SOCIAL MEDIA

Το διαστημόπλοιο Cassini περνάει ανάμεσα από τον Κρόνο και τους δακτυλίους του!

Το διαστημόπλοιο Cassini περνάει ανάμεσα από τον Κρόνο και τους δακτυλίους του!

Διαστημόπλοιο Cassini: Tο σημερινό doodle της Google είναι αφιερωμένο στο διαστημόπλοιο «Cassini» που αυτή την περίοδο περνάει ανάμεσα από τον Κρόνο και τους δακτυλίους του, ολοκληρώνοντας παράλληλα την πολύχρονη αποστολή του με μια αυτοκαταστροφική «βουτιά» στον Κρόνο.

Το Κασσίνι-Χόιχενς (Cassini-Huygens) είναι μια κοινή αποστολή ρομποτικού διαστημικού οχήματος από τη NASA, την ESA και την ιταλική ASI για την μελέτη του Κρόνου και των φυσικών δορυφόρων του.

Το Cassini ξεκίνησε στις 15 Οκτωβρίου 1997 και, μετά από ένα μακρύ διαπλανητικό ταξίδι, τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο την 1η Ιουλίου 2004. Στις 25 Δεκεμβρίου 2004, περίπου στις 02:00 UTC, το Χόιχενς αποχωρίστηκε από το κυρίως σώμα του Cassini και στη συνέχεια, έφθασε στο δορυφόρο του Κρόνου, Τιτάνα στις 14 Ιανουαρίου 2005, όπου εισχώρησε στην ατμόσφαιρα του Τιτάνα, και προσεδαφίστηκε στέλνοντας πληροφορίες πίσω στη Γη .

Στις 18 Απριλίου 2008, η ΝΑSΑ ανακοίνωσε μια διετή παράταση της χρηματοδότησης για τις λειτουργίες της αποστολής αυτής, οπότε και η αποστολή μετονομάσθηκε σε Cassini Equinox γιατί θα εξερευνούσε το περιβάλλον του Κρόνου κατά την εαρινή ισημερία του 2009. Η αποστολή παρατάθηκε εκ νέου το Φεβρουάριο του 2010 και δυνητικά μπορεί να συνεχίσει έως το 2017.

Την ομάδα που είναι υπεύθυνη για το σχεδιασμό, την κατασκευή, και τη συλλογή στοιχείων αποτελούν 16 ευρωπαϊκές χώρες και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

To doodle της Google για το διαστημόπλοιο Cassini

GOOGLE DOODLE

Το «κύκνειο» άσμα

Το τελευταίο κοντινό πέρασμα από τον μεγάλο δορυφόρο του Κρόνου, τον «Τιτάνα» πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή (21/4/2017) το διαστημόπλοιο Cassini.

CassiniSaturn25417sk2

Το διαστημόπλοιο, μελετά τις λίμνες, τις θάλασσες υδρογονανθράκων καθώς και άλλα χαρακτηριστικά του «Τιτάνα», του διαρκώς συννεφιασμένου φεγγαριού.

Το πέρασμα αυτό θα έθεσε το σκάφος σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο προκειμένου να πραγματοποιήσει το τελευταίο σημαντικό τμήμα της αποστολής του.

Οι επιστήμονες της αποστολής θα αξιοποιήσουν τη βαρύτητα του «Τιτάνα», ώστε το διαστημόπλοιο στην επόμενη περιφορά που θα πραγματοποιήσει γύρω από τον Κρόνο να μην περάσει από το εξωτερικό των δακτυλίων όπως συνήθως αλλά από τον περιορισμένο χώρο ανάμεσα στον εσώτερο δακτύλιο και τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας του μεγάλου αεριώδους πλανήτη.

Το τελευταίο τμήμα της αποστολής του διαστημόπλοιου, θα είναι και το «κύκνειο άσμα» του καθώς το Cassini έχει εξαντλήσει σχεδόν στο σύνολό του των καυσίμων του θα έρχεται σταδιακά όλο και κοντύτερα στην ατμόσφαιρα του πλανήτη Κρόνου, μέχρι που μερικούς μήνες αργότερα θα κάνει «βουτιά θανάτου», στέλνοντας στη Γη πληροφορίες για τη σύνθεσή της, ωσότου συνθλιβεί από τις τεράστιες πιέσεις και τις τερατώδεις καταιγίδες της.

Με βάση το πρωτόκολλο της NASA, οι αποστολές που εξαντλούν τα καύσιμά τους πρέπει να συντρίβονται σε στείρα ουράνια σώματα, ώστε να αποφευχθεί τυχαία συντριβή τους σε άλλα σώματα, όπως ο Εγκέλαδος, όπου υπάρχουν κάποιες πιθανότητες να έχει εμφανιστεί ζωή.

Πηγή: Wikipedia, nasa.gov

Σχετικές ειδήσεις