ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ακόμη και το Βατικανό εξηλεκτρίζεται

Ακόμη και το Βατικανό εξηλεκτρίζεται

Σε ένα σημαντικό βήμα προς την ηλεκτροκινητικότητα, μέχρι το 2030 η Πόλη-Κράτος του Βατικανού έχει δεσμευτεί να αντικαταστήσει όλα τα αυτοκίνητα που διαθέτει με ηλεκτρικά.

Του Γιάννη Σκουφή

Η Volkswagen θα είναι αυτή που θα προμηθεύσει το Βατικανό με ένα στόλο πλήρως ηλεκτρικών αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένων μοντέλων όπως τα ID.3 και ID.4. Μάλιστα, τα πρώτα αυτοκίνητα έχουν ήδη παραδοθεί και μεταξύ ήταν μοντέλα ID.3 Pro Performance ξεκινώντας τη σταδιακή αντικατάσταση του υφιστάμενου στόλου.

Η συνεργασία υπογραμμίζει την ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, αντανακλώντας πρόσφατες δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου. Αφού προειδοποίησε από το 2015 για τις επιπτώσεις της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής ο Πάπας εξέδωσε πρόσφατα ένα επείγον ενημερωτικό μήνυμα.

«Τα σημάδια της κλιματικής αλλαγής είναι εδώ και γίνονται ολοένα και πιο εμφανή», επισημαίνοντας ότι η μετάβαση σε καθαρές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν εξελίσσεται όσο γρήγορα θα έπρεπε.

«Είναι επαληθεύσιμο ότι συγκεκριμένες κλιματικές αλλαγές που προκαλεί ο άνθρωπος επιδεινώνονται συνεχώς. Κάθε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 0,5 °C επιφέρει αυξημένα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως πλημμύρες, ξηρασίες και υπερβολική ζέστη», λέει ο Πάπας επιβεβαιώνοντας τις οικολογικές του ανησυχίες.

Η συνεργασία του Βατικανού με τη Volkswagen για την αντικατάσταση του στόλου οχημάτων με ηλεκτρικά αυτοκίνητα αποτελεί ένα μικρό κομμάτι ενός μεγαλύτερου παζλ. Αλλά όλα από κάπου ξεκινούν, ακόμη και από το Βατικανό.