουν εθνικές μειονότητες, αλλά μόνο θρησκευτικές, κάτι που ζητούσε για τον φόβο των Κούρδων που ζουν στην Τουρκία.

Τώρα ξαφνικά ο φίλος μας ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θυμήθηκε «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη. Η Τουρκία ανέλαβε επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 14 της Συνθήκης της Λωζάνης την ρητή υποχρέωση σεβασμού μιας εκτεταμένης αυτοδιοίκησης στα νησιά Ίμβρος και την Τένεδος, των οποίων ο πληθυσμός ήταν χριστιανικός σε ποσοστό που ξεπερνούσε το 90%.

Στα νησιά Ίμβρος και Τένεδος η Τουρκία αγνόησε επιδεικτικά την ειδική αυτοδιοίκηση την οποία ανέλαβε την υποχρέωση να διατηρήσει στα δύο νησιά τα οποία τους χάρισαν οι Βρετανοί. Οι Τούρκοι, πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι με το οποίο έβαλαν την υπογραφή τους, έσπευσαν να διορίσουν Τούρκο διοικητή και στα δύο νησιά, να τοποθετήσουν αμέσως στην δικαιοσύνη, στα τελωνεία, στην αστυνομία και στις λιμενικές αρχές Τούρκους αξιωματικούς απολύοντας όλους τους αιρετούς τοπικούς λειτουργούς.

Με τον Νόμο 1151 του 1927 που ψήφισε η Τουρκική Εθνοσυνέλευση, κατάργησαν στην πράξη το καθεστώς αυτοδιοίκησης των νησιών Ίμβρος και Τένεδος, έκλεισαν με διάφορες προφάσεις το Ελληνικό Σχολαρχείο, απαγόρευσαν την διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας και οι χριστιανοί τέθηκαν υπό διωγμό μέχρι την πλήρη εξολόθρευσή τους.

Τι έκανε όμως η Τουρκία μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης την οποία τολμάει σήμερα να επικαλείται ξεδιάντροπα; Δεν υπάρχει ούτε ένα άρθρο της Συνθήκης της Λωζάνης το οποίο η Τουρκία να σεβάστηκε!

Και έρχεται τώρα ο Μεβλούτ και μας λέει να ξεκινήσουμε διάλογο χωρίς όρους και προϋποθέσεις και να τα βρούμε… Να τα βρούμε επί ποιας βάσεως;

Να τα βρούμε πάνω στα ερείπια που δημιούργησε η ίδια η Τουρκία σε Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο, Τένεδο, κατεχόμενη Κύπρο και με το δίκτυο των πρακτόρων που έχει στήσει μέσα στην Ελληνική Θράκη και πάνω από τα Ελληνικά νησιά του Αιγαίου;

Μάλλον πρέπει να μας περνάει για πολύ ηλίθιους ο «κουμπάρος» μας…

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία στη Βάρη: Εκτέλεσαν τον πυγμάχο Τάσο Μπερδέση στη μέση του δρόμου