MEN'S GUIDE

Συμβουλές για να μην χάνεις ανούσια την ώρα σου στο γυμναστήριο

Συμβουλές για να μην χάνεις ανούσια την ώρα σου στο γυμναστήριο
Δες αναλυτικά

Το γυμναστήριο εκτός από τόπο εκγύμνασης αποτελεί αδιαμφισβήτητα και σημείο κοινωνικών συναναστροφών.

Πόσες φορές οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουν σταματήσει τις ασκήσεις για να πιάσουν την κουβέντα με ένα φίλο ή φίλη; Μάλιστα αρκετοί είναι αυτοί που συνηθίζουν να κάθονται με τις ώρες στο γυμναστήριο, όχι απαραίτητα επειδή γυμνάζονται.

Αν παρόλα αυτά είσαι ένας από αυτούς που δεν έχουν την πολυτέλεια του απεριόριστου χρόνου τότε καλό θα είναι να μην τον σπαταλάς και ακολούθησε τις συμβουλές που θα κάνουν ακόμα και μια σύντομη επίσκεψη στο γυμναστήριο αποτελεσματικότερη.

Ακολούθησε ένα πρόγραμμα

Το γεγονός ότι κάνουμε λίστες για το σουπερμάρκετ δεν είναι τυχαίο αφού έτσι δεν χαζεύουμε και συγκεντρωνόμαστε στις αγορές που πρέπει να κάνουμε. Το ίδιο πρέπει να κάνεις με την προπόνησή σου. Πριν πας στο γυμαναστήριο καλό είναι να έχεις στο μυαλό σου ακριβώς ποιες ασκήσεις θέλεις να κάνεις και με ποια σειρά.

Δούλεψε με Superset

Ο προπονητικός όρος supersets αφορά σε μια ακολουθία ασκήσεων οι οποίες εκτελούνται διαδοχικά και σε εναλλασσόμενη σειρά.

Για παράδειγμα, σε μια τυπική ροή προγράμματος για τα πόδια, συνήθως εκτελείς πέντε βαριά ημικαθίσματα, ξεκουράζεσαι για περίπου δυο λεπτά και εκτελείς τις επόμενες πέντε επαναλήψεις κ.ο.κ.

Παίζοντας όμως superset, μπορείς να κάνεις εκτάσεις τετρακέφαλων μαζί με πιέσεις στην πρέσα (τα λεγόμενα superset ίδιων μυϊκών ομάδων) ή πιέσεις με μπάρα σε ίσιο πάγκο μαζί με έλξεις στο μονόζυγο (τα λεγόμενα superset ανταγωνιστικών μυϊκών ομάδων).

Και στις δυο περιπτώσεις δεν χρειάζεσαι να σπαταλάς πολύ χρόνο σε ανάσες και χαλάρωση, μιας και η επόμενη άσκηση δουλεύει πάνω σ’ έναν ξεκούραστο μυ.

Λιγότερος διάδρομος

Nομίζεις πως χρειάζεσαι 20 λεπτά τρέξιμο στο διάδρομο και 15 λεπτά διατάσεις για να κάνεις ζέσταμα; Αυτό και αν είναι χάσιμο χρόνου. Οι fitness gurus εξηγούν πως ένα καλό ζέσταμα μπορεί να γίνει μέσα σε μόλις 5 λεπτά με τις κατάλληλες ασκήσεις.

Ξέχνα το κινητό

Δυστυχώς πολλοί είναι αυτοί που έχουν το κινητό τους παντού. Όμως η ώρα που προπονείσαι δεν είναι η κατάλληλη για να τσεκάρεις τα social media.

Μην περιμένεις στην ουρά για ένα μηχάνημα

Το να στέκεσαι στην ουρά για να κάνεις με την ησυχία σου μερικά σετ κωπηλατικής με μπάρα στο σταυρό ή ημικαθίσματα στο μηχάνημα Smith είναι απλά χάσιμο χρόνο. Ρώτησε ένα γυμναστή να σου προτείνει κάποιο άλλο μηχάνημα και φρόντισε να μάθεις ποια μηχανήματα γυμνάζουν αντίστοιχα μέρη του σώματος ώστε να αυξήσεις τις επιλογές σου. Τέλος θυμήσου πως πολλές ασκήσεις μπορείς να τις κάνεις και χωρίς εξοπλισμό.