ChatGPT: Ένα «τρομακτικό» πολυεργαλείο που θέλει να αλλάξει το Ίντερνετ - Μπορεί;
Πηγή: pixabay
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ChatGPT: Ένα «τρομακτικό» πολυεργαλείο που θέλει να αλλάξει το Ίντερνετ - Μπορεί;

Μια νέα, δωρεάν εφαρμογή που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, ήρθε για να φέρει τα πάνω-κάτω στον κόσμο της τεχνολογίας αλλά και στις ζωές μας. Πόσο έτοιμη είναι η ανθρωπότητα για να συνυπάρξει με το ChatGPT και τις εντυπωσιακές καινοτομίες που προσφέρει

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια πως αποτελεί το μέλλον, όχι μόνο για τον κόσμο της τεχνολογίας αλλά και για άλλους τομείς της ανθρώπινης ζωής στους οποίους κάνει όλο και πιο αισθητή την παρουσία της. Οι χρήστες της Apple βλέπουν την «Siri» να ανανεώνεται συχνά με νέες εντυπωσιακές δυνατότητες, ενώ το Google Assistant μπορεί να μας διαβάζει διαδικτυακά άρθρα δυνατά μέχρι και να μας κάνει… κράτηση σε ένα εστιατόριο.

Παράλληλα μεγάλες επιχειρήσεις και εταιρίες έχουν ενσωματώσει ή δημιουργήσει τα δικά τους chatbot (ηλεκτρονικά προγράμματα συνομιλιών) για να εξυπηρετούν άμεσα και πιο αποδοτικά τα αιτήματα των πελατών τους.

Ωστόσο, πώς θα ονομάζαμε ένα προϊόν που «γέννησε» η τεχνητή νοημοσύνη το οποίο μπορεί πολύ γρήγορα να μας δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα σαν ένας κανονικός άνθρωπος και μάλιστα αυτές να μην είναι συγκεχυμένες αλλά σε μορφή κειμένου με αρχή μέση και τέλος; Η εταιρεία OpenAI έκανε την ιδέα που είχε πραγματικότητα και έτσι μας σύστησε το καινοτόμο δημιούργημα της, το ChatGPT.

Δεν πρόκειται απλά για μια έξυπνη και καλά εκπαιδευμένη μηχανή που δύναται να εκτελέσει με επιτυχία τα παραπάνω. Είναι το απόλυτο πολυεργαλείο το οποίο υπόσχεται να μας αλλάξει τελείως την αντίληψη που έχουμε μέχρι τώρα για τις τυπικές διαδικτυακές μηχανές αναζήτησης, απειλώντας ακόμα και τον «γίγαντα» που ονομάζεται Google. Στους μόλις δυο μήνες λειτουργίας του το ChatGPT έχει θέσει πολύ ψηλά τον πήχη και δεν είναι λίγοι εκείνοι που «τρομάζουν» βλέποντας πόσο άνετα μπορεί να τον ξεπεράσει. Κατά πόσο όμως όλα αυτά ανταποκρίνονται στην αλήθεια;

Τι είναι πραγματικά το ChatGPT

Το «Chat», δηλαδή η συζήτηση και το «Generative Pre-trained Transformer» ή αλλιώς ο Παραγωγικός Προ-εκπαιδευμένος Μεταλλάκτης από όπου προκύπτει το GPT, συνθέτουν το όνομα αυτής της υπέρ-εφαρμογής. Η οποία μάλιστα είναι δωρεάν για όλους από την πρώτη μέρα που κυκλοφόρησε, στις 30 Νοεμβρίου του 2022. «Μητέρα» της η αμερικανική εταιρεία OpenAI της οποίας ιδρυτής μεταξύ άλλων υπήρξε ο Έλον Μασκ, έχοντας τώρα θέση χορηγού.

chatgpt2.jpg
Το κεντρικό μενού του ChatGPT

Με πιο απλά λόγια το ChatGPT βρίσκεται στον ιστότοπο της OpenAI όπου o χρήστης εισέρχεται φτιάχνοντας πρώτα τον προσωπικό λογαριασμό του. Εκεί μπορεί να ξεκινήσει μια ηλεκτρονική συνομιλία με μια μηχανή τεχνητής νοημοσύνης, σαν chatbot, που έχει πρόσβαση σε ένα ασύλληπτα μεγάλο όγκο πληροφοριών. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πέρα από τις κλασικές ερωτοαπαντήσεις, το ChatGPT είναι ικανό να διορθώνει τα λάθη σε έναν κώδικα που έχει γραφτεί με βάση μια οποιαδήποτε γλώσσα προγραμματισμού, να συντάσσει από απλές επιστολές μέχρι και πανεπιστημιακές εργασίες, ακόμα και να γράφει στίχους για τραγούδια και όλα αυτά σε χρόνο απίστευτα γρήγορο.

Παράλληλα, το κείμενο είναι τόσο φυσικά γραμμένο που μοιάζει σαν να το έχει επεξεργαστεί κάποιος άνθρωπος. Για παράδειγμα ας πούμε ότι ζητάμε από την εφαρμογή να μας περιγράψει εν συντομία τη σχέση που επικρατεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας:

«Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν μια περίπλοκη σχέση που έχει διαμορφωθεί από μια μακρά ιστορία πολιτικών, πολιτιστικών και στρατιωτικών αλληλεπιδράσεων. Οι δύο χώρες μοιράζονται μακρά σύνορα και η σχέση τους έχει σημαδευτεί από περιόδους συνεργασίας και συγκρούσεων.

Στη σύγχρονη ιστορία, οι δύο χώρες είχαν διαφωνίες για θέματα όπως το καθεστώς της Κύπρου, τα θαλάσσια σύνορα και τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων.

[…]

Από την άλλη, Ελλάδα και Τουρκία έχουν επίσης συνεργαστεί σε διάφορα θέματα όπως η μετανάστευση, το εμπόριο και ο τουρισμός. Οι χώρες αποτελούν επίσης μέλη διεθνών οργανισμών όπως το ΝΑΤΟ και τα Ηνωμένα Έθνη.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει προσπάθειες βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Το 2016, οι δύο χώρες υπέγραψαν κοινή δήλωση για τη βελτίωση των σχέσεων και υπήρξαν συνομιλίες με στόχο την επίλυση διαφορών. Ωστόσο, οι διαφωνίες συνεχίζουν να προκύπτουν και η σχέση παραμένει πολύπλοκη και δυναμική.

Συνολικά, η σχέση Ελλάδας-Τουρκίας έχει πολλές πλευρές και έχει διαμορφωθεί από ποικίλους ιστορικούς, πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες. Ενώ υπήρξαν περίοδοι συνεργασίας, η σχέση σημαδεύτηκε επίσης από διαμάχες και εντάσεις».

artificial-intelligence-gca91d665f_1920.jpg

Είναι αξιοσημείωτο ότι το παραπάνω κείμενο συντάχθηκε μόλις σε μερικά δευτερόλεπτα και παρά την απλοϊκή γραφή του είναι δυσδιάκριτο αν το έγραψε μηχανή ή άνθρωπος. Αναλόγως τις ανάγκες του, ο χρήστης μπορεί να ζητήσει από το ChatGPT, να γράφει σε πιο επίσημο ύφος και να είναι πιο αναλυτικές οι προτάσεις του.

«Βροχή» οι εγγραφές και στο βάθος η επένδυση της Microsoft

Ακριβώς αυτή η δυνατότητα να παράγει εκτενή κείμενα σε ελάχιστο χρόνο είναι που το κάνει να ξεχωρίζει σε σχέση με τα άλλα Chatbot, κεντρίζοντας ταυτόχρονα και το ενδιαφέρον των χρηστών. Mόλις μέσα σε 5 ημέρες από το «ντεμπούτο» του, οι χρήστες του ChatGPT έφτασαν τους 1 εκατομμύριο. Και να σκεφτεί κανείς ότι για να πετύχει κάτι τέτοιο το Instagram χρειάστηκε 2,5 μήνες ενώ το Facebook 10 μήνες. Πλέον η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας με έδρα το Σαν Φρανσίσκο αγγίζει τα 29 δισ. δολάρια!

Ο «θόρυβος» που προκάλεσε το ChatGPT ήχησε πολύ δυνατά μέχρι τα γραφεία της Microsoft, η οποία σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα εξετάζει σοβαρά πλέον να επενδύσει το ποσό των 10 δισ. δολαρίων στην εταιρεία OpenAI ώστε να αξιοποιήσει τα εργαλεία της. Άλλο ένα δείγμα του πόσο υψηλά αξιολογούν οι «κολοσσοί» του τεχνολογικού χώρου το ChatGPT, πιστεύοντας ότι όντως μπορεί να φέρει την επανάσταση στις μηχανές αναζήτησης. Στο πεδίο δηλαδή που η Google κυριαρχεί και όλοι οι υπόλοιποι δεν τολμούν καν να σκεφτούν να την ανταγωνιστούν. Φαίνεται πως αυτή η καθολική επικράτηση της Google, θα αρχίσει να αμφισβητείται όταν η Microsoft αποφασίσει να εντάξει στη δική της μηχανή αναζήτησης, την Bing, τις δυνατότητες του ChatGPT.

Πάντως, όσο κι αν έχει «απογειωθεί» το ChatGPT το τελευταίο δίμηνο και θα συνεχίσει πιθανόν να το κάνει και στο άμεσο μέλλον, δεν μοιάζει εύκολο να ανατρέψει τα δεδομένα όσον αφορά στη Google. Αυτή είναι και η άποψη που έχει και το ίδιο το… ChatGPT:

«Είμαι ένα γλωσσικό μοντέλο AI και η Google είναι μηχανή αναζήτησης, επομένως έχουμε διαφορετικές δυνατότητες και χρήσεις. Η Google είναι εξαιρετική στο να παρέχει γρήγορη πρόσβαση σε τεράστιο όγκο πληροφοριών στο Διαδίκτυο, ενώ εγώ έχω σχεδιαστεί για να παρέχω πιο εμπεριστατωμένες, ανθρώπινες απαντήσεις σε μηνύματα και ερωτήσεις που βασίζονται σε κείμενο. Μπορώ να κατανοήσω τη φυσική γλώσσα και να απαντήσω σε ερωτήσεις με τρόπο που να μοιάζει φυσικός και ανθρώπινος, αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι απαντήσεις μου βασίζονται στα δεδομένα στα οποία έχω εκπαιδευτεί και μπορεί να μην έχω πάντα τις πιο ενημερωμένες πληροφορίες. Επιπλέον, η Google διαθέτει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών όπως email, χάρτες, ημερολόγιο και άλλες. Επομένως, δεν είναι δίκαιη η σύγκριση ανάμεσα μας, καθώς εξυπηρετούμε διαφορετικούς σκοπούς», είναι ακριβώς η απάντηση από το ChatGPT στην ερώτηση αν πιστεύει πως μπορεί να «ξεπεράσει» ποτέ την Google.

Πράγματι, σε αυτό το σημείο αξίζει να σταθούμε σε έναν παράγοντα αρκετά κρίσιμο που αφορά την εγκυρότητα των πληροφοριών που παρέχει το Chat GPT. Αυτό που ισχύει και για το οποίο προειδοποιεί και η ίδια η εφαρμογή είναι ότι τα δεδομένα που έχουν «περαστεί» στη μνήμη του ChatGPT δεν είναι ενημερωμένα μέχρι το σήμερα. Αντιθέτως το εργαλείο ΑΙ έχει «περιορισμένη γνώση του κόσμου και των γεγονότων μετά το 2021» όπως αναφέρεται στην κεντρική σελίδα και ταυτόχρονα είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο η πληροφορία που παρέχει στον χρήστη να είναι εσφαλμένη και μάλιστα κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί συχνά.

Διχογνωμία για το «αποτύπωμα» του ChatGTP

Όπως γίνεται για καθετί πρωτοεμφανιζόμενο και πολλά υποσχόμενο στον κόσμο της τεχνολογίας, οι αντιδράσεις ποικίλουν. Υπάρχουν κορυφαία διεθνή μέσα που αποθεώνουν το ChatGPT για τα ρεαλιστικά κείμενά του και τις πολλαπλές δυνατότητές του. Μάλιστα όπως δήλωσε στην Guardian ο καθηγητής πανεπιστημίου της Αριζόνα, Νταν Γκίλμορ, κάλεσε το ChatGPT να συνθέσει την εργασία που ανέθεσε στους μαθητές και το αποτέλεσμα που ήταν ίδιου επιπέδου με αυτό που θα παρήγαγε ένας καλός φοιτητής.

Φυσικά το γεγονός ότι οι σπουδαστές μπορούν να έχουν «έτοιμες» εργασίες μέσω του ChatGPT εγείρει μεγάλη ανησυχία στους ακαδημαϊκούς και καθιστά αναγκαία την ενεργοποίηση μηχανισμών που θα εντοπίζουν τυχόν τέτοιες απόπειρες. Αλλά και η ίδια η Google βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση λόγω της ευρείας διάδοσης του ChatGPT καθώς όπως αποκάλυψε Νew York Times ο CEO της Google Inc. Σούνταρ Πιτσάι,
προχώρησε σε αλλαγές και αναβαθμίσεις σε διάφορα τμήματα ώστε να ενισχυθούν τα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης στην εταιρεία.

Επιπλέον διευθύνων σύμβουλος της Coursera Τζεφφ Μαγκιονκάλντα, από την πλευρά του δεν μπόρεσε να κρύψει τον ενθουσιασμό του για το ChatGPT χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα «μαγικό» και «game-changer».

Από την άλλη ο νομπελίστας οικονομολόγος Πωλ Κρούγκμαν χτυπάει «καμπανάκι» για την επέλαση του ChatGPT λέγοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να εξαφανίσει δεκάδες θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια. Έντονος προβληματισμός και από τον Έλον Μασκ με τον νέο CEO του Twitter να περιγράφει ως «τρομακτικά καλό» το ChatGPT προσθέτοντας ότι «δεν είμαστε μακριά από την επικίνδυνα ισχυρή τεχνητή νοημοσύνη».

Ακόμα και καλλιτέχνες έχουν σπεύσει να ταχθούν κατά της εφαρμογής, που όπως είπαμε μπορεί να γράψει και στίχους για τραγούδια. Συγκεκριμένα ο frontman των Bad Seeds, Νικ Κέιβ, άσκησε πολύ σκληρή κριτική στο ChatGPT για αυτή τη δυνατότητα που προσφέρει λέγοντας πως πρόκειται για μια «παρωδία» και πως οι αλγόριθμοι δεν έχουν συναισθήματα για να γράψουν τραγούδια.

GettyImages-1245565884.jpg

Είναι αλήθεια λοιπόν ότι οι απόψεις διίστανται σχετικά με τα οφέλη του ChatGPT και είναι νωρίς ακόμα για να φανεί ποια πλευρά έχει το δίκιο με το μέρος της. Επίσης σε αυτή την πρώιμη συζήτηση θα προστεθούν και νέα δεδομένα καθώς η εφαρμογή αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω μέσα στο 2023.

Ήδη η OpenAI δρομολογεί την αναβάθμιση του λογισμικού GPT-3.5 , που «εκπαιδεύει» το ChatGPT, σε GPT-4, εξέλιξη που σύμφωνα με την Silicon Valley αποτελεί ένα τεράστιο άλμα για την τεχνητή νοημοσύνη. Δεν αποκλείεται αυτή η νέα έκδοση του ChatGPT να μην είναι δωρεάν προσβάσιμη για όλους και ίσως να συνδυαστεί με μια συνεργασία με την Microsoft,η οποία σίγουρα θα ταράξει τις ισορροπίες στο διαδίκτυο.

Διαβάστε επίσης:

Παιδιά και social media: Οι κίνδυνοι και οι αριθμοί που τρομάζουν - Τι λένε οι ειδικοί

BeReal: Το app που θέλει να «σπάσει» κάθε στερεότυπο των social media

Ξεχάστε τα social – Στο metaverse με το αζημίωτο επενδύουν οι διάσημοι

Dark web: Από το «κρεμμύδι» project στους εγκληματίες του διαδικτύου

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ