ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Τα πιο «άγνωστα» νησιά των Κυκλάδων: Κίμωλος, Σίκινος, Ηρακλειά, Δονούσα, Σχοινούσα, Κουφονήσια

Τα πιο «άγνωστα» νησιά των Κυκλάδων: Κίμωλος, Σίκινος, Ηρακλειά, Δονούσα, Σχοινούσα, Κουφονήσια

Είναι, πράγματι, δύσκολο να σκεφτεί κάποιος πως οι λέξεις «Κυκλάδες» και «άγνωστες» μπορεί να βρεθούν μαζί σε μία πρόταση.

Πρώτον, διότι πρόκειται για έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο, με εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως και δεύτερον διότι ακόμα και για το ελληνικό κοινό, οι Κυκλάδες είναι ένας εξαιρετικά οικείος προορισμός. Εξαιτίας αυτού του χαρακτηριστικού τους όμως, υπάρχουν ακόμα Κυκλαδονήσια που θεωρούνται – ακόμα – άγνωστα και σε αυτό συντελεί κυρίως το μικρό τους μέγεθος. Η Κίμωλος, η Σικινος, η Ηρακλειά, η Δονούσα, η Σχοινούσα και τα Κουφονήσια παραμένουν σχετικά άγνωστες στο ευρύ κοινό, καθώς δεν έχουν τις υποδομές να υποδεχθούν «ορδές επισκεπτών», παρά μόνο… λίγους και εκλεκτούς.

Κίμωλος, το νησί της ολόλευκης κιμωλίας γης

Ένα νησί με μοναδικό γεωλογικό υπόβαθρο, απίστευτων αποχρώσεων νερών και απέραντης ηρεμίας, είναι η Κίμωλος. Είναι ηφαιστειογενής και έδωσε το όνομά της στη γνωστή μας κιμωλία, το λευκό της οποίας κυριαρχεί στο τοπίο. Δίπλα στην κοσμοπολίτικη Μήλο, η Κίμωλος διατηρεί την ηρεμία της και την ταυτότητά της. Το λιμάνι της είναι η Ψάθη, αξίζει μια βόλτα μέχρι το ψαροχώρι Γιούπα, ενώ πρωτεύουσα είναι το Χωριό (ή Κίμωλος), με τα ολόλευκα κυκλαδίτικα σπίτια και τα στενά, ασπρισμένα και περιποιημένα δρομάκια. Η πεζοπορία μέχρι το Σκιάδι, το σπάνιο μνημείο της φύσης που μοιάζει με γιγάντιο μανιτάρι και η βουτιά στον Καρά, στο Ρέμα και στα Πράσα είναι αυτά που πρέπει οπωσδήποτε να δει και να κάνει κάθε επισκέπτης στην Κίμωλο.

Σίκινος, ηρεμία και ειδυλλιακές παραλίες

Η Σίκινος βρίσκεται στα νότια των Κυκλάδων και χαρακτηρίζεται από τη γραφική της Χώρα, τα αρχαία μονοπάτια της και τις ειδυλλιακές της παραλίες. Είναι χαρακτηριστικό πως σε ελάχιστες μπορεί να φτάσει αυτοκίνητο και να προσεγγίσουν οι επισκέπτες τις υπόλοιπες χρειάζονται είτε σκάφος είτε… αντοχές για περπάτημα! Με το αυτοκίνητο θα πάρε στην Αλοπρόνοια, την παραλία του λιμανιού, στον Άγιο Γεώργιο και στο Διαλισκάρι, ενώ αξίζει να βουτήξετε στα νερά της Μάλτας και του Αγίου Παντελεήμονα, με τη βοήθεια σκάφους που κάνει δρομολόγια από το λιμάνι. Η Επισκοπή, το ρωμαϊκό μαυσωλείο που αργότερα έγινε χριστιανικός ναός και η Παναγία Παντοχαρά, το μικρό εκκλησάκι που ήταν τάμα του Οδυσσέα Ελύτη, αξίζουν επίσης μία επίσκεψη.

Ηρακλειά, όαση ηρεμίας για ξένοιαστες διακοπές

Ένα νησί που μοιάζει με όαση ηρεμίας για τον σύγχρονο κόσμο είναι η Ηρακλειά. Ανήκει στις λεγόμενες «Μικρές Κυκλάδες», το σύμπλεγμα των μικρών νησιών ανάμεσα από τη Νάξο και την Αμοργό και διαθέτει πανέμορφες παραλίες που σαγηνεύουν τους επισκέπτες της. Ο Άγιος Γεώργιος, το Λιβάδι αλλά και η Αλιμιά, όπου θα φτάνεις μόνο με το καΐκι από το λιμάνι, αξίζουν την προσοχή των επισκεπτών. Η Ηρακλειά έχει δύο οικισμούς, τη Χώρα και το λιμάνι, ενώ μπορεί κάποιος να τη γυρίσει ολόκληρη με τα πόδια, χάρη στο δίκτυο μονοπατιών που διαθέτει.

Δονούσα, η ζωή δίπλα στο κύμα

Η Δονούσα διαθέτει τρεις οικισμούς, τον Σταυρό, που είναι το λιμάνι και η Χώρα της, την Καλοταρίτισσα και τη Μερσίνη. Στα ταβερνάκια του νησιού οι επισκέπτες δοκιμάζουν το τοπικό πατατάτο, ενώ περπατώντας στα μονοπάτια της γνωρίζουν το νησί από άκρη σε άκρη – η μεγαλύτερη πεζοπορική διαδρομή, από τον Σταυρό μέχρι την Καλοταρίτισσα, διαρκεί περίπου 1,5 ώρα. Ο Κέδρος, το Λιβάδι, οι παραλίες της Καλοταρίτισσας, συγκεντρώνουν τους λουόμενους, ενώ με το καΐκι «Δονούσα Μάγισσα» μπορούν να δουν την «φωκοσπηλιά»!

Σχοινούσα, καλοκαιρινή ραστώνη σε πεντακάθαρα νερά

Η Σχοινούσα ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες Μικρές Κυκλάδες διότι διαθέτει ένα εξαιρετικό αναρριχητικό πεδίο, το φαράγγι του Χάρακα, αλλά και δύο «πειρατικές» σπηλιές τη Σπηλιά του Μανιάτη και τη Σπηλιά των Ψαράδων. Η Αλυγαριά, η παραλία Λιόλιου, το Τσιγκούρι αλλά και η Νήσος Φείδου, όπου φτάνεις με καραβάκι είναι οι παραλίες που προσελκύουν τους περισσότερους επισκέπτες, ενώ οι βόλτες στους οικισμούς της Σχοινούσας είναι αξέχαστες. Το λιμάνι της είναι το Μερσίνι, η Χώρα της Σχοινούσας βρίσκεται 1 χλμ. μακριά, ενώ η Μεσσαριά στα βορειοανατολικά του νησιού.

Κουφονήσια, λίγο πριν γίνουν hot προορισμός

Τα Κουφονήσια είναι ο πιο δημοφιλής από όλους τους «άγνωστους» προορισμούς των Κυκλάδων. Το Πάνω Κουφονήσι διαθέτει τουριστικές υποδομές, ενώ το Κάτω είναι ανέγγιχτο. Οι παραλίες των δύο αυτών νησιών χαρακτηρίζονται ως εξωτικές από τους φανατικούς τους οπαδούς, που τις προσεγγίζουν είτε με τα πόδια, είτε με τη λάντζα που αναχωρεί από το λιμάνι τακτικά. Η Άμμος, στο λιμάνι, ο Φοίνικας και η Ιταλίδα είναι οι πιο διάσημες από αυτές, ενώ πολύ θεωρούν πως η Πισίνα και το Πορί είναι οι ωραιότερες! Αντίστοιχα πανέμορφες είναι και οι παραλίες στο Κάτω Κουφονήσι, όπου οι επισκέπτες φτάνουν με καΐκι.