FUN TIME

Τι πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά για τις γάτες

Τι πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά για τις γάτες
pixabay.com

Πώς μπορούν να δεθούν μεταξύ τους.

Τα παιδιά συχνά αποτυγχάνουν να διαβάσουν τα σήματα από τη γάτα που ζητά το χώρο της με αποτέλεσμα, γρατζουνιές και τσιμπήματα, τόσο με τη γάτα όσο και με το παιδί να είναι αναστατωμένο και φοβισμένο.

Δεν είναι μόνο τα μικρά παιδιά ή τα υπερβολικά φιλικά παιδιά ηλικίας 4 ετών που μπορεί να έχουν κακές αλληλεπιδράσεις με τις γάτες. Αυτό συμβαίνει με τα παιδιά όλων των ηλικιών, ακόμη και στα εφηβικά χρόνια.

Τι πρέπει να κάνετε:

Δώστε προσοχή στη γλώσσα του σώματος της γάτας σας

Βοηθήστε το παιδί σας να μάθει να αναγνωρίζει πότε η γάτα σας είναι χαλαρή πότε όχι. Μια γάτα που θέλει να απολαύσει χάδια μπορεί ίσως να τρίβεται πάνω στα ρούχα του παιδιού, στα πόδια ή να στέκεται μπροστά του με το χαρακτηριστικό γουργουρητό . Μπορεί επίσης να κρατήσει την ουρά της ψηλά. Τα σημάδια που θα πρέπει να σταματήσουν το παιδί να την χαδεύει, περιλαμβάνουν το κούνημα της ουράς ή την πτώση της ουράς στο έδαφος. Μια ανήσυχη γάτα μπορεί επίσης να μετακινήσει τα αυτιά της πίσω, να γρυλίσει ή να επεκτείνει τα νύχια της.

Παρακολουθήστε κάθε αλληλεπίδραση

Ακόμα και τα καλά παιδιά μπορούν να τρομάξουν κατά λάθος μία γάτα.
Τραβώντας την ουρά της, αρπάζοντας τα πόδια της ή προσπαθώντας να την συγκρατήσουν. Θα πρέπει να είστε παρόντες σε κάθε επαφή που έχει το παιδί σας με τη γάτα σας. Εάν ενεργεί κατά τρόπο που μπορεί να τρομάξει τη γάτα, ανακατευθύνει τη συμπεριφορά του σε κάτι πιο θετικό - και βεβαιωθείτε ότι επαινείτε και ενισχύσετε την σωστή αντίδραση της γάτας.

Διδάξτε στο παιδί σας τον σωστό τρόπο για να χαϊδέψει τη γάτα

Δείξτε στο παιδί σας πώς το άγγιγμά του να είναι απαλό και ότι στο άγγιγμα θα πρέπει η παλάμη του να είναι ανοιχτή. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε μωρά και νήπια, τα οποία συχνά μπορεί να αρπάζουν και κρατούν τη γούνα και το δέρμα. Αν χρειαστεί, κρατήστε το μωρό ή το χέρι του μικρού παιδιού για να βεβαιωθείτε ότι έχει ανοιχτή παλάμη ενώ χαϊδεύει. Διδάξτε το παιδί σας να χαϊδεύει τη γάτα μόνο στην πλάτη, στον ώμο, στον αυχένα και στην κορυφή του κεφαλιού. Οι περισσότερες γάτες θα ανεχτούν το χάδι στις περιοχές αυτές καλύτερα από το πρόσωπο, τα πόδια, την ουρά ή την κοιλιά.

Καρανάσιος Λάζαρος
Κτηνίατρος
DVM Universitá Degli Studi Di Napoli
Federico II Italia
www.vetherapy.gr