ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Woven City: H Toyota χτίζει ολόκληρη high tech πόλη

Woven City: H Toyota χτίζει ολόκληρη high tech πόλη

Στους πρόποδες του όρους Φούτζι η μεγάλη ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία θα χτίσει το πρωτότυπο μιας πόλης του μέλλοντος.’

Του Γιάννη Σκουφή

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων θέλουν να μετεξελιχθούν σε παρόχους κινητικότητας αλλά όπως φαίνεται οι στόχοι της Toyota είναι ακόμα μεγαλύτεροι. Και αυτό γιατί υλοποιεί το μεγάλο πρότζεκτ που είχε ανακοινώσει στη φετινή CES, το οποίο δεν είναι άλλο από τη δημιουργία μιας πρωτότυπης πόλης του μέλλοντος.

Η οποία ονομάζεται Woven City, θα καταλαμβάνει έκταση 700 εκταρίων, δηλαδή 700.000 τετραγωνικών μέτρων του όρους Φούτζι και θα έχει σε πρώτη φάση 2.000 κατοίκους -αρχικά θα είναι εργαζόμενοι της Toyota, συνταξιούχοι της και συνεργάτες. Η θεμέλια λίθος θα μπει το 2021 και η σχεδίαση πιστώνεται στο γραφείο του Δανού αρχιτέκτονα Bjarke Ingels.

Η πόλη θα είναι εξοπλισμένη με την τελευταία λέξη της τρέχουσας τεχνολογίας, με διασυνδεδεμένες κατοικίες, ρομπότ και τεχνητή νοημοσύνη και έλεγχο της υγείας των κατοίκων, ενώ οι μετακινήσεις θα γίνονται με αυτόνομα οχήματα μηδενικών ρύπων. Η ενέργεια θα παρέχεται κατά κύριο λόγο από ενεργειακές κυψέλες και από φωτοβολταϊκά τοποθετημένα στις οροφές των σπιτιών που κατά κύριο λόγο θα είναι κατασκευασμένο από ξύλο.