ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

To νέο iPhone μπορεί να στείλει SOS!

To νέο iPhone μπορεί να στείλει SOS!

Η Apple παρουσίασε το νέο της iPhone 14 και ανάμεσα στις διάφορες νέες δυνατότητες και λειτουργίες ξεχωρίζει μία που μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια.

Του Γιάννη Σκουφή

Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία η νέα εφαρμογή με την ονομασία Crash Detection μπορεί να αντιληφθεί την περίπτωση ατυχήματος και αυτόματα να στείλει σήμα έκτακτης ανάγκης. Η εν λόγω λειτουργία είναι παρόμοια με το e-Call (το οποίο καλεί στο 112) που έχουν στάνταρ όλα τα νέα αυτοκίνητα που πωλούνται στην Ευρώπη μετά το Μάρτιο του 2018.

Όσον αφορά στην εφαρμογή της Apple τα νέα iPhone 14 είναι εξοπλισμένα με ένα νέο αισθητήρα G-force διπλού πυρήνα που μπορεί να αντιληφθεί επιταχύνσεις έως 256 g, καθώς και με ένα νέο δυναμικό γυροσκόπιο.

Οι συγκεκριμένοι αισθητήρες συνεργάζονται με το βαρόμετρο, το μικρόφωνο (που μπορεί να καταγράψει ήχους πολύ υψηλής έντασης, π.χ. μίας πρόσκρουσης) και το GPS που ανιχνεύει τις απότομες μεταβολές της ταχύτητας (π.χ. τη βίαιη επιβράδυνση σε ένα ατύχημα).

Στην περίπτωση ατυχήματος και εφόσον το app ανιχνεύσει πως ο χρήστης του iPhone 14 βρίσκεται σε κίνδυνο, τα σχετικά δεδομένα αποστέλλονται στα ειδικά κέντρα επικοινωνίας της Apple. Από εκεί και πέρα και ανάλογα με τις συνθήκες οι ειδικοί επικοινωνούν με το χρήστη ή τις αρχές.

Σε πρώτη φάση η νέα υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη από τον ερχόμενο Νοέμβριο στις ΗΠΑ και στον Καναδά και θα είναι δωρεάν για τα πρώτα δύο χρόνια. Λογικά αργότερα η υπηρεσία Crash Detection θα είναι διαθέσιμη και στις υπόλοιπες αγορές του κόσμου.