ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δήμος Μούτσης: Η ιστορία και η επεισοδιακή ηχογράφηση του τραγουδιού «Αυτά τα χέρια»

Μούτσης
Ο Δήμος Μούτσης «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών
dimosmoutsis.gr/

Ο Δήμος Μούτσης έγραψε μερικά από τα πιο γνωστά και σπουδαία τραγούδια που ερμήνευσε ο Μανώλης Μητσιάς

Η Ελένη Ροδά στάθηκε η αφορμή να γνωρίσει ο Δήμος Μούτσης τον Μανώλη Μητσιά και να του χαρίσει ορισμένα από τα πιο σημαντικά τραγούδια της πορείας του. Ο τραγουδιστής ένα βράδυ πήγε να ακούσει τη Ροδά σε μπουάτ της Πλάκας όπου τραγουδούσε. Εκείνη τον ανέβασε στο πάλκο να πει ένα τραγούδι. Εκείνο το βράδυ, στο πρώτο τραπέζι από κάτω βρισκόταν και ο Μούτσης όπου διασκέδαζε με την παρέα του.

Ο συνθέτης εντυπωσιάστηκε από τον νεαρό -τότε- Μητσιά και του ζήτησε να περάσει από το σπίτι του την επόμενη μέρα για να κάνουν πρόβα σε μερικά καινούρια τραγούδια που ετοίμαζε. Μια μεγάλη συνεργασία μόλις ξεκινούσε...

Στη συνέχεια ο Μούτσης κάλεσε τον Μητσιά στο στούντιο για να ακούσει τη μουσική που είχε γράψει για την ταινία «Ένας Μάγκας στα Σαλόνια». Εκεί ο Μητσιάς γνώρισε τον Νίκο Γκάτσο και τραγούδησε το πασίγνωστο κομμάτι «Μ’ ένα παράπονο» το 1968.

Ωστόσο, όταν ο Μούτσης θέλησε να δισκογραφήσει το τραγούδι με τον Μητσιά, ο Τάκης Β. Λαμπρόπουλος της Columbia άσκησε βέτο. Ο Λαμπρόπουλος θεωρούσε ότι ο ανερχόμενος τραγουδιστής δεν θα κατάφερνε να προσελκύσει το κοινό. Έτσι, ο συνθέτης ηχογράφησε το τραγούδι με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση.

Την αμέσως επόμενη χρονιά, το 1969, ο Μούτσης χάρισε στον Μητσιά την πρώτη μεγάλη επιτυχία του όταν οι δυο τους κυκλοφόρησαν την «Ελευσίνα» και στην ουσία τον σύστησε στο ελληνικό μουσικό στερέωμα.

Ακολούθησε το τραγούδι «Αυτά τα χέρια» που έγραψε ο Μούτσης και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος για την ταινία «Ένα Αστείο κορίτσι» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και άνοιξε τελικά στον Μητσιά την πόρτα της Columbia. Άλλωστε ο Μούτσης εκείνη την εποχή ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής, ενώ συνεργαζόταν στενά με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο. Μάλιστα, ο Μούτσης έγραψε ένα πολύ ξεχωριστό σάουντρακ με ιδιαίτερα οργανικά θέματα για την ταινία. Σε εκείνο το σάουντρακ η Αλίκη Βουγιουκλάκη ερμήνευσε τρία τραγούδια των Μούτση-Παπαδόπουλο: Το Τσίρκο, Είπα κι εγώ, Τα επαγγέλματα. Ένα σάουντρακ που ο ίδιος ο συνθέτης θεωρούσε «κατώτερο ποιοτικά».

«Αυτά τα χέρια»: Μια επεισοδιακή ηχρογράφηση

Ο Μανώλης Μητσιάς έχει αφηγηθεί την ιστορία του πασίγνωστου τραγουδιού, από την αρχή έως την... επεισοδιακή ηχογράφησή του στο στούντιο.

Στην αρχή, ο Δήμος Μούτσης είχε ενδοιασμούς σχετικά με τους στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου και δίσταζε να τους μελοποιήσει. Για να βγει από αυτή τη δύσκολη θέση, ζήτησε τη γνώμη του Νίκου Γκάτσου. Εκείνος τους βρήκε εξαιρετικούς και το είπε στον Μούτση, ενώ τον συμβούλευσε να μην διαστάσει να συνεργαστεί με τον μεγάλο στιχουργό.

Όπως είπε ο Μητσιάς, την εποχή της ηχογράφησης του τραγουδιού ο ίδιος υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία. Πήρε λοιπόν άδεια για να πάει στο στούντιο. Άπαντες, μουσικοί, τεχνικοί ακόμα και ο Λαμπρόπουλος της Columbia, έφτασαν στο στούντιο στην ώρα τους για να ξεκινήσει η ηχογράφηση. Έλειπε όμως ένας... ο ίδιος ο συνθέτης! Η ώρα περνούσε και ο Δήμος Μούτσης δεν έλεγε να φανεί. Αποφάσισαν λοιπόν να του τηλεφωνήσουν στο σπίτι για να μάθουν αν είχε συμβεί κάτι. Στο τηλέφωνο απάντησε η μητέρα του συνθέτη η οποία τους είπε ότι εκείνος κοιμόταν! Της ζήτησαν να τον ξυπνήσει, όπως και έκανε, και με τα πολλά ο Μούτσης έφτασε κάποια στιγμή στο στούντιο για να τους ρωτήσει απορημένος τι έκαναν εκεί όλοι μαζεμένοι! Όταν του απάντησαν ότι επρόκειτο να ηχογραφήσουν το τραγούδι, εκείνος τους είπε ότι δεν το είχε γράψει ακόμα, αλλά ότι θα προσπαθούσε να το κάνει εκείνη τη στιγμή!

Τότε, εκνευρισμένος ο Λαμπρόπουλος κλείδωσε την πόρτα του στούντιο και τους ενημέρωσε ότι δεν επρόκειτο να φύγουν αν δεν τέλειωναν το τραγούδι!

Πράγματι, ο Μούτσης έγραψε τη μουσική σε σύντομο χρονικό διάστημα και αμέσως το ηχογράφησαν χαρίζοντάς μας ένα από τα πιο διαχρονικά ζεϊμπέκικα.

Για την ιστορία αναφέρουμε, ότι ο Δήμος Μούτσης έγραψε ακόμα τραγούδια και μουσική για τις ταινίες: Ένας μάγκας στα σαλόνια, Η αρχόντισσα του λιμανιού, Η αριστοκράτισσα και ο αλήτης, Ο αρχιψεύταρος.

Διαβάστε επίσης

Δήμος Μούτσης: Το συγκινητικό «αντίο» του Γιώργου Νταλάρα - «Ακουμπήσαμε πάνω του και μάθαμε πολλά»

«Δεν λες κουβέντα»: Η οργή της Μπέλλου και ο λόγος που απείλησε τον Δήμο Μούτση

Δήμος Μούτσης: Ο συνθέτης που ήθελε να τον σέβονται σιωπηλά