ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Αυτός είναι ο απόκοσμος ήχος του μαγνητικού πεδίου της Γης

Αυτός είναι ο απόκοσμος ήχος του μαγνητικού πεδίου της Γης
Η μαγνητική δύναμη που προστατεύει τον πλανήτη μας
ESA

Ο ήχος του προστατευτικού μαγνητικού πεδίου της Γης καταγράφηκε για πρώτη φορά και θυμίζει κάτι... τρομακτικό, σαν να ακούγεται από ταινία θρίλερ.

Απόκοσμος, σαν να έχει βγει από ταινία θρίλερ, είναι ο ήχος του προστατευτικού μαγνητικού πεδίου της Γης, ο οποίος καταγράφηκε για πρώτη φορά, όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA).

Σύμφωνα με τον ESA, επιστήμονες του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Δανίας πήραν μαγνητικά σήματα που είχαν καταγράψει οι ευρωπαϊκοί δορυφόροι Swarm και τα μετέτρεψαν σε ήχους.

Στην πραγματικότητα το ίδιο το μαγνητικό πεδίο γύρω από τον πλανήτη μας, δεν μπορεί να παρατηρηθεί ούτε να ακουστεί με «γυμνό αυτί». Είναι μια πολύπλοκη και δυναμική «φυσαλίδα» που μας κρατά ασφαλείς από την κοσμική ακτινοβολία και τα φορτισμένα σωματίδια του ισχυρού ηλιακού «ανέμου».

Όταν αυτά τα σωματίδια συγκρούονται με τα άτομα και τα μόρια -κυρίως οξυγόνου και αζώτου- στην ανώτερη γήινη ατμόσφαιρα, τότε ένα μέρος από τις συγκρούσεις μετατρέπεται στο πράσινο-μπλε θεαματικό πολικό σέλας.

European Space Agency · The scary sound of Earth’s magnetic field

Το γήινο μαγνητικό πεδίο παράγεται κυρίως από έναν «ωκεανό» πολύ θερμού και στροβιλιζόμενου λιωμένου σιδήρου στον εξωτερικό πυρήνα του πλανήτη μας, ο οποίος δημιουργεί ηλεκτρικά ρεύματα, τα οποία με τη σειρά τους γεννούν το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο.

Strength_of_the_magnetic_field_at_Earth_s_surface_article.jpg
Η δύναμη του μαγνητικού πεδίου της ΓηςESA

Η τριάδα των δορυφόρων της αποστολής Swarm της ESA, που εκτοξεύτηκαν το 2013, μελετούν το γήινο μαγνητικό πεδίο καταγράφοντας με ακρίβεια τα σήματα του. Δανοί ερευνητές και μουσικοί χρησιμοποίησαν αυτά τα μαγνητικά δεδομένα, τόσο του πυρήνα της Γης όσο και μιας γεωμαγνητικής καταιγίδας που είχε δημιουργηθεί μετά από μια ηλιακή έκρηξη, για να τα μετατρέψουν σε ήχους.

Strength_of_the_magnetic_field_at_Earth_s_lithosphere_article.jpg
Η δύναμη του μαγνητικού πεδίου της ΓηςESA

Όπως ανέφεραν, η πρόθεση τους δεν είναι να τρομάξουν τους ανθρώπους, αλλά να υπενθυμίσουν ότι το μαγνητικό πεδίο υπάρχει και, μολονότι ακούγεται κάπως ανησυχητικό, στην πραγματικότητα η ζωή στη Γη εξαρτάται από αυτό. Μια σειρά από ηχεία στην πλατεία Σόλμπγιερκ της Κοπεγχάγης θα εκπέμπουν ανά περιοδικά διαστήματα τον ήχο του μαγνητικού πεδίου καθ' όλη την εβδομάδα 24-30 Οκτωβρίου.

Διαβάστε ακόμα:

Υπάρχει ένα μέρος στη Γη που νιώθεις σαν το διάστημα

Έρευνα: Τι θα κάναμε αν βρίσκαμε όντως εξωγήινη ζωή στο διάστημα;

NASA: Εκπληκτικό βίντεο του νυχτερινού ουρανού ανά τα χρόνια