ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μητσιάς στο Newsbomb.gr για Θεοδωράκη: «Η Ελλάδα έχασε σήμερα έναν πυλώνα από τον Παρθενώνα»

Μίκης Θεοδωράκης
«Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ο μέγιστος των Ελλήνων», σημειώνει ο Μανώλης Μητσιάς στο newsbomb.gr
Intime

Ο Μανώλης Μητσιάς μιλάει στο Newsbomb.gr για τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, που έφυγε από την ζωή, πλήρης ημερών.

Ο Μίκης Θεοδωράκης «έφυγε» σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών, βυθίζοντας στη θλίψη και το πένθος ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Ο Μανώλης Μητσιάς, ο οποίος υπήρξε μαθητής του, ερμηνευτής και φίλος του, συγκινημένος μίλησε στο Newsbomb.gr για τη μεγάλη απώλεια του σπουδαίου μας μουσικοσυνθέτη.

«Η Ελλάδα έχασε σήμερα έναν πυλώνα από τον Παρθενώνα», σημείωσε ο δημοφιλής τραγουδιστής και πρόσθεσε: «Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ο μέγιστος των Ελλήνων».

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του Μανώλη Μητσιά στο Newsbomb.gr για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη.

«Η Ελλάδα ορφάνεψε σήμερα. Η Ελλάδα έχασε σήμερα έναν πυλώνα από τον Παρθενώνα. Έχασε έναν άνθρωπο ο οποίος τη δόξασε παγκοσμίως όλα αυτά τα χρόνια. Χάθηκε ένας άνθρωπος της μουσικής που μας έμαθε να τραγουδάμε, να κάνουμε αγώνες για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων με τα τραγούδια του. Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ο μέγιστος των Ελλήνων. Ο θάνατος του Μίκη πρέπει να κηρυχθεί εθνικό πένθος από το ελληνικό κράτος. Ο Μίκης ήταν ένα τεράστιο κεφάλαιο της νεότερης πολιτικής και πολιτιστικής ιστορίας του τόπου».

Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει γράψει όλων των ειδών μουσικής, από όπερες, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, ορατόρια, μπαλέτα και χορωδιακή εκκλησιαστική, έως μουσική για αρχαίο δράμα, θέατρο, κινηματογράφο, έντεχνο λαϊκό τραγούδι και μετασυμφωνικά έργα. Το έργο του μπορεί να διακριθεί σε τρεις κύριες περιόδους: Στην πρώτη περίοδο (1937-1960) συνθέτει έργα συμφωνικά και μουσικής δωματίου σύμφωνα με δυτικοευρωπαϊκές μορφές και σύγχρονες τεχνικές, στη δεύτερη περίοδο (1960-1980) επιχειρεί σύζευξη της συμφωνικής ορχήστρας με λαϊκά όργανα και δημιουργεί νέες φόρμες με βάση τη φωνή, ενώ από το 1981 επιστρέφει στις συμφωνικές μορφές και ασχολείται με την όπερα.

Η μελοποίηση ποιημάτων έχει θεωρηθεί ως ο «κεντρικός πυλώνας της δημιουργικότητάς του», όπως έχει πει η ερμηνεύτρια Νένα Βενετσάνου. Εκεί οι ποιητές παρελαύνουν: Άγγελος Σικελιανός, Ανδρέας Κάλβος, Γιώργος Σεφέρης, Οδυσσέας Ελύτης, Γιάννης Ρίτσος, Μανόλης Αναγνωστάκης, αλλά και Πάμπλο Νερούδα, Λόρκα, Μπέρναρντ Μπίαμ. Οι στίχοι τους γίνονται έτσι προσιτοί στο ευρύ κοινό, πλαισιώνοντας λαϊκά τραγούδια που θέτουν θεμελιώδεις αξίες και σταθερές στη σύγχρονη ελληνική μουσική δημιουργία. Ο ίδιος εξάλλου, όταν ήταν κρατούμενος στις φυλακές Ωρωπού, έγραφε: «Εν αρχή ήν ο λόγος....η μεγαλύτερή μου φιλοδοξία είναι να υπηρετήσω πιστά τη νεοελληνική κυρίως ποίηση. Σε τέτοιο βαθμό, ώστε ακούγοντας ένα τραγούδι, να μη μπορείς να φανταστείς τη μουσική σε άλλο κείμενο, ούτε όμως και το ποίημα με διαφορετική μουσική». Ο Μίκης Θεοδωράκης ουσιαστικά δημιούργησε το κίνημα της Μελοποιημένης Ποίησης, συμβάλλοντας στην ανάδυση μιας πλειάδας ποιητών και στην αναβάθμιση του τραγουδιού. Συγχρόνως, βοήθησε μια ολόκληρη γενιά να αποκτήσει τον δικό της λόγο.

Η φήμη του ξεπέρασε από νωρίς τα σύνορα της χώρας. Συνέθεσε τον πιο αναγνωρίσιμο, ίσως, ελληνικό ρυθμό διεθνώς, το συρτάκι από την ταινία «Αλέξης Ζορμπάς» (1964), ενώ τραγούδια του ερμηνεύτηκαν από διάσημους καλλιτέχνες, όπως οι Beatles, η Σίρλεϊ Μπάσεϊ και η Εντίθ Πιάφ. Επένδυσε μουσικά γνωστές ταινίες, όπως το «Ζ» (1969), που τιμήθηκε με το βραβείο BAFTA πρωτότυπης μουσικής, η «Φαίδρα» (1962), με τραγούδια σε στίχους Νίκου Γκάτσου και «Σέρπικο» (1973), για τη μουσική της οποίας ήταν υποψήφιος για Grammy το 1975 (το ίδιο βραβείο διεκδίκησε και για τη μουσική του «Αλέξη Ζορμπά» το 1966).

Παράλληλα, από πολύ νέος ανέπτυξε πλούσια αντιστασιακή και πολιτική δράση, ενώ με ποικίλες παρεμβάσεις, βιβλία και συνεντεύξεις παρέμεινε ενεργός ως το τέλος της ζωής του.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε ο Μίκης Θεοδωράκης

Μίκης Θεοδωράκης: Τα τραγούδια του σπουδαιότερου Έλληνα συνθέτη που έγραψαν Ιστορία

Μίκης Θεοδωράκης: Η «Όμορφη Πόλη» με τη φωνή της Εντίθ Πιάφ