ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Η Κική Τσακαλδήμη στην υψηλότερη κορυφή της Ευρώπης για καλό σκοπό

Κική Τσακαλδήμη - Ambassador της FairLife L.C.C
Η Κική Τσακαλδήμη - Ambassador της FairLife L.C.C στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα

Τι λέει στο Newsbomb.gr για την εμπειρία της αλλά και την ξεχωριστή αποστολή που την συνόδεψε πάνω από τα σύννεφα

Στην ψηλότερη κορυφή της Ευρώπης, αυτή του όρους Ελμπρούς ανέβηκε η Ελληνίδα Κική Τσακαλδήμη για να στείλει ένα μήνυμα ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του πνεύμονα.

Με σύνθημα «Η ζωή να κόβει την ανάσα και όχι ο καρκίνος του πνεύμονα» μοιράζεται εμπειρίες με τον κόσμο υπενθυμίζοντάς του πως στην ζωή οι πιο όμορφες, οι πιο συναρπαστικές εικόνες είναι αυτές που κόβουν την ανάσα…

Η ίδια, ως Ambassador της FairLife L.C.C. μιλά στο Newsbomb.gr, για αυτή της την πρωτοβουλία αλλά και για άλλες που θα ακολουθήσουν.

Η Κική Τσακαλδήμη είναι χρόνια ορειβάτης και έχει ανέβει σε κορυφές στην Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και την Λατινική Αμερική που φαντάζουν… άπιαστες.

Ανάμεσα σε αυτές είναι και αυτή του Έβερεστ (8250μ). Όταν την ρωτάμε για τα βουνά που έχει «κατακτήσει» εκείνη απαντά, τα βουνά τα «ανεβαίνεις» δεν τα «κατακτάς».

Πραγματικά υπέροχη. Από την Αλεξανδρούπολη έχει αφήσει το αποτύπωμα της στις ψηλότερες κορφές τεσσάρων ηπείρων και πλέον στόχος της είναι να μοιράζεται εμπειρίες και να μιλά για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα.

Να σημειωθεί ότι σε αυτή της την ανάβαση στο Έλμπρους είχε δύο συνοδοιπόρους.

Τον Satyabrata Dam, ζωντανό θρύλο-ορειβάτη από την Ινδία και τον Ιωάννη Καραδούκα, 74 χρονο ορειβάτη που με κάθε ευκαιρία υπενθυμίζει πως τα όνειρα δεν έχουν ηλικία.

Στην κορυφή του όρους Ελμπρούς στη Ρωσία. Μια ανάβαση με ιδιαίτερο συμβολισμό…

«Ήταν μια ανάβαση σίγουρα όχι εύκολη. Οι συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές μα ο σκοπός μας έδινε ώθηση και στους τρεις. Να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα. Φτάσαμε στην υψηλότερη κορυφή της Ευρώπης. Ήταν μια εμπειρία ιδιαίτερη, μοναδική».

«Μόνο η ζωή να κόβει την ανάσα» είναι το σύνθημα σου… θα μας το εξηγήσεις;

«Ως ορειβάτης στα μεγάλα υψόμετρα το ζούμε, το νιώθουμε το οξυγόνο που λιγοστεύει. Κάθε βήμα είναι βαρύ αφού οι ανάσες μας είναι βαριές λόγω της έλλειψης του αέρα. Όταν όμως φτάνουμε στην κορυφή και βλέπουμε τα πάντα από ψηλά όλα αλλάζουν. Όλα μοιάζουν τόσο μικρά. Εκεί μας κόβεται η ανάσα από την θέα, από την φύση, από το μεγαλείο της ζωής που ατενίζουμε. Αυτό είναι το σύνθημα, τέτοιες εικόνες, αυτές της ζωής να κόβουν την ανάσα και όχι ο καρκίνος του πνεύμονα. Να υιοθετήσουμε όλοι έναν υγιεινό τρόπο ζωής για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, τον οργανισμό μας και τους γύρω μας. Αυτό είναι και το μήνυμα του οποίου είμαι κομιστής από τη FairLife L.C.C.».

Από την Αλεξανδρούπολη στις κορυφές του κόσμου, που έχεις φτάσει;

«Εκτός από το Ελμπρούς που συζητάμε, έχω ανέβει στο Έβερεστ (στα 8250μ) στην ψηλότερη κορυφή της Αφρικής και στην Λ. Αμερική.

Στην ανάβαση την τελευταία είχες συνοδοιπόρο τον 74χρονο Γιάννη Καραδούκα, η παρουσία του και η προσπάθειά του δείχνει ότι τα όνειρα και τα θέλω δεν έχουν ηλικία…

«Ήταν και είναι πηγή δύναμης, έμπνευσης και κουράγιου. Ο Γιάννης αποδεικνύει συνεχώς πως η θέληση είναι το πιο ισχυρό κίνητρο. Όταν κουραζόμουν, ή έφθανα στα όρια μου ό Γιάννης ήταν εκεί και έδινε κουράγιο και ψυχολογική ώθηση. Όντως βλέποντας και βιώνοντας κανείς τη ζωή με τον Γιάννη αντιλαμβάνεται πως τα όνειρα δεν έχουν ηλικία».

Ήσουν και με τον Satyabrata Dam (Satya)…

«Είναι ορειβάτης θρύλος. Είναι υπέροχος. Είναι ο γκουρού μου στην ορειβασία. Έχει πατήσει σχεδόν όλες τις κορυφές της γης, έχει ανέβει σε περισσότερες από 500 κορυφές παγκοσμίως, έχει κάνει σκι στον Βόρειο και Νότιο Πόλο Ανέβηκε στις δεύτερες υψηλότερες κορυφές 7 ηπείρων (είναι ένας από τους τρεις ανθρώπους στον κόσμο που το έχουν κάνει αυτό) και παρόλα αυτά είναι πολύ απλός, πολύ προσιτός και πάντα η βοήθεια και οι συμβουλές του είναι πολύτιμες».

Που είσαι πρέσβειρα και γιατί; Τι σε ώθησε να αναπτύξεις την κοινωνική σου δράση;

«Όπως είπα και πριν είμαι πρέσβειρα στην FairLife L.C.C. Μέσα από τις δράσεις μου στέλνω μήνυμα κατά του καρκίνου του πνεύμονα. Ο κόσμος να υιοθετήσει ένα τρόπο ζωής πιο υγιή, πιο κοντά στη φύση. Η FairLife L.C.C. με ενέπνευσε με το όραμα της και μου δίνει την δυνατότητα να μοιραστώ με τους ανθρώπους τις δικές μου εμπειρίες μέσα από τις οποίες μπορούν να δουν την ζωή διαφορετικά. Είναι χρέος μου ως άνθρωπος να βοηθώ. Ειδικά αυτή η αποστολή είναι πολύ σημαντική. Μάλιστα η επόμενη δράση θα είναι τον Νοέμβριο στα Τρίκαλα.

Ποια είναι η Κική Τσακαλδήμη

Η Κική γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη. Αφού αποφοίτησε από τη Σχολή Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων των ΑΤΕΙ Αθήνας, επιστρέφει στην γενέτειρά της. Η οπτιμιστική της φύση μετουσιώνεται σε συνεχή παρότρυνση προς όλους, ότι «Τα πάντα είναι εφικτά, αρκεί να το πιστέψουμε». Και αυτό ακριβώς είναι που την οδήγησε να πραγματοποιήσει το 2017 την πρώτη γυναικεία Ελληνική αποστολή στο όρος Έβερεστ.

Διαβάστε επίσης:

Χαράλαμπος Ταϊγανίδης στο Newsbomb.gr: Αυτό είναι το όραμά μου για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις

Νικόλαος Σαμαράς στο Newsbomb.gr: Οι δύο σκληρές πραγματικότητες της φωτογραφίας με τον ιππόκαμπο