Πώς τα σύγχρονα ψηφιακά δίκτυα θέτουν τις βάσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πώς τα σύγχρονα ψηφιακά δίκτυα θέτουν τις βάσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Αειφόρος ανάπτυξη. Μία έννοια που ακούμε συχνά τα τελευταία χρόνια και η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα στο άμεσο μέλλον.

Πράγματι, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε πλέον αντιληφθεί ότι προκειμένου να διασφαλίσουμε ένα καλό μέλλον για τις επόμενες γενιές και να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε την ποιότητα ζωής που θέλουμε και έχουμε ανάγκη, είναι σημαντικό να μεριμνήσουμε για την προστασία του πλανήτη μας και δη, των φυσικών του πόρων. Και για να συμβεί αυτό, είναι απαραίτητο να επενδύσουμε στην πράσινη ενέργεια.

Τι χρειάζεται να γίνει όμως, προκειμένου να κάνουμε την ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης πραγματικότητα; Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής;

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως σε ό,τι αφορά στα παραπάνω ερωτήματα, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνιστά τη βάση της πράσινης οικονομίας και αποτελεί το «κλειδί», τόσο για το σήμερα, όσο και το αύριο του πλανήτη, αλλά και της ανθρωπότητας εν γένει. Το γιατί δεν είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτό: Είναι πολύ φιλικές προς το περιβάλλον, έχοντας ουσιαστικά μηδενικά κατάλοιπα και απόβλητα και μπορούν να υποστηρίξουν το όραμα για ένα πιο πράσινο μέλλον για όλους -ειδικότερα όταν πρόκειται για την αξιοποίηση της ηλιακής ακτινοβολίας, μίας πολύτιμης, φυσικής πηγής ενέργειας που δεν πρόκειται να εξαντληθεί, για όσο υπάρχει ο ήλιος.

Ποιες είναι, λοιπόν, οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος, που κάνουν τη διαφορά στην Ευρώπη στις μέρες μας, μέσα από τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας; Με τη βιωσιμότητα να μετατρέπεται σε τρόπο ζωής και βασικό «κανόνα» της καθημερινότητάς μας, όλο και περισσότερες μεγάλες εταιρείες και επιχειρήσεις συντάσσονται με το μοντέλο της αειφόρου ανάπτυξης. Και το παράδειγμα της Vodafone ξεχωρίζει στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Πώς το μεγαλύτερο δίκτυο της Ευρώπης προστατεύει τον πλανήτη

Μια ματιά στις δράσεις που έχει αναλάβει ο Όμιλος Vodafone σε ευρωπαϊκό και ελληνικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια, αρκεί για να διαπιστώσουμε ότι ακολουθεί μία πράσινη και σίγουρα βιώσιμη πορεία. Από τα προγράμματα ανακύκλωσης συσκευών και αξεσουάρ τηλεφωνίας που «τρέχει» μέχρι την πρωτοβουλία για την κατάργηση του πλαστικού στα κτήρια και τα καταστήματά της εταιρείας στην Ελλάδα και από τις προηγμένες λύσεις τηλεμετρίας και τηλεματικής που προσφέρει στους πελάτες της μέχρι τη στήριξη της ηλεκτροκίνησης και τη δημιουργία ενός μεγάλου, πράσινου εταιρικού στόλου οχημάτων.

Οι πράσινες δράσεις και πρωτοβουλίες της Vodafone είναι πολλές. Τώρα όμως, η εταιρεία πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα με το Vodafone Green Giga Network, μέσα από το οποίο αποδεικνύει το πώς η συνεργασία ανθρώπου και τεχνολογίας μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.

Τι είναι το Vodafone Green Giga Network και πώς κάνει τη διαφορά για τον πλανήτη και συνεπώς, για το δικό μας αύριο; Πρόκειται για το μεγαλύτερο πράσινο δίκτυο της Ευρώπης που παίρνει δύναμη από 100% πιστοποιημένες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το οποίο δημιουργήθηκε από την εταιρεία με στόχο -μεταξύ άλλων- τον μηδενισμό των εκπομπών ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα που προέρχονται από τη λειτουργία της έως το 2030.

Πιο αναλυτικά, από τον Απρίλιο του 2021 η Vodafone καλύπτει το 100% των αναγκών της στην Ελλάδα από πιστοποιημένες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε όλα τα MTXs και τα data centers της εταιρείας, καθώς και στα δίκτυα κινητής και σταθερής, στα ιδιόκτητα σημεία λιανικής πώλησης και στα κτήρια των γραφείων της, κάτι που ισχύει πλέον και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για την ακρίβεια από τον περασμένο Ιούλιο, το σύνολο των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων του ομίλου -συμπεριλαμβανομένων των δικτύων κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, data center, σημείων λιανικής και γραφείων- τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια από 100% πιστοποιημένες ανανεώσιμες πηγές.

Μέσα από αυτή την ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία, που φέρνει τη σημασία της ευρωπαϊκής ενεργειακής μετάβασης στο προσκήνιο, η εταιρεία μας δείχνει ουσιαστικά το πώς τα ψηφιακά δίκτυα και η τεχνολογία εν γένει, μπορούν να μετατραπούν σήμερα σε βασικά «οχήματα» για την προστασία της Γης και των πολύτιμων πόρων της και φυσικά, σε μέσα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Όταν το Vodafone Green Giga Network έφτασε στην πράσινη Αμμουλιανή

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το Vodafone Green Giga Network ξεχωρίζει σήμερα και έχει καταφέρει να κερδίσει την προσοχή μας, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε τοπικό επίπεδο. Πέρα όμως από τα γραφεία, τα κτήρια και τις εγκαταστάσεις της Vodafone, η αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως της ηλιακής, αναβαθμίζει πλέον και την καθημερινότητα ελληνικών κοινοτήτων, με την Αμμουλιανή Χαλκιδικής να αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Διότι αυτό το μικρό νησάκι στον κόλπο του Αγίου Όρους, διαθέτει τώρα το δικό του πράσινο δίκτυο, χάρη στο Vodafone Green Giga Network και μας δείχνει το πώς εν έτει 2021, η τεχνολογία μπορεί να θέσει τις βάσεις για μία καλύτερη και πιο πράσινη ποιότητας ζωής για όλους μας και μάλιστα, με τη βοήθεια της φύσης.

Να αναφέρουμε, λοιπόν, ότι αντλώντας ενέργεια από τον ήλιο μέσω φωτοβολταϊκών πάνελ, το Vodafone Green Giga Network επιστρέφει πίσω στην τοπική κοινωνία 100% πράσινη ενέργεια, εφαρμόζοντας σύγχρονες πρακτικές και τεχνολογίες που βελτιστοποιούν τη λειτουργία του δικτύου, ενώ η κατανάλωση ενέργειας σε αυτό μειώνεται κατά 50%. Έτσι, το τοπικό δημοτικό σχολείο της Αμμουλιανής θα είναι σύντομα σε θέση να λειτουργεί με 100% ηλιακή ενέργεια που παράγεται από φωτοβολταἵκά πάνελ στη στέγη του, επιτρέποντας τόσο την παροχή πράσινης ενέργειας, όσο και τη μεταφορά της στο νηπιαγωγείο, αλλά και το κέντρο υγείας του νησιού, δηλαδή σε εγκαταστάσεις με ουσιαστικό ρόλο για την καθημερινότητα των κατοίκων.

Αν υπάρχει, λοιπόν, ένα σημαντικό «μάθημα» που μπορούμε να πάρουμε από την ιστορία της Αμμουλιανής, αυτό είναι ότι η συνεργασία ανθρώπου και τεχνολογίας μπορεί να μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στο πράσινο μέλλον που θέλουμε. Και για να συμβεί αυτό, είναι απαραίτητο να «αγκαλιάσουμε» την έννοια της αειφόρου ανάπτυξης και να αντλήσουμε έμπνευση από την ίδια τη φύση, ώστε να βρούμε και να αξιοποιήσουμε άλλους, περισσότερο φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους παραγωγής ενέργειας, είτε προέρχονται από τον ήλιο, είτε από το νερό ή τον άνεμο. Διότι παίρνοντας παράδειγμα από τη φύση, μπορούμε να συμβάλλουμε σε ένα πιο πράσινο μέλλον και αυτό είναι κάτι που το Vodafone Green Giga Network κάνει ήδη πραγματικότητα, μέσα από τη χρήση των ψηφιακών δικτύων και των τεχνολογιών της εταιρείας. Εμείς, ας ελπίσουμε απλώς ότι στο άμεσο μέλλον, θα δούμε και άλλες εταιρείες και επιχειρήσεις να ακολουθούν το πράσινο παράδειγμα της Vodafone.