BOMBER

Ζωάρα ο ΓΑΠ: Φωτογραφίζεται με τον Κεμάλ και ρίχνει ζεϊμπεκιές στην Τουρκία

Ζωάρα ο ΓΑΠ: Φωτογραφίζεται με τον Κεμάλ και ρίχνει ζεϊμπεκιές στην Τουρκία

Όπου γάμος και χαρά η… Βασίλω πρώτη. Όπου βρεθεί κι όπου σταθεί αυτό το παιδί ρίχνει κι ένα ζεϊμπέκικο. Ειδικά όταν πρόκειται για το παραμύθι της ελληνοτουρκικής φιλίας το όποιο ο ΓΑΠ υπηρέτησε σε όλη του τη θητεία και ως υπουργός και ως πρωθυπουργός.

Ο λόγος λοιπόν για τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου που ήταν καλεσμένος στο συνέδριο «Μεσογειακές Ημέρες Λογοτεχνίας» στην Αλικαρνασσό. Το συνέδριο για τη Λογοτεχνία, τη Δημοκρατία και την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο διοργανώνεται από το ίδρυμα Livaneli σε συνεργασία με τον Δήμο Αλικαρνασσού.

Εκεί βρέθηκε με τον δήμαρχο της πόλης Αχμέτ Αράς με τον οποίο χόρεψε ζεϊμπέκικο και καταχειροκροτήθηκε από τους Τούρκους. Του έχει μείνει από την εποχή που ως υπουργός εξωτερικών χόρευε ζεϊμπέκικα με τον τότε ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ.

Πάντα ο Γιώργος όταν βρίσκεται στην Τουρκία το απολαμβάνει. Το τραγούδι είναι στην τουρκική γλώσσα, αλλά αυτό όπως φαίνεται έχει μικρή σημασία. Στα 70 του χρόνια, ο Τζωρτζίνος δείχνει πως σημασία έχει ο ρυθμός. «Πιάνει» τα βήματα και ο κόσμος που παρακολουθεί και καταγράφει τις εικόνες με τα κινητά του τηλέφωνα, ακούγεται να ξεσπάει σε χειροκροτήματα σε διάφορα σημεία. Στην Τουρκία αν μη τι άλλο σπάει τα κοντέρ η δημοφιλία του...

Σα να μην έφταναν όλα αυτά ο Γιώργος μας, ο γιος του Αντρέα, επέλεξε να φωτογραφηθεί μαζί με τον δήμαρχο του Αλικαρνασσού μπροστά στην φωτογραφία του έφιππου Κεμάλ. Και στην ανάρτησή του στο Facebook καμαρώνει σαν... σκεπάρνι γράφοντας την Αλικαρνασσό, Μπόντρουμ. «Με τον δήμαρχο του Μπόντρουμ Αχμέτ Αράς συζητήσαμε τις επιπτώσεις της πανδημίας στον τουρισμό και την σημασία της συνεργασίας μεταξύ δημάρχων Ελλάδας και Τουρκίας για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων», αναφέρει στην ανάρτηση.

Α ρε Γιώργο, θέλεις να κρυφτείς και η χαρά δεν σε αφήνει!

Όλα αυτά βέβαια 21 χρόνια μετά το ζεϊμπέκικο και τα παλαμάκια του Ισμαήλ Τζεμ το 2001, που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Τότε το ζεϊμπέκικο του Γιώργου Παπανδρέου προκάλεσε «δονήσεις» και στην Κύπρο, με επικριτικές δηλώσεις ακόμα και υπουργών της κυβέρνησης Κληρίδη. Με πρώτο τον υπουργό Αμυνας, Σωκράτη Χάσικο, ο οποίος παρατήρησε ότι οι στροφές του ζεϊμπέκικου γίνονταν την ώρα που ίδιος μιλούσε σε μνημόσυνα λειψάνων αγνοουμένων του ’74.

Τι τον νοιάζει το Γιώργο; Αυτά είναι λεπτομέρειες... Η ιστορική του μνήμη περιορίζεται στις κιθάρες και στα παιδιά των λουλουδιών στα Μάταλα. Χίπις γεννήθηκε, χίπις παραμένει. Άλλωστε έδωσε ρέστα στο παρελθόν να περάσει το κατάπτυστο σχέδιο Ανάν το οποίο ευτυχώς καταδίκασε με την ψήφο του ο Κυπριακός λαός.

Δώσ'του αμανέ και παρ'του την ψυχή... Για πανηγύρια είναι πρώτος.