ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ποιες κάρτες μπορείτε να πληρώνετε με το smartphone σας

Πληρωμή smartphone
Αυξάνονται οι επιλογές που έχουν οι Έλληνες καταναλωτές να πληρώσουν κάρτες τραπεζών χρησιμοποιώντας τα smartphone τους

Αυξάνονται οι επιλογές που έχουν οι Έλληνες καταναλωτές να πληρώσουν κάρτες τραπεζών χρησιμοποιώντας τα smartphones τους

Του Δημήτρη Μαλλά

Για να κάνεις μία συναλλαγή σε ένα POS δεν είναι απαραίτητο πλέον η χρεωστική/πιστωτική κάρτα σου. Το μόνο που χρειάζεται είναι το smartphone σου καθώς σταδιακά οι σχετικές επιλογές που έχουν οι Έλληνες καταναλωτές αυξάνονται διαρκώς δεδομένου ότι όλο και περισσότερα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποστηρίζουν είτε τρόπους πληρωμής όπως το Apple Pay ή το Google Pay είτε έχουν δημιουργήσει τα δικά τους ψηφιακά «πορτοφόλια».

Ποιες, όμως, είναι οι επιλογές που έχουν οι Έλληνες καταναλωτές;

iOS

Για τους κατόχους iPhone η μοναδική επιλογή είναι να υποστηρίζει το Apple Pay το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που έχει εκδώσει την κάρτα που θέλει να χρησιμοποιήσει.
Αυτή τη στιγμή, από τις συστημικές τράπεζες το Apple Pay υποστηρίζει η Alpha Bank, η Eurobank και εδώ και μερικές ημέρες και η Τράπεζα Πειραιώς. Επίσης, οι κάτοχοι καρτών της Viva Wallet αλλά και της Edenred και της Up Hellas μπορούν να τις «περάσουν» μέσα στην εφαρμογή του Apple Pay. Στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται ακόμη οι κάρτες αρκετών διεθνών fintech startups όπως είναι η Revolut, η N26, η Monese, η Curve, η ZEN.COM, η iCard, η Paysers, η SumUp και η Wise.

Η προσθήκη στο Apple Pay γίνεται με αρκετά απλό τρόπο, ενώ οι κάτοχοι ενός Apple Watch μπορούν επίσης να πραγματοποιήσουν ανέπαφες συναλλαγές με το «έξυπνο» ρολόι τους.

Android

Οι κάτοχοι Android smartphones έχουν λίγο περισσότερες επιλογές καθώς πέραν του Google Pay μπορούν να χρησιμοποιήσουν και τα ψηφιακά «πορτοφόλια» που έχουν λανσάρει οι ελληνικές συστημικές τράπεζες. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι πάντως η συσκευή τους να ενσωματώνει την τεχνολογία NFC, την οποία πλέον συναντάμε στη συντριπτική πλειοψηφία των μοντέλων με κόστος άνω των 200 ευρώ.

Το Google Pay ήρθε σχετικά πρόσφατα στην Ελλάδα υπό την έννοια ότι έγινε διαθέσιμη η σχετική εφαρμογή που κάνει εξαιρετικά γρήγορη την προσθήκη μίας χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας, εφόσον βέβαια το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα υποστηρίζει τη συγκεκριμένη υπηρεσία του αμερικανικού κολοσσού.

Όσον αφορά τις συστημικές τράπεζες, Google Pay υποστηρίζει -προς το παρόν- μόνο η Alpha Bank. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί η Viva Wallet αλλά και οι Edenred και η Up Hellas. Από τα διεθνή fintech startups, Google Pay για Έλληνες καταναλωτές υποστηρίζουν η Revolut, η N26, η Monese, η Curve, η PayrNet και η Wise.

Σημειωτέον πως στο Google Pay (όπως και στο Apple Pay) μπορεί κανείς να διαλέξει ποια κάρτα θα χρησιμοποιήσει για μία συναλλαγή μέσα από την εφαρμογή. Πέραν του Google Pay, οι χρήστες Android smartphones μπορούν να επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν και το ψηφιακό «πορτοφόλι» που έχουν λανσάρει και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alpha, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς) και προσφέρουν τη δυνατότητα για ανέπαφες πληρωμές. Κάτι τέτοιο προσφέρει και η Edenred με το Edenred Pay.

Αυτό που πρέπει να προσέξουν οι χρήστες είναι να διαλέξουν την εφαρμογή (είτε το Google Pay είτε κάποιο από τα ψηφιακά «πορτοφόλια) που θέλουν να χρησιμοποιείται ως το κύριο μέσο πληρωμής. Αυτό σημαίνει ότι με ενεργοποιημένη και ξεκλείδωτη την οθόνη του smartphone (σ.σ. αυτό σημαίνει ότι έχει χρησιμοποιηθεί κωδικός ή κάποιο βιομετρικό χαρακτηριστικό για να έχει ενεργοποιηθεί η οθόνη) όταν η συσκευή περάσει μπροστά από το POS διεκπεραιώνεται άμεσα η συναλλαγή. Σε περίπτωση πάντως που ο χρήστης θέλει να χρησιμοποιήσει κάποια άλλη εφαρμογή από την κύρια, θα πρέπει απλά να την έχει ανοικτή όταν περνά το smartphone μπροστά από το τερματικό των συναλλαγών.

Όσον αφορά σε όσους θέλουν να χρησιμοποιούν το «έξυπνο» ρολόι τους για πληρωμές και είναι στο Android οικοσύστημα, οι επιλογές είναι δύο. H πρώτη είναι το Garmin Pay που αφορά τα smart watches της Garmin και υποστηρίζεται από την Alpha Bank. Η δεύτερη είναι το Google Pay για συσκευές που έχουν το λειτουργικό Wear OS. Αυτό το λειτουργικό σύστημα έχουν smartwatches όπως τα τελευταίας γενιάς μοντέλα της Samsung.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κίνηση ΤΩΡΑ: Κλειστή η άνοδος του Κηφισού λόγω τροχαίου με δύο τραυματίες στο ύψος της Πέτρου Ράλλη

Αλλάζουν οι ώρες κοινής ησυχίας: Ποιο είναι το χειμερινό ωράριο και τι απαγορεύεται να κάνουμε

Δίκη για βιτριόλι: Το τετ-α-τετ της Ιωάννας με τη γυναίκα που της άλλαξε τη ζωή -Tο πρόσωπο «κλειδί»