ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Του «έφυγε» η μπαταρία στη μέση του δρόμου

Του «έφυγε» η μπαταρία στη μέση του δρόμου

Τον γύρο του κόσμου κάνει ένα βίντεο που δείχνει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο να «χάνει» την μπαταρία του σε ένα δρόμο με έντονη κυκλοφορία.

Του Γιάννη Σκουφή

Μία πολύ δημοφιλής λύση για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κερδίζει συνεχώς έδαφος στην Κίνα είναι οι εναλλάξιμες μπαταρίες.

Πρόκειται για μία δελεαστική λύση που προσφέρει τη δυνατότητα ενοικίασης της μπαταρίας ξεχωριστά, καθιστώντας έτσι τα EVs πιο προσιτά. Άλλωστε το μισό κόστος της αγοράς ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου αντιστοιχεί στη μπαταρία.

Επιπλέον, η δυνατότητα ανταλλαγής μιας άδειας μπαταρίας με μια πλήρως φορτισμένη μέσα σε λίγα λεπτά φαίνεται πιο βολική από το να περιμένει κανείς τουλάχιστον μισή ώρα (σε ταχυφορτιστή) για να φορτίσει.

Ωστόσο, ένα πρόσφατο περιστατικό στην Κίνα ανέδειξε τα μειονεκτήματα και τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με αυτή την τεχνολογία.

Όπως θα δείτε στο βίντεο η μπαταρία έπεσε στην άσφαλτο και ενώ τo αυτοκίνητο ήταν σε κίνηση. Το αποτέλεσμα ήταν φυσικά να ακινητοποιηθεί στη μέση του δρόμου.

Ευτυχώς, δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί και δεν υπήρξε ανάφλεξη της μπαταρίας. Ωστόσο, το περιστατικό αυτό προκαλεί ανησυχίες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους εάν ένα τέτοιο συμβάν συνέβαινε σε μεγαλύτερες ταχύτητες ή σε αυτοκινητόδρομο, όπου η συστοιχία της μπαταρίας θα μπορούσε να πέσε σε οχήματα που ακολουθούσαν.