ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κρίστοφερ Νόλαν: Ο σκηνοθέτης του Οπενχάιμερ θα χριστεί ιππότης από τη βρετανική κυβέρνηση

Κρίστοφερ Νόλαν: Ο σκηνοθέτης του Οπενχάιμερ θα χριστεί ιππότης από τη βρετανική κυβέρνηση
Ο Κρίστοφερ Νόλαν και η σύζυγός του και παραγωγός Έμα Τόμας στην τελετή απονομής των Βραβείων Όσκαρ στις 10 Μαρτίου 2024
AP

Τιμητικό τίτλο θα λάβει και η σύζυγος του σκηνοθέτη 

Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Κρίστοφερ Νόλαν και η σύζυγός του και παραγωγός Έμμα Τόμας θα λάβουν τους τίτλους του ιππότη και της dame για την προσφορά τους στον κινηματογράφο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press.

Η αναγνώρισή τους έρχεται μετά την ταινία Οπενχάιμερ, για τον «πατέρα της ατομικής βόμβας» που σάρωσε σε βραβεία, ειδικά στα Όσκαρ, όπου έλαβε επτά χρυσά αγαλματίδια, συμπεριλαμβανομένων για καλύτερη ταινία και σκηνοθέτη για τον Νόλαν.

Ο 53χρονος Βρετανός σκηνοθέτης έχει προταθεί για βραβείο Όσκαρ τρεις φορές ακόμη στο παρελθόν για τις ταινίες Memento, Inception και Dunkirk.

Η είδηση για την τιμητική απονομή τίτλων στο ζευγάρι αποτελεί έκπληξη, καθώς γίνεται συνήθως δύο φορές τον χρόνο, μία τον Ιανούαριο και άλλη μία στα γενέθλια του βασιλιά Κάρολου, που απονέμει τους τίτλους. Κάποιες φορές αποδίδονται και μετά από σπουδαία επιτεύγματα που συνδέονται με τον αθλητισμό ή τις τέχνες.

Η τελετή συνήθως πραγματοποιείται στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, τις περισσότερες φορές υπό τον ίδιο τον Βρετανό μονάρχη, ωστόσο δεδομένης της απουσίας του από τα δημόσια καθήκοντά του λόγω της θεραπείας στην οποία υποβάλλεται για τον καρκίνο είναι πιθανό η τοποθεσία να αλλάξει.

Ο Κρίστοφερ Νόλαν, γεννημένος στο Λονδίνο από Βρετανό πατέρα και Αμερικανίδα μητέρα γνώρισε την σύζυγό του όταν και οι δύο φοιτούσαν στο University College του Λονδίνου. Είναι γονείς τεσσάρων παιδιών, ενώ έχουν μαζί την εταιρεία παραγωγής Syncopy, που βρίσκεται πίσω από τα μεγαλύτερα μπλοκμπάστερς τους.

Όταν ο Νόλαν τιμήθηκε με την υποτροφία του Βρετανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου νωρίτερα φέτος ως «ένας από τους πιο καινοτόμους και με μεγάλη επιρροή σκηνοθέτες στον κόσμο» απέδωσε τα εύσημα στη σύζυγό του.

Δήλωσε ότι δεν ένιωσε ποτέ μόνος όταν έκανε ταινίες, καθώς η Τόμας «έβλεπε πάντα τα πράγματα όπως εγώ όσον αφορά τη σημασία του μέσου».

Στην ομιλία του όταν παρέλαβε το βραβείο Όσκαρ φέτος, ο Νόλαν απευθυνόμενος στο κοινό, σημείωσε ότι ο κινηματογράφος είναι λίγο μεγαλύτερος από έναν αιώνα.

«Φανταστείτε να είστε εκεί 100 χρόνια στη ζωγραφική ή στο θέατρο», είπε ο σκηνοθέτης, που μοιράστηκε το βραβείο καλύτερης ταινίας με την σύζυγό του. «Δεν ξέρουμε που θα μας πάει το απίστευτο ταξίδι από εδώ. Αλλά γνωρίζοντας ότι πιστεύετε πως είμαι σημαντικό κομμάτι του σημαίνει τα πάντα για μένα.