ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Δεν λες κουβέντα»: Η οργή της Μπέλλου και ο λόγος που απείλησε τον Δήμο Μούτση

μούτσης
Ο Δήμος Μούτσης «έφυγε» σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών
dimosmoutsis.gr/

Η Σωτηρία Μπέλλου και ο Δήμος Μούτσης είχαν μια επεισοδιακή συνεργασία στο τραγούδι «Δεν λες κουβέντα» 

Η πορεία του Δήμου Μούτση -ως συνθέτης και τραγουδοποιός- θα μπορούσε εύστοχα να πει κανείς ότι χωρίζεται σε δύο περιόδους.

Η πρώτη, λαϊκή περίοδος ξεκινάει στα μέσα της δεκαετίας του 1960, όταν γνωρίζει τον Νίκο Γκάτσο που γίνεται στενός συνεργάτης του και αποτελεί μια δεύτερη πατρική φιγούρα για τον συνθέτη.

Η δεύτερη περίοδος του Μούτση έχει την αφετηρία της στις αρχές της δεκαετίας του 1980 όταν συνεργάζεται με τον Κώστα Τριπολίτη και κυκλοφορούν το «Φράγμα». Ο συνθέτης απομακρύνεται από τον λαϊκό ήχο του και μας παρουσιάζει ένα διαφορετικό και πιο ηλεκτρικό και δυτικότροπο ύφος τραγουδιών, ενώ τον ακούμε να ερμηνεύει και τα κομμάτια του. Οι επόμενες δουλειές του ξεχωρίζουν για τον αιχμηρό στίχο τους, χωρίς να λείπει και το κοινωνικό σχόλιο. Έναν στίχο που υπογράφει ο ίδιος ο συνθέτης σε πια μοναχική πορεία.

Αυτή την περίοδο που περιλαμβάνει δίσκους όπως το «Φράγμα», το «Ενέχυρο», το «Να», το «Για πούλημα λοιπόν», τον «Ταξιδιώτη του παντός», ο Μούτσης την θεωρεί ως την πιο προσωπική και καλύτερη ολόκληρης της πορείας του.

Από το δίσκο «Φράγμα» θυμόμαστε μια ιστορία πίσω από το τραγούδι «Δεν λες κουβέντα» με την Σωτηρία Μπέλλου.

Ο Μούτσης πρόβαρε με την Μπέλλου τα τρία κουπλέ του τραγουδιού, τα οποία ήταν κοντά στο λαϊκό ύφος της όπως είχε πει ο ίδιος αργότερα, κρατώντας το ρεφρέν για τη δική του φωνή ώστε να το προσθέσει αργότερα, χωρίς ωστόσο να την ενημερώσει.

Μπήκαν στο στούντιο, ο καθένας ηχογράφησε το δικό του μέρος και το τραγούδι ήταν έτοιμο να κυκλοφορήσει. Ωστόσο, όταν το άκουσε η Μπέλλου, έγινε έξαλλη και πήγε στο σπίτι του Μούτση. Η τραγουδίστρια ξέσπασε για τους απαισιόδοξους και αρνητικούς στίχους του τραγουδιού, χωρίς να αναφερθεί καθόλου στο ρεφρέν που προστέθηκε.

Μάλιστα τον ενημέρωσε ότι ζήτησε από τον Πατσιφά (τον διευθυντή της LYRA) να μην κυκλοφορήσει το τραγούδι, απειλώντας τον Μούτση με ασφαλιστικά μέτρα. Ο συνθέτης προσπάθησε εκείνη τη στιγμή να της εξηγήσει και να την ενημερώσει για το ρεφρέν που είχε προστεθεί, χωρίς όμως αποτέλεσμα, καθώς η Μπέλλου δεν άκουγε τίποτα. Μάλιστα, σε συνέντευξή του μετά από χρόνια είχε πει πως: «Αν δεν ήθελε να συμμετάσχει στο δίσκο, το "Δεν λες κουβέντα" δεν θα το έβγαζα ποτέ».

Λίγες μέρες αργότερα ο Δήμος Μούτσης έστειλε στην Μπέλλου ολοκληρωμένο το τραγούδι. Εκείνη το άκουσε και πήγε ξανά στο σπίτι του, αυτή τη φορά ήρεμη και με μια αγκαλιά λουλούδια, για να ευχαριστήσει τόσο εκείνον όσο και την τύχη της για αυτό το κλασικό και διαχρονικό -πλέον- κομμάτι.

*Με πληροφορίες από τη Μηχανή του Χρόνου

Διαβάστε επίσης

Δήμος Μούτσης: Ο συνθέτης που ήθελε να τον σέβονται σιωπηλά

Μια φυσαρμόνικα που κλαίει για τον Δήμο Μούτση

Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο Δήμος Μούτσης