ΓΥΝΑΙΚΑ

Αυτό είναι το μυστικό για τη διάρκεια ενός γάμου

Αυτό είναι το μυστικό για τη διάρκεια ενός γάμου

Οι καλοί τρόποι είναι τα πάντα για έναν επιτυχημένο γάμο.

Μια σχέση «δουλεύεται» με συνέπεια και ενθουσιασμό, και από τα δύο μέρη ώστε να υπάρχει ποιότητα και ουσιαστική διάρκεια. Αυτό διαπίστωσε και ο ειδικός στις σχέσεις και συγγραφέας Mark Manson όταν, αφού παντρεύτηκε ο ίδιος, ήρθε σε επαφή με πολλά παντρεμένα ζευγάρια για να διαπιστώσει πώς τελικά ευδοκιμούν οι συζυγικές σχέσεις και αντέχουν στον χρόνο.

Τα ευρήματα του Manson ήταν εκπληκτικά. Αυτό που διαπίστωσε ήταν πως είτε οι ερωτηθέντες ήταν παντρεμένοι για μια δεκαετία είτε για περισσότερες, εμφάνιζαν τα ίδια χαρακτηριστικά. Μεταξύ των απαντήσεων που έλαβε ο Manson υπήρχαν και εκείνες που μιλούσαν για σεβασμό, για κατανόηση και φυσικά για την αντιμετώπιση της καθημερινής πάλης του βιοπορισμού με μια διάθεση συντροφικότητας. Το να ερωτευτείς είναι εύκολο, αλλά το να μείνεις ερωτευμένος - ιδιαίτερα με την πάροδο του χρόνου-, όταν τα καθημερινά προβλήματα τόσο σε οικονομικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο απειλούν τη σχέση, είναι το πιο δύσκολο πράγμα. Ευτυχώς, αποδεικνύεται ότι αυτός ο απλός κανόνας είναι εύκολο να εφαρμοστεί και θα μπορούσε να κάνει έναν κόσμο διαφορετικό, αρχής γενομένης από τη δική σου σχέση. Άρα ο σεβασμός είναι η λέξη- κλειδί για μια ευτυχισμένη σχέση.

Οι καλοί τρόποι είναι τα πάντα για έναν επιτυχημένο γάμο

Συνδέοντας αυτό που ανακάλυψε ο Mark Manson σχετικά με τον σεβασμό -και γιατί τελικά είναι τόσο σημαντικό, ειδικά όσο περνάει ο χρόνος-, διαπιστώνουμε πως οι ψυχολόγοι και οι ειδικοί σχέσεων μιλούν για την ευγενική συμπεριφορά που μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στον γάμο μας. Ανεξάρτητα από το πόσο καιρό είσαι παντρεμένη ή τι είδους διάθεση έχεις απέναντι στον άλλο, δεν κοστίζει πραγματικά τίποτα το να είσαι ένας ευγενικός άνθρωπος.

Αποδεικνύεται έτσι ότι οι μικρές χειρονομίες, όπως το να προσφέρεις στον σύντροφό σου ένα ποτήρι κρασί, να του φτιάξεις το φαγητό που αγαπά, ή να κάνει μερικά απλά και όμως τόσο ουσιαστικά πράγματα που δείχνουν ευγένεια, έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα όσο περνούν τα χρόνια μιας κοινής πορείας. Ωστόσο, είναι και αυτές οι απλές λέξεις όπως το «ευχαριστώ» και το «παρακαλώ» που αναγνωρίζονται ιδιαίτερα μέσα στην καθημερινή τριβή δύο ανθρώπων. Να 'ξερες πόσο σημαντικά είναι! Αυτή η ευγένεια ψυχής που παρακάμπτει όλες τις περίεργες καταστάσεις και γαληνεύει ακόμη και την πιο δύσκολη στιγμή. Οποιοδήποτε σημάδι ευγνωμοσύνης προς τον σύντροφό μας δημιουργεί ικανοποίηση.

Ευτυχώς, η ευγνωμοσύνη όσο πιο συχνά εκφράζεται, τόσο πιο εύκολα γίνεται μέρος της ζωής μας, των συνηθειών μας. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Personal Relationships, «Αυτό που διαφέρει στους γάμους με διάρκεια από εκείνους που αποτυγχάνουν, δεν είναι το πόσο συχνά διαφωνούν, αλλά το πώς διαφωνούν και πώς αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον σε καθημερινή βάση».

Έτσι, ακόμα κι αν είχες μόλις μια κακή στιγμή με τον σύντροφό σου, αυτές οι απλές πράξεις καλοσύνης και ευγνωμοσύνης είναι τελικά εκείνες που έχουν σημασία για μια μακροχρόνια επιτυχημένη σχέση.

Images: pexels.com